(upd)Στηρίζει Μακρόν ο Μπαϊρού


Αποσύρεται ο κεντρώος ψηφοφόρος Φρανσουά Μπαϊρού από την προεκλογική κούρσα για την γαλλική προεδρία.

Ο Μπαϊρού προσφέρει τη στήριξη του στον ανεξάρτητο υποψήφιο και πρώην υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.

"Αυτή η συμμαχία μπορεί να προσφέρει κάτι στη Γαλλία", τόνισε ο Μπαϊρού.

Ο Μπαϊρού προειδοποίησε ότι διακυβεύονται πάρα πολλά για να υπάρχουν τόσοι υποψήφιοι στη μάχη για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

«Επειδή ο κίνδυνος

είναι τεράστιος, επειδή οι Γάλλοι έχουν αποπροσανατολιστεί και συχνά νιώθουν απόγνωση, αποφάσισα να προτείνω στον Εμανουέλ Μακρόν να συμμαχήσουμε» δήλωσε ο πολιτικός, συμπληρώνοντας ότι θα ήθελε να αντιταχθεί στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές.

Ο Μπαϊρού, 65 ετών, φιλοευρωπαϊστής πολιτικός που συγκέντρωσε περίπου 9% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, θα εξασφάλιζε ποσοστό 5-6%, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις.

​ Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε ότι αποδέχεται τους όρους που του έθεσε ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού προκειμένου να του προσφέρει την στήριξή του.

«Η συμμαχία που πρότεινε ο Φρανσουά Μπαϊρού... ταιριάζει απόλυτα με τη δέσμευσή μας για ανανέωση και ενότητα» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, εξαίροντας την προσφορά του Μπαϊρού ως «γενναία». Πρόσθεσε ότι θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη.

Η δημόσια στήριξη του Μπαϊρού για τον Μακρόν είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων, που είχαν αυξηθεί εξαιτίας των φόβων ενίσχυσης των ποσοστών της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, κατέγραψαν πτώση 5%.

Ο Μπαϊρού δήλωσε ότι θα έχει συνομιλίες με τον Μακρόν εντός των επόμενων ωρών και έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η πολιτική συμμαχία.

Η ανακοίνωση του 65χρονου Μπαϊρού ακολουθεί μια σεναριολογία πολλών μηνών κατά την οποία ο πολιτικός άφηνε να πλανάται το ενδεχόμενο ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη φορά. Τις τελευταίες εβδομάδες είχε ρίξει τους τόνους του σε σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο είχε περιγράψει το Σεπτέμβριο ως «τον υποψήφιο των δυνάμεων του χρήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα