(upd) Το "άγριο" πρόσωπο του καιρού (pics)


Το άγριο "πρόσωπό" του έχει αρχίσει να δείχνει ήδη ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας, με τις ισχυρές καταιγίδες, την πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Θεσσαλονίκη η βροχή που έπεσε τις τελευταίες ώρες έχει δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο της πόλης.


Η ΕΜΥ είχε εκδώσει

δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων για το κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία "Μέδουσα", προειδοποιώντας για σημαντική μεταβολή του καιρού μέσα στις επόμενες ώρες, από τα βόρεια και με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες (που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις) και τους θυελλώδεις ανέμους.

Καταιγίδες προβλέπονταν μετά το μεσημέρι σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται τις απογευματινές/βραδινές ώρες στην Δυτική Στερεά, Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), Κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Χαλκιδικής). Τις βραδινές ώρες ισχυρά φαινόμενα αναμένονται και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Την Δευτέρα αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα του διημέρου, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της Θεσσαλίας, των Σποράδων καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς. Την Δευτέρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων και στην Αττική.

Χαλάζι στην Πατρών-Πύργου, κλειστό το ρεύμα προς Πάτρα



Έκλεισε η Πατρών – Πύργου στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας λόγω της ισχυρής χαλαζόπτωσης, σύμφωνα με το eleftherostypos.gr.



Κλειστό είναι το ρεύμα προς Πάτρα ενώ σε πολλά σημεία οι οδηγοί έχουν σταματήσει γιατί δεν υπάρχει ορατότητα.

Σε ετοιμότητα τα Τρίκαλα


Δέκα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων βρίσκονται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζουν τα όχι μέχρι τώρα έντονα προβλήματα καταπτώσεων που έχουν σημειωθεί στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων, από τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων συνιστά στους οδηγούς να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Έπεσε τζαμαρία σε κολυμβητήριο εν ώρα αγώνων



Ο δυνατός αέρας έριξε τζαμαρία κολυμβητηρίου στην Πάτρα, την ώρα που διεξαγόταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης.

Όπως μεταδίδει το ant1news.gr, η κατασκευή με σίδερα και τζάμια κατέρρευσε στην πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων, όπου βρίσκεται η βοηθητική πισίνα και γίνονται οι καταδύσεις. Ευτυχώς, ουδείς άνθρωπος κινδύνευσε. Μόνο δύο αυτοκίνητα υπέστησαν υλικές ζημιές όταν το κομμάτι που αποκολλήθηκε έπεσε πάνω στα οχήματα.

Εν τω μεταξύ, σε ορισμένες περιοχές των Σερρών τα προβλήματα είναι πολύ έντονα. Αυλές σπιτιών, δρόμοι και χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνη με τις ζημιές που έχουν προκληθεί να είναι τεράστιες. Στην Πτολεμαΐδα, ακόμη, υπόγεια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ δέντρα έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους. Η πυροσβεστική δέχθηκε κατά τις βραδινές ώρες 42 κλήσεις για άντληση υδάτων και τέσσερις κλήσεις για κοπές δέντρων.

Άνοιξαν οι ουρανοί στη Λάρισα

Ισχυρή βροχόπτωση πλήττει από το απόγευμα την πόλη της Λάρισας. Η νεροποντή συνοδεύεται από αστραπές και κεραυνούς.

Η νεροποντή έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα σε δρόμους της πόλης οι οποίοι έχουν γίνει αδιάβατοι.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας για πλημμυρισμένα υπόγεια, κυρίως από φρεάτια.

Η κακοκαιρία «Μέδουσα»

Το northmeteo.gr σημειώνει ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια για την εποχή και το γεωγραφικό πλάτος της χώρας, κακοκαιρία, με το όνομα Μέδουσα «Medousa Storm», η οποία πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από την Κυριακή το μεσημέρι και από τα βόρεια όπου αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές με μεγάλη διάρκεια και ένταση. Κάνει λόγο ακόμη, για «πολύ νερό», ενώ σημειώνει ότι είναι μικρότερες οι πιθανότητες για χαλαζόπτωση.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας οι βροχές θα είναι έντονες σε Θεσσαλία-Μακεδονία, Σποράδες και Εύβοια.

Την ίδια ώρα η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει θεαματική πτώση θυμίζοντας... Οκτώβριο.

Από την Τρίτη ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και η θερμοκρασία θα πάρει πάλι την ανηφόρα, ενώ σε καλοκαιρινά επίπεδα θα επιστρέψει προς το τέλος της εβδομάδας.

Το northmeteo.gr δημοσιεύει μάλιστα και ένα χάρτη που απεικονίζει το πού θα εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.



Περιοχές με Κόκκινο χρώμα

Ανατολική Θεσσαλία-Σποράδες, ανατολική κυρίως Εύβοια, ακτές Θερμαϊκού και νότια Χαλκιδική. Στις περιοχές αυτές οι βροχές που θα ξεκινήσουν από Κυριακή μεσημέρι και θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ. Οπως προαναφέρθηκε θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και διάρκεια, ενώ προειδοποιεί για επικίνδυνα φαινόμενα σημειώνοντας ότι «θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκληθούν προβλήματα».

Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από την Τρίτη τα ξημερώματα.

Περιοχές με κίτρινο χρώμα

Σε αυτά τα τμήματα, οι βροχές θα έχουν διάρκεια και ένταση, με αυξημένη την πιθανότητα να προκληθούν –κυρίως μικρής κλίμακας- πλημμυρικά επεισόδια.

Περιοχές με πράσινο χρώμα

Εδώ, οι βροχές ή και οι καταιγίδες, θα είναι πολύ πιο τοπικές και δεν αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα σε γενικές γραμμές.

Στο στόχαστρο και η Αττική από τα μεσάνυχτα

Μπορεί η Αττική να μη βιώσει τη μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων συγκριτικά με άλλες περιοχές που σας προανέφερα, όμως, θα βρεθεί και αυτή στο "στόχαστρο" της ακραίας για τα δεδομένα της εποχής κακοκαιρίας.

Προς τα μεσάνυχτα της Κυριακής ή και λίγο μετά (ενδεικτικά), θα ξεκινήσουν σίγα σιγά να εκδηλώνονται οι πρώτες τοπικές βροχές σε περιοχές της Αττικής. Πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και οι πρώτες μεμονωμένες καταιγίδες. Μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας τα φαινόμενα θα τείνουν να πάρουν μια πιο γενικευμένη μορφή στο νομό, επομένως μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες τις Δευτέρας θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε πολλές περιοχές μπόρες, βροχές, τοπικές καταιγίδες αλλά και πιθανές χαλαζοπτώσεις. Κατά τόπους οι καταιγίδες αυτές θα έχουν και ιδιαίτερη ένταση, γι'αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί κατά τη διάρκεια που εκδηλώνονται. Πιθανότατα, κατά διαστήματα, να ενισχύονται ξαφνικά και οι άνεμοι (μπουρίνια).

Θα βρέξει ξανά την Τρίτη στην Αττική

Μπορεί προς το απόγευμα της Δευτέρας ο καιρός να βελτιωθεί στην Αττική λόγω του ότι θα σταματήσουν οι βροχές και οι καταιγίδες, αλλά από το πρωί της Τρίτης μέχρι και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα εκδηλωθούν πάλι τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως, χωρίς ωστόσο να προβληματίσουν.

Βελτίωση από την Τρίτη το απόγευμα

Από την Τρίτη το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί σχεδόν παντού και η αναπάντεχη αυτή κακοκαιρία στην καρδιά του καλοκαιριού θα αποτελεί παρελθόν. Μόνο σε κάποιες περιοχές της βόρειας Κρήτης θα συνεχιστούν οι τοπικές βροχές οι οποίες όμως την Τετάρτη σταδιακά θα σταματήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα