Στο παρά πέντε και με το «βλέμμα» στον Ερντογάν η απόφαση Τσίπρα για τη Γενεύη


Της Βούλας Μαλαίνου

Σχεδόν ένα 24ωρο πριν την διεξαγωγή της Πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, τα ερωτήματα για τις… παρουσίες-απουσίες των εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών παραμένουν αναπάντητα, ενώ η Τουρκία, η θέση της οποίας είναι βαρόμετρο για τις εξελίξεις στις σχετικές συνομιλίες, τηρεί ακόμη απροσδιόριστη στάση, εν μέσω δικών της εσωτερικών προβλημάτων.

Τα μηνύματα από τη Γενεύη, λίγο πριν την Πολυμερή, είναι διττά. Ως προς το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, το οποίο «καίει», κάποια ζητήματα εκτιμάται πως είναι πολύ

δύσκολο να λυθούν, ενώ για κάποια άλλα, που άπτονται στο ίδιο κεφάλαιο, διαφαίνεται προοπτική, αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό. Οι «ζυμώσεις» στις συναντήσεις της περασμένης Τρίτης αναφορικά με τα περιουσιακά και τα θέματα των εγγυήσεων, πάντως, δεν έχουν-τουλάχιστον μέχρι τώρα-αποφέρει καρπούς.

Το «πόκερ» στη Γενεύη είναι σκληρό και παρότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τονίζουν πως έχουν θέσει, ως στόχο την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης, δεν είναι ακόμη σαφές, αν ο Τούρκος πρόεδρος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα, παραμονές της Πολυμερούς, εκπνέει η προθεσμία, που έχουν συμφωνήσει από κοινού οι κκ. Τσίπρας και Ερντογάν, για να αποφασίσουν, αν τελικά οι ίδιοι θα μεταβούν στη Γενεύη, όπου θα συμμετάσχουν στην κρίσιμη Διάσκεψη ή θα εκπροσωπηθούν από στελέχη των κυβερνήσεων τους.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αφενός περιμένοντας τί θα βγάλουν οι συνομιλίες και της Τετάρτης και αφετέρου αναμένοντας πώς θα αντιδράσει ο Τούρκος ομόλογός του στις πληροφορίες, που «έρχονται» από τη Γενεύη.

Αν και ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει ένα πέπλο μυστηρίου... να αιωρείται πάνω από την υπόθεση της συμμετοχής του στις πολύ κρίσιμες διαβουλεύσεις για το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού, προχωρώντας ακόμη και σε λογοπαίγνια σε σχετικές του δηλώσεις, η στάση του Ερντογάν θα κρίνει την τελική του απόφαση και μάλιστα στο παρά πέντε.Την Τρίτη ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: "Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Οπότε, θα δούμε"."Το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη", συμπλήρωσε ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το μήνυμα, το οποίο έστειλε ο Ερντογάν, μία μέρα πριν βρεθούν εκ νέου επί στρογγυλής τραπέζης οι κκ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, προφανώς και είναι ξεκάθαρο των προθέσεων του. Ο Τούρκος πρόεδρος «έσβησε» τις ελάχιστες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας, παρά το πρόσφατο «ναυάγιο» στην Ελβετία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πάει στη Γενεύη αυτός αλλά ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ. Έτσι, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και πριν καλά καλά ξεκινήσουν και πάλι οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, η Διάσκεψη της ερχόμενης Πέμπτης βρέθηκε να απειλείται από σημαντικές απουσίες.

Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν στα τηλέφωνα πως θα ταξιδέψουν για τη Γενεύη, εάν και εφόσον δουν φως στο τούνελ όσον αφορά τις σχετικές συζητήσεις. Προφανώς και ο πρωθυπουργός έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Τούρκου ομολόγου του, γι΄αυτό και ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο να βάλουν «πλάτη» στα «παζάρια», προτρέποντάς τους με λίγα λόγια να πιέσουν τον Ερντογάν να συμμετάσχει στη διάσκεψη και έτσι να γίνει μία σοβαρή προσπάθεια για λύση στο ζήτημα του Κυπριακού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με την κυρία Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε να αναδειχθεί μέσω της ΕΕ μίας σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ο ίδιος τους ζήτησε δε να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα ότι μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το ζήτημα τώρα είναι, κατά πόσο οι δύο αυτοί Ευρωπαίοι αρχηγοί θα παίξουν ρόλο διαμεσολαβητή, αφενός καθώς Βερολίνο και Άγκυρα βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα για το προσφυγικό και αφετέρου ενώ ο Ολάντ αποτελεί πια παρελθόν για την πολιτική σκηνή της Γαλλίας και ο πολιτικός κλοιός γύρω από την καγκελάριο της Γερμανίας σφίγγει ασφυκτικά, μετά το «μακελειό» σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Το πολιτικό πρέσινγκ όμως είναι αφόρητα πιεστικό και για τον Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο του πρωτοχρονιάτικου αιματοκυλίσματος στον Βόσπορο και μάλιστα ενώ ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος και θανάσιμα επικίνδυνος. Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωτερικές κατηγορίες για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος, τη στιγμή που η τουρκική λίρα πέφτει στα «τάρταρα».

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας, ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό επισημαίνει ότι η εξεύρεση λύσης είναι δύσκολη, αλλά όχι και απίθανη. Πάντως, ακόμα και ο Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται να μην περιμένει τον κ. Τσίπρα στη Γενεύη, γεγονός που σημαίνει πως η θετική έκβαση των συνομιλιών θεωρείται, ως το «αδύναμο» σενάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα