(upd) Τέταρτη μέρα του καύσωνα - Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

22:13 1/7/2017 - Πηγή: Pagenews

"Καμίνι" αναμένεται να είναι τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή το απόγευμα η Ελλάδα, καθώς για τέταρτη μέρα θα κυριαρχήσει ο καύσωνας, ο οποίος θα αρχίσει να αποχωρεί από το απόγευμα της Κυριακής.

«Το πρώτο «καυτό κύμα» αναμένεται να αρχίζει να υποχωρεί την Κυριακή, καθώς στα δυτικά αρχίζει και πέφτει η θερμοκρασία στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου και στα ηπειρωτικά στους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος ο οποίος διευκρινίζει ότι τη Δευτέρα η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς «η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση στους 33 με 36 βαθμούς».

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα), την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία) και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία), σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Από το υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Ανοιχτές αίθουσες σε δήμους

Οι κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ανά Περιφερειακή Ενότητα, ενώ όσοι επιθυμούν περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να καλούν το 1539.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις με σποραδικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, που το βραδύ στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα ενταθούν.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά ανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 42 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια κυρίως ορεινά.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: στην Ήπειρο από 20 έως 35 βαθμούς κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 ως 38 και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο από 25 έως 43 βαθμούς κελσίου. Στο Ιόνιο από 20 έως 33 βαθμούς.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 43 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 28 έως 40 και στην Κρήτη τοπικά έως 42 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 28 έως 40 και πιθανόν έως 41 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 27 έως 43 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αίθριος. Από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις με σποραδικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. τα φαινόμενα το βραδύ θα ενταθούν.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και από το βραδύ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 41 βαθμούς κελσίου.

Δείτε εδώ τις τελευταίες μετρήσεις από σταθμούς εδάφους της Ελλάδας ταξινομημένες κατά περιφέρεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα