Το doodle της Google τιμά την Clare Hollingworth, την πρώτη πολεμική ανταποκρίτρια (pics&vid)


Με αφορμή τη συμπλήρωση 106 χρόνων από τη γέννησή της Clare Hollingworth η Google έρχεται να τιμήσει τη μνήμη αλλά και την προσφορά στην δημοσιογραφία και τη συγγραφή, μιας σπουδαίας μορφής της παγκόσμιας σύγχρονης ιστορίας.

Η Βρετανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, η Clare Hollingworth γεννήθηκε σαν σήμερα στις 10 Οκτωβρίου 1911, στο Νάιτον του Λέστερ σκαι

πέθανε στις 10 Ιανουρίου του 2017 στο Σέντραλ του Χονγκ Κονγκ.

Λίγο πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε βρεθεί στη Βαρσοβία, συμβάλλοντας στη διάσωση πολλών ανθρώπων από τις δυνάμεις του Χίτλερ, όπου και εξέδιδε βίζες στους διωκόμενους, προκειμένου να ταξιδέψουν στη Βρετανία.

Τότε, τον Αύγουστο το 1939, ο εκδότης της Daily Telegraph Arthur Wilson έμαθε για τη δράση της και την πρσέλαβε. Στις 28 Αυγούστου 1939, πριν καν κλείσει μία εβδομάδα στην εφημερίδα και αφού έπεισε τον βρετανό πρόξενο στο Κατοβίτσε να της δανείσει αυτοκίνητο με οδηγό για μια διερευνητική αποστολή στη Γερμανία, η Hollingworth διαπίστωσε συγκέντρωση γερμανικών στρατευμάτων κατά μήκος των γερμανο-πολωνικών συνόρων.



Η Daily Telegraph μετέδωσε το ρεπορτάζ της στην πρώτη της σελίδα, την αμέσως επόμενη ημέρα.
Τότε γράφτηκε και η επαγγελματική της ιστορία. Η Clare Hollingworth τρεις ημέρες αργότερα ήταν η πρώτη που μετέδωσε τη γερμανική εισβολή. Το ρεπορτάζ αυτό αποτελεί τη «δημοσιογραφική επιτυχία του αιώνα».



Ήταν 1η Σεπτεμβρίου, η Hollingworth κάλεσε τη βρετανική πρεσβεία στη Βαρσοβία προκειμένου να αναφέρει τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία.

Ταξίδεψε μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν, την Παλαιστίνη, την Αλγερία, την Κίνα και το Βιετνάμ. Δούλεψε και για άλλες μεγάλες εφημερίδες, όπως τον Observer και τον Guardian.



Keywords
Τυχαία Θέματα