Τυφώνας Ίρμα: Πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους


Μέχρι τώρα 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Florida λόγω του τυφώνα Ίρμα που σκορπάει τρόμο και έχει αφήσει πίσω του 25 νεκρούς έως τώρα.

Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή του «υπερκαταιγίδες» στο Μαϊάμι και σε άλλες περιοχές της πολιτείας, με ισχυρούς ανέμους και πολύ νερό!



Χωρίς περιστροφές ο κυβερνήτης της πολιτείας νωρίτερα έκανε έκκληση στα εκατομμύρια κατοίκους του Μαϊάμι και των άλλων περιοχών που έχουν λάβει εντολή εκκένωσης των περιοχών τους, να το κάνουν άμεσα αλλιώς

δεν θα επιβιώσουν Συγκεκριμένα πάνω από 6 εκατομύρια έχουν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Φύγετε ΤΩΡΑ αλλιώς δεν θα επιβιώσετε» είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Ρίο Σκοτ!

Εν τω μεταξύ η πρωτεύουσα της Κούβας Αβάνα, κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού, λόγω του κινδύνου να προκληθούν εκτεταμένες πλημμύρες από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, που σαρώνει ήδη το κεντρικό τμήμα της νήσου, αφού προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στην Καραϊβική κι ενώ κατευθύνεται προς την Φλόριντα των ΗΠΑ.

«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε την κατάσταση συναγερμού στις επαρχίες Μαγιαμπέκ, Αβάνα και Αρτεμίσα» έκανε γνωστό η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας σε ένα δελτίο τύπου που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. Η κατάσταση συναγερμού είναι η υψηλότερη στην κλίμακα της κινητοποίησης των κουβανικών αρχών ενώπιον φυσικών καταστροφών.



Η πρωτεύουσα της Κούβας, όπου διαμένουν 2 εκατομμύρια κάτοικοι, βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού και κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Εδώ στην πρωτεύουσα θα έχουμε ισχυρούς ανέμους… και πλημμύρες στις παράκτιες ζώνες, όλη την ημέρα του Σαββάτου και επίσης για κάποιες ώρες την Κυριακή» δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο μετεωρολόγος Χοσέ Ρουμπιέρα.



«Κύματα ύψους πέντε έως επτά μέτρων αναμένεται να σχηματισθούν, θα μπορούσαν να ανέλθουν στα οκτώ μέτρα, μαζί με σφοδρές πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές της πρωτεύουσας». Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο ήδη σε τμήματα του Μαλεκόν, της μεγάλης παραλιακής λεωφόρου της Αβάνας, έχουν σημειωθεί πλημμύρες.

Έρημη πόλη το Μαϊάμι

Το Μαϊάμι το οποίο θυμίζει έρημη πολιτεία, καθώς εκατομμύρια κάτοικοί του το έχουν ήδη εγκαταλείψει, βρισκόταν αρχικά στην τροχιά της Ιρμα. Τα τελευταία στοιχεία για τον τυφώνα ωστόσο είναι λίγο πιο ενθαρρυντικά καθώς φαίνεται να μετακινείται λίγο πιο δυτικά, σύμφωνα με τη Daily Mail. Ωστόσο όπως και η υπόλοιπη πολιτεία της Φλόριντα έτσι και το Μαϊάμι βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο καθώς πλησιάζει ο τυφώνας.



Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι στο μάτι του κυκλώνα Ιρμα δεν θα βρεθεί το Μαϊάμι και η ανατολική ακτή, αλλά η νοτιοδυτική ακτή, τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα.

Ακόμη, όμως και αν περάσει κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ανατολικές ακτές θα συνεχίσει να συνιστά απειλή για τις ανθρώπινες ζωές στο Μαϊάμι, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που αναμένεται να προκαλέσει.



Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση του μετεωρολόγου Ντένις Φέλτγκεν ο οποίος, προειδοποιεί τους κατοίκους της περιοχής ότι ακόμη και έτσι πρέπει να αναμένουν περί τα 50 εκ. βροχής και ισχυρούς ανέμους. «Θα έχουμε έναν τυφώνα εδώ (σ.σ. στο Μαϊάμι)», δήλωσε ο Φέλτγκεν, ο οποίος προσέθεσε ότι ανησυχεί μήπως οι κάτοικοι της περιοχής παρερμηνεύσουν την πρόβλεψη για αλλαγή του μονοπατιού της Ιρμα που θέτει το Μαϊάμι εκτός του... ματιού του κυκλώνα και επαναπαυθούν.

Ηδη, πάντως, όπως μεταδίδει ο Κρις Κουόμο για το CNN η στάθμη της θάλασσας στο Μαϊάμι λόγω Ιρμα αυξάνεται καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν την περιοχή:

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Fox News, περίπου 30.000 άτομα έχουν μείνει στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα κυρίως σε περιοχές γύρω από το Μαϊάμι και το Φορντ Λοντερντάλ, καθώς ήδη οι άνεμοι από την Ιρμα έχουν αρχίσει να χτυπούν την περιοχή.

Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα

Στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν από την Κυριακή το Κις (το πρωί), η νοτιοδυτική Φλόριντα το απόγευμα και περιοχή Τάμπα το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Ντένις Φέλτγκεν, όπως αναφέρει το Fox News.

Η νοτιοδυτική ακτή της Φλόριντα από το ακρωτήρι Σάμπλ ως την Καπτίβα θα μπορούσαν να πληγούν από καταστροφικές πλημμύρες 3 με 4,5 μέτρων, προειδοποιεί το κέντρο τυφώνων.



Ακόμη και αν η Ιρμα «στοχεύει» πλέον προς τις δυτικές ακτές της Φλόριντα και η ανατολική ακτή παραμένει σε σοβαρό κίνδυνο από τις πλημμύρες που θα προκαλέσουν οι καταιγίδες, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Δυνατοί άνεμοι, ανεμοστρόβιλοι και έντονες βροχοπτώσεις μέχρι 50 εκ. προβλέπονται για το μεγαλύτερο μέρος της Φλόριντα.

Οι εξωτερικές ζώνες του τυφώνα, έχουν ήδη φθάσει στις ακτές των ΗΠΑ. Ηδη, στη νότια Φλόριντα και στο Κις η βροχή και οι άνεμοι δυναμώνουν με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η ταχύτητά τους φθάνει τα 130 μίλια την ώρα και να προειδοποιούν ότι πρόκειται να αυξηθούν και ότι ο τυφώνας θα ανακτήσει τη δύναμή του καθώς θα πλησιάζει την περιοχή.

Οι μετεωρολόγοι, πάντως, εξακολουθούν να διαφωνούν για το πόσο ισχυρή θα είναι η Ιρμα όταν θα πλήξει τη Φλόριντα. Ενας από αυτούς ισχυρίζεται ότι θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο καθώς θα πλησιάσει, το κέντρο τυφώνων λέει ότι θα χτυπήσει ως τυφώνας κατηγορίας 4 ενώ ο διευθυντής μετεωρολογίας ενός ιδιωτικού ινστιτούτου υποστηρίζει ότι δεν θα εκπλαγεί αν χτυπήσει ως τυφώνας κατηγορίας 3.

Εντολή για εκκένωση περιοχής στο παρά πέντε!

Με τη νέα πρόβλεψη στο Pinellas County, δόθηκε σε 260.000 κατοίκους εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ στη Τζόρτζια περιορίστηκαν οι εκκλήσεις για τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η πρόβλεψη για μετακίνηση προς τα δυτικά του μονοπατιού της Ιρμα, έπιασε πολλούς από τους κατοίκους του κόλπου της Φλόριντα στον... ύπνο. Μέχρι αργά το πρωί του Σαββάτου λίγες επιχειρήσεις στην Αγία Πετρούπολη και στα νησιά είχαν βάλει κόντρα πλακέ στα παράθυρά τους και πολλοί ντόπιοι παραπονούνταν για την αλλαγή της πρόβλεψης.

«Για πέντε ημέρες μας έλεγαν ότι θα περάσει από την ανατολική ακτή και 24 ώρες πριν χτυπήσει μας λένε ότι τώρα έρχεται στη δυτική» δήλωσε ένας κάτοικος στο Fox News και πρόσθεσε: «Μετεωρολόγοι, ως συνήθως. Δεν ξέρω γιατί πληρώνονται».

Πιο αναίμακτο το πέρασμα αν περάσει η Ιρμα από τα δυτικά;

Ο ερευνητής του Κολοράντο Φιλ Κλότμπαχ ανησυχεί για το πέρασμα του τυφώνα από τη δυτική ακτή λέγοντας ότι η νοτιοδυτική Φλόριντα θα αποτελέσει την κεντρική του πορεία. «Η ζημιά θα είναι μεγάλη» προειδοποιεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Fox News πιθανό να είναι πιο... αναίμακτο το πέρασμα της Ιρμα από τη δυτική και όχι την ανατολική ακτή, επειδή στα ανατολικά μένουν περισσότεροι άνθρποι και υπάρχουν περισσότερα κτίρια, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής τυφώνων του πανεπιστημίου του Μαϊάμι Μπράιαν Μακνόλντι.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι ολόκληρη η Φλόριντα οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το... μένος της Ιρμα.

Σε κίνδυνο 8,5 εκατ. κατοικίες

Βάσει μελέτης της εταιρείας CoreLogic, υπολογίζεται πως «8.456.455 κατοικίες και καταστήματα αντιμετωπίζουν "εξαιρετικό", "πολύ υψηλό" ή "υψηλό" κίνδυνο από τους ανέμους του τυφώνα Ιρμα». Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως επιπλέον 3.494.735 κτήρια αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές από τον τυφώνα. Η μελέτη μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Fox News, δεν εξετάζει ενδεχόμενες ζημιές από πλημμύρες, παρά μόνο από τους ανέμους.

Η Φλόριντα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ με περίπου 21 εκατ. κατοίκους. Εκεί βρίσκονται τα στούντιο της Universal, το πάρκο της Disney, το SeaWorld και η Legoland τα οποία όλα έχουν κλείσει ενόψει του περάσματος της «Ιρμα».

Μετά τη Φλόριντα, αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Τζόρτζια, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αλλά και η Βιρτζίνια, η οποία έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προληπτικά, μπορεί να αντιμετωπίσει πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και ορμητική βροχή.

Ο τυφώνας Ιρμα άφησε πίσω του 24 νεκρούς στην Καραϊβική και χιλιάδες άστεγους, ενώ κατέστρεψε εντελώς και κάποια μικρά νησιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα