Το τελευταίο «σκανάρισμα» Τσίπρα πριν την πολιτική ανατροπή(;)


Της Βούλας Μαλαίνου

Με το ηθικό κάθε άλλο παρά ακμαίο, καθώς ακόμα και ο…. «μποναμάς» δεν έπεισε τους άλλοτε βασικούς του ψηφοφόρους, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες και Βερολίνο, όπου θα μετρήσει τις πολιτικές του «αντοχές».

Στο εσωτερικό, το μεγάλο του «ατού» είναι οι «153», η κυβερνητική πλειοψηφία διατηρείται «συμπαγής» κι ο ίδιος-τουλάχιστον ως προς αυτό το σκέλος-σχεδόν ήσυχος ότι «ελέγχει» το παιχνίδι. Από την άλλη, η μεγάλη του «ήττα» είναι η αδυναμία του να ρίξει στάχτη

στα μάτια της εν βρασμώ κοινωνίας, η οποία νιώθει στο ίδιο 'εργο θεατής συγκριτικά με περίπου δύο χρόνια πριν, «βλέποντας» τον Αλέξη Τσίπρα να μοιράζει «δώρα» στους αδύναμους, την ώρα που η δημοσκοπική του εικόνα είναι στα τάρταρα.

Στο εξωτερικό, το κλίμα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του μυρίζει «μπαρούτι», ειδικά από τη στιγμή που ανακοίνωσε αιφνιδίως και εν μέσω ανοιχτής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, τη χορήγηση παροχών σε χαμηλοσυνταξιούχους και το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Οι πρώτες αντιδράσεις τόσο από την Κομισιόν όσο και από το Βερολίνο ήταν ας πούμε… «μουδιασμένες». Και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι είχαν πλήρη άγνοια για το σκοπό του πρωθυπουργού να προβεί στις εν λόγω εξαγγελίες, υπενθυμίζοντας δε ποιος έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Ούτε λίγο ούτε πολύ σύσσωμοι οι θεσμοί σημείωσαν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κινήσεις της.

Το κατά πόσο το «τυράκι» του πρωθυπουργού προς τους συνταξιούχους έχει ήδη επηρεάσει τη στάση των δανειστών προς την Αθήνα, η οποία ζητεί λύση στο χρέος εδώ και τώρα και χαμηλότερα από 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, θα φανεί στο… χειροκρότημα.

Αφότου ο πρωθυπουργός «κλείδωσε» τους «153» όσον αφορά στην ψήφιση του προϋπολογισμού, θα επιδιώξει και πάλι πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο ευρωπαϊκό επίπεδο, ήτοι θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο, στο περιθώριο αφενός της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής και αφετέρου στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα, ωστόσο μία πρώτη «γεύση» από το σκληρό «πόκερ» αναμένεται να έχει η ελληνική πλευρά στα Hilton Groups, τα οποία ξεκινούν στις αρχές της εβδομάδας, με εργασιακά και δημοσιονομικά του 2018 να είναι οι ανοιχτοί «λογαριασμοί», οι οποίοι θα κρίνουν και την πορεία της αξιολόγησης.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας στο πρόσφατο διάγγελμά του «ανέμισε» ξεχασμένες «κόκκινες γραμμές» από την εποχή προ του ανασχηματισμού, τονίζοντας πως πρωταρχικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά δίχως η Αριστερά να υπογράψει και τέταρτο μνημόνιο, όπως ζητεί το ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι πληροφορίες δεν μιλούν για «κόκκινα πανιά», καθώς η «ψαλίδα» ως προς τα εργασιακά λέγεται πως κλείνει με σημαντικούς συμβιβασμούς από την 31χρονη ‘Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ενώ δείχνει κάτι να κερδίζει από τις διαβουλεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, ωστόσο η υπουργός φέρεται να κάνει όπισθεν ως προς το «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο οι εταίροι δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Βέβαια, το Μέγαρο Μαξίμου «ξορκίζει» την οπισθοχώρηση της κυρίας Αχτσιόγλου ως προς τις ομαδικές απολύσεις, όπως ακριβώς κάνει και με την εκλολογία.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση λέει πως πρώτον, δεν πρόκειται να δεχτεί πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018, παρουσιάζοντας την πρόταση του κ. Τσακαλώτου για πλεονάσματα 2,5% και η μονάδα που θα «απελευθερωθεί», να κατευθυνθεί στην ανάπτυξη, με φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.Δεύτερον, πως σε μία «ύστατη» κίνηση απεμπλοκής, θα μπορούσε να δεχθεί παράταση του «κόφτη» για μετά το 2018 μέσω μίας συμφωνίας στο Eurogroup και χωρίς αυτή η παράταση να νομοθετηθεί εκ των προτέρων .Σημειώνεται πως όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ στη Βουλή «ο καβγάς για τον "κόφτη" και αν πρέπει πάρουμε άλλα μέτρα, αν θα τα νομοθετήσουμε ή αν θα υπάρξει ένας άλλος μηχανισμός, είναι λόγω της μεγάλης διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών».

Αυτό, που πλέον «βγάζει μάτι», είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού να εμφανίσει την κυβέρνηση ως το «θύμα» του «πολέμου» Βερολίνου και ΔΝΤ, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σενάρια που θέλουν τον κ. Τσίπρα να «δραπετεύει» από την εξουσία, «δείχνοντας» ως υπαίτιους τους σκληροπυρηνικούς δανειστές, οι οποίοι δεν άφησαν τον ίδιο και τη χώρα να ορθοποδήσει.

Το «τυράκι» του σε συνταξιούχους και νησιώτες «μυρίζει» εκλογές πιο έντονα από ποτέ. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μην περίμενε τα "καρφιά" της Κομισιόν, έπειτα από τον αιφνιδιαστικό αυτό μποναμά. Ή δεν μπορεί να μην αναμένει ακόμα πιο σκληρή στάση από τους εταίρους στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Πληροφορίες του pagenews.gr λένε ότι ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου και πως σε αυτά τα κρίσιμα ραντεβού του σε Βερολίνο και Βρυξέλλες θα κάνει μία «βολιδοσκόπηση» του τί θα πάρει, αν πάρει, από τους εταίρους, ώστε να «ζυγίσει» τις εξελίξεις και να «τρέξει» τις πολιτικές εξελίξεις.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι στο Μαξίμου έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τους το ηχηρό μήνυμα του 92% των Ελλήνων πολιτών, το οποίο εκφράζει αγανάκτηση και απογοήτευση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Επικρατεί «μούδιασμα». Η κυβέρνηση έχει χαθεί στη μετάφραση και ψάχνει το βηματισμό της στο δρόμο προς τις… κάλπες.

Ο κ. Τσίπρας, βλέποντας τα ποσοστά του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ να «κατρακυλούν» και το “success story” με το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων να μην αποδίδει, «μοίρασε» λεφτά στους χαμηλοσυνταξιούχους και «πάγωσε» τις φοροεπιβαρύνσεις για τους νησιώτες του Αιγαίου, με απώτερο σκοπό, αν και όταν εγκαταλείψει την καρέκλα, να το κάνει, έχοντας κρατήσει τις ψήφους σε ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές νούμερο.

Στην Ηρώδου Αττικού τα σύννεφα έχουν "πυκνώσει" και οι εξελίξεις αποδεικνύουν περίτρανα πως τί και αν ο Αλέξης Τσίπρας ανακάτεψε την τράπουλα, αλλάζοντας χέρια στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια καθ΄υπόιδειξη της τρόικας, ο ανασχηματισμός δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία πρόφαση για να κρατηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, σε περίπτωση που η ώρα της κάλπης σημάνει νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα