Συμφωνία.. Σιδηρών Κυριών για την Ελλάδα στο Βερολίνο(;)


Σήμερα στο Βερολίνο εξυφαίνεται η λύση για το ελληνικό ζήτημα. Το προχθεσινό Eurogroup έστρωσε ένα αχνό μονοπάτι, αλλά στη συνάντηση που θα έχουν η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα στηθεί ο οδικός χάρτης για μεταρρυθμίσεις, πλεονάσματα και μέτρα για το χρέος. Όλα με

στόχο να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εάν υπάρξει σήμερα η πολυπόθητη «συμφωνία κυριών», τότε όλα παίρνουν το δρόμο τους, καθώς με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα δρομολογηθούν και τα τεχνικά ζητήματα. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο.

Μόλις χθες ο Ντέιβιντ Λίπτον, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αναφορικά με την Ελλάδα και το Ταμείο θα επιθυμούσε να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου θα μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα. Ωστόσο, «αν η συμμετοχή μας σε ένα πρόγραμμα μας οδηγούσε μακριά από την εντολή μας, το ΔΝΤ θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ουσιαστικά», τόνισε ο Λίπτον, υπονοώντας πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης στήριξης στην Ελλάδα εκ μέρους του ΔΝΤ.

Θα πρέπει, λοιπόν, η Άγκελα Μέρκελ να καταφέρει να κάμψει σημαντικές αντιστάσεις του ΔΝΤ, αλλά και δικές της, της γερμανικής πλευράς.
Όπως άλλωστε προϊδέασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, η κυβέρνηση αναμένει από την Γερμανία να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού και να κάνει πίσω από το αίτημα για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία.

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ δεν συνηθίζει να αλλάζει γνώμη. Ωστόσο, υπάρχει ένα «παράθυρο» ήδη από τώρα για την περίπτωση της Ελλάδας. Τον Απρίλιο θα γίνει η αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Ταμείου για την ελληνική οικονομία (όπως θυμόμαστε, οι προβλέψεις του ΔΝΤ απέχουν έτη φωτός από αυτές της Κομισιόν) και τότε θα ακολουθήσουν πιθανότατα οι οριστικές αποφάσεις του σχετικά με το πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ξεκαθαρίσει τα θέματα μεταρρυθμίσεων και χρέους.

Όπως και να χει, από την… πειθώ της Άγκελα σήμερα θα κριθεί η πορεία πολλών θεμάτων.

Α.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα