Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου: Στο "κόκκινο" η ρύπανση στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του "Αγία Ζώνη ΙΙ"


Η ανεξάρτητη βουλευτής Β' Πειραιά, κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Ναυτιλίας για την μόλυνση στο Σαρωνικό. Κατά τη συζήτηση της ερώτησης σήμερα στη Βουλή θα τεθούν ζητήματα τα οποία παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον καθότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και το πρόβλημα δεν έχει περιοριστεί.

Η ερώτηση

Προς: κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ:

Στο «κόκκινο» παραμένει η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις φιέστες του υπουργείου Ναυτιλίας, οι τελευταίες μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) δείχνουν ότισε ορισμένες περιοχές η ρύπανση παραμένει στο «κόκκινο».

Η βιασύνη να επιδείξουμε «θετικά αποτελέσματα», όπως τη γρήγορη παράδοση παραλιών για χρήση από το ευρύ κοινό, δεν είναι καλός σύμβουλος. Για χάρη της δημόσιας υγείας απαιτούνται τα αποτελέσματα μακροχρόνιων μετρήσεων.

Σημειώνεται ότι βάσει πρόσφατων μετρήσεων οι περιοχές: Σαλαμίνα, Άγιος Κοσμάς, παραλίες Γλυφάδας, Τύμβος Θεμιστοκλέους στον Πειραιά, Φλοίσβος, Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών, μαρίνα Γλυφάδας, Ασκληπιείο Βούλας, Μεγάλο Καβούρι, όπως και άλλες, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, μιας και οι τιμές πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στο θαλασσινό νερό υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτατο όριο μέτρησης.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η επιφάνεια της θάλασσας δεν έχει μεγάλη ρύπανση, όμως υψηλές συγκεντρώσεις πετρελαιοειδών ανιχνεύονται στο βυθό. Γνωρίζουμε ότι ποσότητες μαζούτ έχουν κατακαθίσει σε περιοχές του, που σιγά – σιγά θα καλυφθούν με άμμο, και μπορεί να μείνουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμα και δεκαετίες, με αποτέλεσμα ο βυθός να παραμένει μολυσμένος.

Επί μεγάλο χρονικό διάστημα, συνέπεια αυτών είναι το αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία των πληγεισών περιοχών με καθημερινή οικονομική ζημιά.

Αν και όπως γνωστοποιήθηκε,το Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από πετρέλαιο (IOPCFunds) θα αποζημιώσει του πληγέντες, παρόλα αυτά η πολιτεία έχει χρέος να μεριμνήσει για τη γενικότερη στήριξή τους ως προς όλα τα επίπεδα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο για να αντιμετωπιστείη ρύπανση;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείογια να αποζημιωθούνοι πληγείσες περιοχές;
Ποιος αρμόδιοςθα επιβεβαιώσει την καταλληλότητα των ακτών για τη διαφύλαξη της υγείας των λουόμενων;
Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης ως προς τη στήριξη των πληγεισών τοπικών επιχειρήσεων σε ότι αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα