Τα σενάρια για την πτώση του Mirage


Μαχητικό αεροσκάφος τύπου Mirage 2000 κατέπεσε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, στην περιοχή της Σκοπέλου. Ο χειριστής του μαχητικού πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα και εγκατέλειψε το Mirage με ασφάλεια.

Το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στην οποία συμμετείχαν δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000 της 332 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας. Το μαχητικό ήταν το Νο2 του σχηματισμού σε εκπαιδευτική άσκηση.

Η περιοχή της άσκησης γνωστή στους δύο ιπταμένους: Η θαλάσσια περιοχή των Σποράδων που χρησιμοποιείται από τους ιπτάμενους

στις πολεμικές μοίρες της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα για καθημερινά γυμνάσια.

Ήταν ο πιλότος στο νούμερο 2 του σχηματισμού, που κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της αερομαχίας -κατά τη διάρκεια της οποίας τα συστήματα των μαχητικών λειτουργούν στα όριά τους- αντελήφθη ότι ο κινητήρας του Mirage 2000 δεν λειτουργεί ομαλά. Η ώρα ήταν 12:18. «Κατά 99% υπήρξε πρόβλημα στον κινητήρα ο οποίος μάλλον "στόλαρε"» αναφέρει στο protothema.gr αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αν και μέχρι στιγμής, ο χειριστής δεν έχει μιλήσει, καθώς μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ, οι πιο πιθανές βλάβες που συζητούνται στο ΓΕΑ είναι το κράτημα κινητήρα ή βλάβη στο σύστημα διεύθυνσης . Και οι δύο επιβάλλουν εγκατάλειψη του αεροσκάφους.

Να σημειωθεί ότι ο υποσμηναγός παραμένει στο 251 ΓΝΑ. Έχει υποστεί εξάρθρωση ώμου η οποία και αντιμετωπίστηκε από τους γιατρούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα