Αιχμές, "βολές" και προσωπικές επιθέσεις Κυριάκου-Τσίπρα για Εξάρχεια, αξιολόγηση και Rothschil


Στη Βουλή, στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" μετέφεραν ακόμη μία φορά την κόντρα τους, η οποία ολοένα και κλιμακώνεται εν μέσω έντονης εκλολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους όχι μόνο για το "άβατο των Εξαρχείων", το οποίο αφορούσε εξάλλου και η επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό, αλλά και για την

διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών, την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, καθώς και για το "καυτό" ζήτημα της Rothschild.

Σχετικά με την εγκληματικότητα, η οποία "ρημάζει" τη χώρα μας, η ευθύνη έγινε "μπαλάκι" στη Βουλή, καθώς οι κκ. Μητσοτάκης και Τσίπρας αλληλοκατηγορήθηκαν για τα επεισόδια βίας, τα οποία σημειώνονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το άβατο των Εξαρχείων στην "Ώρα του Πρωθυπουργού", ενώ ο τελευταίος από την πλευρά του κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι την ώρα που όλα τα "φώτα" είναι στραμμένα στη διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών, η ΝΔ με την τακτική του αποπροσανατολισμού ρίχνει τους "προβολείς" στα ζητήματα της ασφάλειας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι κατά τα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας, ενώ ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η βία δεν είναι επίκαιρο ζήτημα.

«Η εποχή σας τελειώνει», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συζήτηση της ερώτησης, που ο ίδιος κατέθεσε στον κ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού».

Ο κ. Μητσοτάκη, αναφέρθηκε πολλές φορές σε προσωπικό τόνο κατά του πρωθυπουργού, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ευθύνες για την αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας.

«Η ανομία γενικεύεται, η εγκληματικότητα εξαπλώνεται», ανέφερε ο ίδιος και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα πρόσθεσε: «Βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητά μας και γεμίσατε την επικαιρότητα με σπασμένες εικόνες».

«Oχήματα των αστικών συγκοινωνιών βανδαλίζονται, μηχανήματα έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων καταστρέφονται αδιακρίτως», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στα Εξάρχεια είναι εκτός ελέγχου.

Στα Εξάρχεια η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο υποστήριξε. Πολίτες δέχονται επιθέσεις, κάτοικοι στερούνται τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, ενώ τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είναι συνεχώς στο στόχαστρο. Πρέπει να προστατεύεται η πόλη και οι κάτοικοι από το εμπόριο ναρκωτικών και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών από ομάδες ποινικών.

Ποινικοί και νέα γενιά τρομοκρατών έχουν γίνει ένα. Υπάρχουν πολλές γιάφκες στα Εξάρχεια, αλλά δεν κάνετε τίποτα και δεν αφήνετε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Μπορείτε να προστατεύσετε τους πολίτες και την περιουσία του ελληνικού λαού;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη χώρα, η κατάσταση έχει ξεφύγει με την πολιτική ανοχής που προωθεί η κυβέρνηση, σημείωσε.

«Η απόσταση που χωρίζει μια μολότοφ από μια βαριοπούλα και ένα καλάσνικοφ είναι μικρή».

Μίλησε για μνημειώδη ανικανότητα της κυβέρνησης. Η «ομάδα Δέλτα» έχει καταργηθεί και η «ομάδα ΔΙΑΣ» έχει μικρότερη παρουσία. Εμεις θα επανασυστήσουμε την «ομάδα Δέλτα», ξεκαθάρισε.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και ιδεολογικές εμμονές στα ζητήματα της ασφάλειας. Δεν ζούμε την εποχή της χούντας. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα.

Όπως και στην οικονομία, έτσι και στα ζητήματα της ασφάλειας τα θύματα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι αδύναμοι πολίτες.

Θέλω συγκεκριμένες απαντήσεις, όχι θεωρίες. Πόσο θα ανέχεστε το παρακράτος των Εξαρχείων και θα αδιαφορείτε για τα γκέτο που δημιουργούνται σε σημεία της Δυτικής Αθήνας; Πότε θα φέρετε σχέδιο για την αυξημένη εγκληματικότητα;

Τσίπρας: Δημιουργούν εντυπώσεις!

Στη «θέληση της ΝΔ για να δημιουργήσει εντυπώσεις για το ζήτημα της εγκληματικότητας την ώρα που το βασικό θέμα που απασχολεί την Ελλάδα είναι η διαπραγμάτευση» στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι ότι επινόησε ένα «άλλο επίκαιρο ζήτημα», την ώρα που η ελληνική κοινωνία ασχολείται με το πραγματικά επίκαιρο ζήτημα που είναι η διαπραγμάτευση.

«Δεν το υποτιμώ ως ζήτημα, αλλά δεν είναι επίκαιρο», υποστήριξε, λέγοντας ότι εγκληματικότητα υπάρχει εδώ και χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «κάποιος επικοινωνιολόγος θα σύστησε στον κ. Μητσοτάκη «να αναδείξει την ατζέντα του φόβου, προκειμένου να συγκροτήσει συγκροτημένη αντιπολιτευτική γραμμή».

«Παραδοσιακή ατζέντα της πιο σκληρής δεξιάς είναι o φόβος και η κινδυνολογία για την οικονομία, ο φόβος και η κινδυνολογία για την ασφάλεια, ο φόβος και η κινδυνολογία για τα εθνικά θέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι την ίδια ατζέντα υιοθέτησε και ο προκάτοχος του κ. Μητσοτάκη, Αντώνης Σαμαράς χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Κατά τον πρωθυπουργό, αυτή είναι η γραμμή που συνδέει την παλιά δεξιά με τη νέα, «η πολιτική του φόβου, αλλά και η ακροδεξιά».

«Πολύ μικρή η απόσταση που συνδέει τη βαριοπούλα από τα έδρανα τα βουλευτικά και τα υπουργικά της Ν.Δ. στην περίπτωση του κ. Βορίδη», συνέχισε.

"Βροχή" οι "βολές" για την αξιολόγηση

"Εχετε βάλει τη χώρα σε επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι. Η καθυστέρηση έχει τεράστιο κόστος και το πληρώνουν οι πολίτες. Σταθερά και επίμονα λέμε, κλείστε την αξιολόγηση με κάθε τρόπο. Δεν σας εμποδίζει το αίτημά μας για εκλογές αλλά το μασάζ στις συνιστώσες του κόμματος", είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης, η οποία έχει "παγώσει".

Απαντώντας σε ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι δεν ήταν μυστική η συνάντησή μου με τον Σόιμπλε, μυστική ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Rothschild.

"Εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, έτσι χτίζεται η αξιοπιστία. Σε Μέρκελ και Σόιμπλε είπα ό,τι λέω και στον ελληνικό λαό. Χρειάζονται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για να τα διεκδικήσουμε πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι στις μεταρρυθμίσεις. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό αέρα απ’ αυτόν που μας εγκλωβίζει η κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

"Οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή «πρέπει να τελειώνει». Την ώρα που εγώ έλεγα αυτά, εσείς ανακαλέσατε στην τάξη τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο που άνοιξε το θέμα;", συμπλήρωσε.

"Μια αξιολόγηση που έπρεπε να κλείσει πριν ένα χρόνο, δεν έχει κλείσει ακόμα. Αυτό έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και ρώτησε, αν θα χρειάζονταν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, αν είχε κλείσει πέρυσι η αξιολόγηση.

"Πώς εξηγείτε ότι υπήρξε διαρροή 2,5 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις; Επαναφέρατε το μαύρο σύννεφο της δραχμής και το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου μειώθηκε 0,4%", σημείωσε ο ίδιος και ανέφερε μια σειρά δεικτών που επιδεινώνεται.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «μακάρι να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν». Οι δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας είναι μεγαλύτερες από αυτές της κυβέρνησης, τόνισε. Ολες οι προβλέψεις έχουν μια προϋπόθεση: ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Κάνετε κάτι γι’ αυτό;

Ρώτησε τον πρωθυπουργό, τι πιστεύει για την επένδυση στο Ελληνικό. «Τι θέλετε ή δεν τη θέλετε;».

Χαρακτηρισμοί Τσίπρα κατά Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θλιβερή» την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πήγε στο Βερολίνο να ζητήσει να πιεστεί η Αθήνα, με την ελπίδα να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε πτώση και μάλιστα κάλεσε τη ΝΔ, αν έχει την εντιμότητα, να καταθέσει πρόταση μομφής.

Η ΝΔ είχε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ, απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός και όπως είπε, ψάχνει να βρει στοιχεία ότι η ελληνική οικονομία δεν πάει καλά ακόμα και σήμερα. «Λέγατε ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης και τελικά έχουμε τεράστια υπέρβαση στόχου το 2016».
Ο κ. Τσίπρας πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της προώθησης της επένδυσης του Ελληνικού, μετά τη σχετική ερώτηση του κ. Μητσοτάκη.

«Η επένδυση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και ει δυνατόν το 2017 να ξεκινήσουν τα έργα. Προϋπόθεση να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι», τόνισε με αφορμή και την επερώτηση των 18 βουλευτών.

Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι απέτυχε σε κρίσιμες επενδύσεις, ακριβώς γιατί δεν τήρησε τη νομοθεσία. Θύμισε ότι η επένδυση του Αστέρα ξεκόλλησε, γιατί η κυβέρνηση την έφερε στον δρόμο της νομιμότητας.

Αναφορικά με τη συνάντηση με τη Rothschild είπε ότι δεν ήταν μυστική. Αναρωτήθηκε ποιο είναι το ύποπτο καθώς υπάρχει απόφαση του ΟΔΗΗΧ να συνεργαστεί η Ελλάδα με τον οίκο για να βγει στις αγορές. Η σύμβαση που έγινε με τη Rothschild είναι δέκα φορές φθηνότερη από αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης με τη Lazard.

Keywords
τσιπρας, αξιολογηση, εξαρχεια, κυριακου, αλέξης τσίπρας, βουλη, rothschild, αθηνα, νεα δημοκρατια, συγκοινωνιες, ΕΛΤΑ, ΠΑΣΟΚ, νέα, ελλαδα, διασ, σαμαρας, εκλογες, σόιμπλε, μερκελ, δραχμη, αεπ, συνταγμα, Αντωνης Σαμαρας, συριζα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αεπ, αστυνομια, βερολινο, δουλεια, εγκληματικοτητα, θεμα, κοντρα, οικονομια, πλαισιο, ρωτησε, ωρα, αυξηση, ατζεντα, αφορμη, γινει, γκετο, γλωσσα, γραφεια, δωσει, εγινε, εδρανα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εμμονες, εργα, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ευθυνη, ιδια, υπηρεσιες, θεωριες, θυμισε, οικο, κυβερνηση, μαυρο, μασαζ, μητσοτακης, μολοτοφ, νεα γενια, ξιφη, συζητηση, σειρα, σόιμπλε, σχεδιο, φοβος, φορα, αγορες, ασφαλεια, επεισοδια, χωρα, μια φορα, ομαδες, rothschild, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα