Στόχος της κυβέρνησης μία συνολική συμφωνία
Οι συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην Ουάσινγκτον μονοπωλούν το ενδιαφέρον τόσο της κυβέρνησης όσο και των δανειστών.
Οι κ. Τσακαλώτος είχε διαδοχικά τετ-α-τετ με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στα οποία διεφάνη η βούληση
Μετά τις επαφές του κ. Τσακαλώτου στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του Ταμείου, έγινε γνωστό ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών, σε όλο το φάσμα των δράσεων, συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης για το χρέος.
Φαίνεται λοιπόν ότι το εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα 4,19% του ΑΕΠ που επιτεύχθηκε το 2016 είναι καταλύτης θετικών εξελίξεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το χρέος. Η κυβέρνηση έχει ως «ατού» το πλεόνασμα του 2016 (που είναι οκτώ φορές πάνω από τον στόχο) και επιμένει σε συμφωνία-πακέτο που θα περιλαμβάνει και το χρέος.
Ωστόσο, το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων εξελίσσεται στη «μητέρα των μαχών», με την κυβέρνηση να επιθυμεί η τελική λύση να ξεκλειδώνει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τόμσεν: Ζητούμενο μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι
Από την πλευρά του ο Πoλ Τόμσεν εκτίμησε ότι «θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έως ότου η Ελλάδα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα». Στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά από τη συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ, ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου υπογράμμισε την ανάγκη ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ διεμήνυσε ότι για να συνεισφέρει χρηματοδοτικά το Ταμείο πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα για το χρέος. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι ενδεχόμενη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, θα ενίσχυε τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο κ. Τόμσεν προέβη σε αυτοκριτική, παραδεχόμενος ότι το Ταμείο έκανε λάθη στις προβλέψεις του, καθώς υποτίμησε τις ελληνικές δημοσιονομικές επιδόσεις. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ζήτημα είναι η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον, που πρέπει να επιτυγχάνονται με μόνιμα και όχι προσωρινού χαρακτήρα μέτρα. Εκτίμησε δε ότι αν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου.
Σόιμπλε: Πρόσθετα μέτρα αν δεν επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2018
Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου της G20 πριν την ημίωρη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην οποία συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του ελληνικού προγράμματος, επανέλαβε ότι τα ελληνικά στοιχεία απoδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και σημείωσε ότι το Eurogroup έχει αποφασίσει πως εάν το 2018 δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα των επομένων ετών θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τα κλιμάκια των θεσμών θα μπορούσαν να είχαν επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της Μάλτας, αλλά αυτό δεν έγινε διότι μεσολάβησε το Πάσχα.
NYT: Προβληματισμένο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό πρόγραμμα
Προβληματισμένο εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με την Ελλάδα, η οποία διανύει το έβδομο έτος της κρίσης.
Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τους New York Times, είναι διχασμένο για το αν θα χορηγήσει νέα δάνεια στη σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα.
Για πάνω από ένα χρόνο, αξιωματούχοι του Ταμείου λένε- δυνατά- ότι δεν μπορούν να μετάσχουν σε ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, εκτός αν η Ευρώπη συμφωνήσει να ελαφρύνει το χρέος, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
«Η απροθυμία του Ταμείου να χορηγήσει περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα υπογραμμίζει επίσης μία ευρέως διαδεδομένη άποψη μεταξύ αξιωματούχων του ΔΝΤ- και της διοίκησης Τραμπ- ότι το ΔΝΤ ξεπέρασε τον εαυτό του με την Ελλάδα. Επίσης βλέπουν την ευθύνη για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της χώρας ως κάποια που ανήκει πρωταρχικά στην Ευρώπη, η οποία αυτή τη στιγμή καλύπτει το 80% του ελληνικού χρέους», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της, που έχει δεχθεί τις απαιτήσεις του Ταμείου για περικοπές δαπανών, έχει μπροστά της -και συγκεκριμένα τον Ιούλιο- μία αποπληρωμή χρέους ύψους 7 δισ. ευρώ -, την οποία μπορεί να μην είναι ικανή να εκπληρώσει αν ΔΝΤ και Ευρώπη δεν μπορέσουν να επιτύχουν συμφωνία για το νέο πρόγραμμα διάσωσης, συνεχίζουν οι New York Times.
«Κατά πολλές έννοιες, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει γίνει ένα υπαρξιακό ερώτημα για το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει επικριθεί για υπερβολική χορήγηση πόρων στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Για παράδειγμα, τα 30 δισ. ευρώ που δάνεισε στην Ελλάδα το 2010 ήταν 30 φορές περισσότερα από την οικονομική συνεισφορά της Ελλάδας ως μέλος του Ταμείου. Το δάνειο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του ΔΝΤ», σημειώνει η εφημερίδα.
«Όμως, το Ταμείο έχει μία υποχρέωση να δανείζει σε χώρες που είναι σε οικονομική ανάγκη όπως και να διασφαλίζει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», συμπληρώνει.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 27χρονος Βασίλειος Βαίου σήμερα τα ξημερώματα
- Προσοχή: Δείτε ποια 7 φρούτα δεν πρέπει ποτέ να ανακατεύετε μαζί γιατί προκαλούν σοβαρές ασθένειες [video]
- Η μαρτυρική ζωή, η κυνική ομολογία και το έγκλημα για το οποίο δε μετάνιωσε στιγμή
- Τι τηλεθέαση έκανε η πρεμιέρα του «So You Think You Can Dance»
- Εξαφάνιση Γραικού: Τα καμένα οστά και οι έρευνες στον Αξιό ποταμό
- Που οφείλεται το πλεόνασμα έκπληξη που πέτυχε η Ελλάδα
- Survivor: Η Κολιδά αποκαλύπτει για τον Γιώργο Αγγελόπουλο και το ξενοδοχείο
- Τόμσεν: Κάναμε συνέχεια λάθος με την Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Pagenews
- Επικοινωνία Λαβρόφ - Αμερικανoού ΥΠΕΞ για τα χημικά στη Συρία
- Σε συναγερμό οι γαλλικές Αρχές μία ημέρα πριν από τις εκλογές
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το σχέδιό μας είναι φιλόδοξο, καλά επεξεργασμένο, ρεαλιστικό»
- Τζανακόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει πλέον πολύ με επικεφαλής παραθρησκευτικής σέχτας»
- Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Λαζόπουλου στον Ψάλτη
- NYT: Προβληματισμένο το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
- Ποια είναι η Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδου, η Ελληνίδα υποψήφια με το κόμμα του Σουλτς
- Αχτσιόγλου: Καταφέραμε να αναχαιτίσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας
- Στόχος της κυβέρνησης μία συνολική συμφωνία
- Euroleague: Ο Ντόντσιτς της Ρεάλ έβαλε τα κλάματα (vid)

- Τελευταία Νέα Pagenews
- Στόχος της κυβέρνησης μία συνολική συμφωνία
- Θεσσαλονίκη: Απανθρακώθηκε ηλικιωμένος σε διαμέρισμα
- Τζανακόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει πλέον πολύ με επικεφαλής παραθρησκευτικής σέχτας»
- Αθλητικές μεταδόσεις Σαββάτου 22/04
- Ποια είναι η Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδου, η Ελληνίδα υποψήφια με το κόμμα του Σουλτς
- Ο Fitch μείωσε το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας
- Αχτσιόγλου: Καταφέραμε να αναχαιτίσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας
- Απόψε τα πεφταστέρια της Άνοιξης
- NYT: Προβληματισμένο το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το σχέδιό μας είναι φιλόδοξο, καλά επεξεργασμένο, ρεαλιστικό»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διάσημοι και «φεμινιστές»: 13 άντρες σταρ και... 2 πρίγκιπες υπερασπίζονται φανατικά τα δικαιώματα των γυναικών
- Το ατίθασο παιδί της επιθεώρησης
- Survivor: Η Ειρήνη Κολιδά ξεσπά κατά του Ντάνου - «Μας έκανε τον αρχηγό και ήθελε να…»
- Η σύντροφος του Μπουγιούρη στο So you think you can dance!
- Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση
- YFSF 4: Αυτές θα είναι οι μεταμφιέσεις της πρεμιέρας
- Τουλάχιστον 140 νεκροί και τραυματίες στρατιώτες από επίθεση Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν
- Παπανάτσιου: «Το πλεόνασμα οφείλεται και στη μείωση κρατικών δαπανών»