Συμφωνία για τη δόση: Το Eurogroup θα εγκρίνει για την Ελλάδα 8,5 δις


Την εκταμίευση του ποσού των 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με το Reuters.

Με τίτλο «Η Ελλάδα θα πάρει κάποια μετρητά και μια ιδέα μελλοντικής ελάφρυνσης του χρέους» το ειδησεογραφικό πρακτορείο δίνει

το στίγμα από την συμφωνία Ελλάδας-δανειστών που επικυρώνεται σήμερα στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

Η Αθήνα χρειάζεται απεγνωσμένα τα χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, σημειώνει το δημοσίευμα, και αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το ύψος της δόσης προς την Αθήνα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οκονομικών της Ευρωζώνης, αφού οι δανειστές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα είχε προωθήσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που προετοίμασαν τις συνομιλίες έχουν συζητήσει νωρίτερα ένα δάνειο από 7,4 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αποφάσισαν πρωί να προτείνουν στο Eurogroup χρηματοδότηση 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωζωνης.

Ο κ. Ντάισεμπλουμ δήλωσε επίσης ότι οι υπουργοί θα επιδιώξουν να δώσουν απάντηση στα αιτήματα της Ελλάδας και του ΔΝΤ για περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με την μακροπρόθεσμη ελάφρυσνη του χρέους. .

Η εκταμίευση του νέου δανείου εξαρτάται από την προϋπόθεση που έθεσε το γερμανικό κοινοβούλιο ότι το ΔΝΤ εντάσσεται στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, το οποίο τώρα έχει μόνο η ζώνη του ευρώ. Θεωρείται ότι δίνει στο πρόγραμμα οικονομική νομιμότητα.

Bloomberg: Η Ελλάδα θα πάρει 8,5 δισ. ευρώ

Και το Bloomberg αναφέρει ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών για την Ελλάδα, το Bloomberg υπογραμμίζει πως η εκταμίευση των συγκεκριμένων χρημάτων προϋποθέτει την τελική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σήμερα, στο Λουξεμβούργο.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.

Ωστόσο υπάρχουν και δύο ενστάσεις, η πρώτη είναι να δοθούν τα δικαστικά έξοδα στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και η δεύτερη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.

Όλα αυτά βέβαια δεν επαρκούν για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με λεφτά, ούτε για να κρίνει το χρέος βιώσιμο. Παράλληλα δεν είναι αρκετά για την ένταξη της χώρας στο QE.

Νωρίτερα ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέθεσε για μετά το τέλος του προγράμματος τις όποιες αποφάσεις για το χρέος, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση.

Παρακολουθήστε live εικόνα

Σόιμπλε: Είχαμε βρει λύση, οι Έλληνες ζήτησαν 3 εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους

«Είχαμε βρει λύση για το ελληνικό ζήτημα, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγη ώρα πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο και «καρφώνοντας» με τον τρόπο αυτό τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης σήμερα, είπε ότι έχει βρεθεί η διαδικασία για να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει σε μεταγενέστερο χρόνο τα δικά του χρήματα προς την Ελλάδα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το χρέος θα κινείται στο πλαίσιο που είχε προδιαγράψει το Eurogroup από τον Μάιο του 2016.

Βόμβα Σόιμπλε: Αν η ελάφρυνση χρέους δεν χρειαστεί, δεν θα την κάνουμε

Σε ότι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είπε μεταξύ άλλων όπως δημοσιοποίησε με σχετικό τουίτ ο Γερμανός δημοσιογράφος Μ. Hofmann: «Αν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποδειχθεί περιττή, δεν θα την κάνουμε».

"Ο Τσακαλώτος θα φύγει απόψε με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά"

Το "τυρί" για να δεχθεί η Αθήνα τη συμφωνία - χωρίς δέσμευση για ελάφρυνση χρέους - είναι τα χρήματα. Αν η Ελλάδα δεχθεί την λύση "Τόμσεν" όπως αποκαλείται - κατ' άλλους είναι "λύση Σόιμπλε" τότε θα κλείσει η β' αξιολόγηση και η χώρα θα πάρει τη δόση. Μάλιστα σήμερα υπήρχε η πληροφορία ότι η δόση μπορεί να είναι και αυξημένη - αντί για 7 δισ. ευρώ να φτάσει μέχρι και 10-11 δισ. ευρώ. "Δεν θα τα χαλάσουμε σ' αυτό" ήταν η αντίδραση πηγών του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Επίσης πιθανότατα θα συμπεριληφθεί και αναπτυξιακό πακέτο.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φύγει σήμερα από το Λουξεμβούργο με μία βαλίτσα γεμάτη λεφτά».

Μέρκελ: Εύχομαι να υπάρξει λύση για την Ελλάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, η οποία θα είναι θετική για την Ελλάδα και θα οδηγήσει στην εκταμίευση νέων δόσεων στήριξης για την χώρα, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg.

Η κα Μέρκελ σημείωσε ακόμα πως οι εταίροι πρέπει να λάβουν υπόψη τους και να εκτιμήσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας. «Φυσικά και θα ευχόμουν να δούμε αποτελέσματα στη σημερινή συνάντηση του Eurogroup ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας εκτιμώνται και ότι περαιτέρω πληρωμές (εννοεί εκταμιεύσεις δόσεων) είναι εφικτές» δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε δημοσιογράφους έχοντας δίπλα της τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιούρι Ράτας.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες πως η καγκελάριος έκανε αναφορά σε ενδεχόμενη ρύθμιση του χρέους.

Μοσκοβισί: Απαραίτητη μία συμφωνία για την Ελλάδα

Ο Επίτροπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι είναι δυνατή και αναγκαία η επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα.

«Μια συμφωνία σήμερα δεν είναι μόνο δυνατή, είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Οι πολίτες της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης απλά δεν θα μπορούσαν να το καταλάβουν εάν ύστερα από τόσους πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς και απτής προόδου, το Eurogroup δεν καταλήξει και πάλι σε μια συμφωνία».

ESM: 54,3 δισ. ευρώ απομένουν από το τρίτο πρόγραμμα έως τον Αύγουστο του 2018

Tο ύψος του ποσού, που απομένει διαθέσιμο για την Ελλάδα από το τρίτο πρόγραμμα έως τον Αύγουστο του 2018, ανέρχεται στα 54,3 δισ. ευρώ, καθώς έχει αντλήσει ήδη 31,7 δισ. ευρώ, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το 2016, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί, δεδομένου ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απαίτησε μικρότερα ποσά από αυτά που είχαν προβλεφθεί αρχικά, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Εάν συμμετάσχει το ΔΝΤ και/ή η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις πολιτικών που θα καθιστούν δυνατή την επιστροφή της σε χρηματοδότηση από τις αγορές πριν από το 2018, το τελικό ποσό μπορεί να είναι μικρότερο».

Παρά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του προγράμματος, «η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα αποσταθεροποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε συνδυασμό με ένα υψηλό φορολογικό βάρος και έναν εγχώριο τραπεζικό τομέα επιβαρυμένο με υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η συνολική κατάσταση εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνει η έκθεση.

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν το 2016 στη φορολογία εισοδήματος και το συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, «αλλά ο συγκερασμός της αναγκαίας μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας με τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες, όπως τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Εξ ίσου, ο τραπεζικός τομέας πρέπει να μειώσει σημαντικά το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα βοηθήσει να ξεμπλοκάρει ο τραπεζικός δανεισμός και θα στηρίξει τις επενδύσεις, καθώς και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονίσει τη διάρθρωση διακυβέρνησης των τραπεζών».

«Παρά τις ορατές ενδείξεις ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος και κάθε νέα πολιτική αβεβαιότητα ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των επιτευγμάτων του προγράμματος και άσκησης σημαντικής πίεσης στην οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση - σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της στο πρόγραμμα - καλείται να αντιμετωπίσει τις εναπομένουσες ανεπάρκειες σχολαστικά και να θέσει τις αναγκαίες βάσεις για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», σημειώνει η έκθεση του ESM.

Keywords
Τυχαία Θέματα