Σύμβαση των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά


Η σύνταξη, με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Σύμβασης για τα αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά, αξιολογήθηκε από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ως το σημαντικότερο επίτευγμα της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, το εξάμηνο από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάϊο του 2017.

Ο κ. Κασουλίδης, μιλώντας σε συνέντευξη Tύπου, δήλωσε ότι η κυπριακή Προεδρία ασκήθηκε με «αυστηρή ουδετερότητα» και κρίνεται επιτυχής, καθώς αντιμετώπισε πολλά σοβαρά θέματα, όπως η κατάσταση στην Τουρκία, την Ουκρανία, την Γεωργία.

Αναφορικά

με την Σύμβαση για τα αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά, ο κ. Κασουλίδης είπε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ότι η Κύπρος, θύμα λεηλασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανέλαβε την πρωτοβουλία, με αφορμή, κυρίως, τις καταστροφές και την εμπορία πολιτιστικών αγαθών από τον ISIS στην Συρία και στο Βόρειο Ιράκ. Για να υιοθετηθεί η σύμβαση χρειάζονται οι υπογραφές 12 χωρών, πρόσθεσε, και αυτή τίθεται σε ισχύ με την επικύρωσή της από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Η Σύνοδος της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Λευκωσία, είναι η 127η και σε αυτή θα συμμετάσχουν 26 υπουργοί, 10 υφυπουργοί και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, με τους μονίμους αντιπροσώπους τους στο Στρασβούργο.

Αύριο το βράδυ, ο κ. Κασουλίδης θα παραθέσει δείπνο στους ομολόγους του στην Λεβέντειο Πινακοθήκη, στην διάρκεια του οποίου θα γίνει άτυπη συζήτηση επί του θέματος: «Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις δημοκρατίες στην Ευρώπη: αντιμετώπιση των προκλήσεων του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα