Τρέχουν και δε φτάνουν με τις κλειστές ΜΕΘ ενώ θερίζει η γρίπη


Το πρόβλημα των ελάχιστων κλινών ΜΕΘ/ΜΕΝΝ και ο περιορισμός του φαινομένου της λίστας αναμονής -ειδικά στο λεκανοπέδιο όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα- συζητήθηκε σε σύσκεψη του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Α. Μαυρομμάτη και τον πρόεδρο της Επιτροπής ΜΕΘ του ΚΕΣΥ, Σ. Ζακυνθινό, παρουσία και του Π. Πολάκη.

Λύση στο πρόβλημα αναμένεται πως θα δοθεί εν μέρει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών μέσω

ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει παραδοθεί στον υπουργό συγκεκριμένη πρόταση, έτσι ώστε, για πρώτη φορά, να διατυπωθούν κατευθυντήριες οδηγίες και κριτήρια για την εισαγωγή, αλλά και τον χρόνο παραμονής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επιπλέον, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και συστηματικής επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών για νοσηλεία σε ΜΕΘ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η προτεραιοποίηση θα γίνεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και με στόχο τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την ορθολογικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών.

Keywords
Τυχαία Θέματα