Θολό το τοπίο για το ΕΣΡ, "καίει" η Διάσκεψη των προέδρων


Της Βούλας Μαλαίνου

Θολό παραμένει μέχρι και στο παρά πέντε της Διάσκεψης των προέδρων το τοπίο γύρω από τη στάση, την οποία θα κρατήσουν κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς το επίμαχο ζήτημα του ΕΣΡ και των τηλεοπτικών αδειών. Η συνεδρίαση μάλιστα θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης και όχι στις 3, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Το αν όλες οι πλευρές θα τοποθετηθούν με ανοιχτά ή κλειστά χαρτιά είναι άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε στην

παρθενική του ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, κάτι ήξερε...

Σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr, έντονη δυσφορία εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος γράφει και διαγράφει τις λίστες με τα πρόσωπα, τα οποία θα προτείνει για τη συγκρότηση του συμβουλίου, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες στη σημερινή συζήτηση πλευρές πότε φαίνονται πρόθυμες να υποχωρήσουν πότε χοντραίνουν και άλλο το παιχνίδι, καθιστώντας την υπόθεση της σύνθεσης του ΕΣΡ σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Νίκος Βούτσης τονίζει πρός πάσα κατεύθυνση και σε υψηλούς τόνους πως αυτή θα είναι η τελευταία διάσκεψη... Αλλιώς, θα προχωρήσει σε αλλαγή του κανονισμού της Βουλής όσον αφορά καθαρά και μόνο τη σύνθεση.

Μέχρι χθες το βράδυ πληροφορίες του pagenews.gr έλεγαν πως οι πιθανότητες για συμφωνία επί της συγκρότησης του ΕΣΡ στην απογευματινή συνεδρίαση είναι 50-50. Σήμερα, υπάρχει ένα σχετικό "μούδιασμα" ως προς την πληροφόρηση και αυτό διότι η έκτη στη σειρά Διάσκεψη των προέδρων φαίνεται να διολισθαίνει καταρχήν στη μετωπική της κυβέρνησης με τη ΝΔ και δευτερευόντως στις ενστάσεις και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ποιές είναι αυτές; Ότι ακόμα και με εισήγηση για τοποθέτηση του Αθανάσιου Κουτρουμάνου στο τιμόνι του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η "κυβερνητική πλειοψηφία" παραμένει συγκεντρωμένη στα πρόσωπα των υπόλοιπων μελών.

Ναι, ο πρόεδρος της Βουλής σβήνει και γράφει τις τελευταίες ώρες, καθώς παρά την πρότασή του για ανάληψη της προεδρίας της ανεξάρτητης αρχής από τον τέως επικεφαλής του Αρείου Πάγου, γαλάζια στελέχη δηλώνουν μεν ότι το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται δεκτό αλλά ότι δεν αρκούν δε απλά και μόνο οι αλλαγές στη σύνθεση του Συμβουλίου, έτσι ώστε η ΝΔ να δώσει τη συναίνεσή της για τη συγκρότηση του ΕΡΣ. Πρέπει, σύμφωνα με την Πειραιώς, να ικανοποιηθούν και οι άλλοι τρεις όροι, όπως γνωστοποιήθηκαν από τους κκ. Δένδια και Τσιάρα.

-Να καταργηθεί η πρόβλεψη για μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

-Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μετά τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., θα καταργήσει το άρθρο 2Α του νόμου 4339, (με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, απλώς ανεστάλη η ισχύς του).

-Το Ε.Σ.Ρ. να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας.

Στο ίδιο μοτίβο-ως προς τη στελέχωση του Συμβουλίου-κινείται και το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας πρόσωπα ευρύτερου αναγνωρισμένου κύρους στη σύνθεση του ΕΣΡ.

Στο Ποτάμι, πάντως, όπως πληροφορείται το pagenews.gr, σε σύσκεψη της ΚΟ του κόμματος νωρίτερα την Πέμπτη στελέχη της παράταξης τόνισαν ότι επιμένουν στην πρόταση Σταθόπουλου και σε ένα ΕΣΡ χωρίς κομματικούς υπαλλήλους, αλλά θα στηρίξουν πιθανή άλλη εισήγηση Βούτση, αν υπάρξει συναίνεση από ΝΔ. Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν δε πως δεν αποδέχονται ως βάση συζήτησης για τα κανάλια τις 4 άδειες.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και επιμένει στα άτομα εκείνα, τα οποία είχαν προταθεί το περασμένο δεκαήμερο, αλλά απορρίφθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πάντως, η κυβέρνηση "απειλεί" πως αν και σήμερα υπάρξει "ναυάγιο", τότε θα φέρει στη Βουλή νόμο για την κατάρτιση προσωρινού συμβουλίου, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση από τη ΝΔ, η οποία επιμένει κατηγορηματικά στην απόλυτη κατάργηση του νόμου Παππά, ώστε να συμμετάσχει σε διάλογο από μηδενική βάση για το ΕΣΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα