Στην κινεζική State Grid το 24% του ΑΔΜΗΕ


Στην κινεζική State Grid πέρασε το 24% του ΑΔΜΗΕ, όπως ενέκρινε η διοίκηση της ΔΕΗ κατά της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης. Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η State Grid πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την εξαγορά του ποσοστού στον ΑΔΜΗΕ

έναντι του άλλου συμμετέχοντα, της ιταλικής Terna, προσφέροντας 320 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ, όπου το 51% ανήκει στο Δημόσιο, κατέχει το 100% του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο, η πώληση αναμένεται να κλείσει μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2017.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η σύμβαση αγοραπωλησίας αναμένεται να υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2017 και ότι η ΔΕΗ θα καταβάλει φόρο 376 εκατ. ευρώ για τη συναλλαγή το 2018.

Η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του από τη ΔΕΗ, που έχει εγκριθεί από τους δανειστές και που στόχο έχει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Στo πλαίσιo του σχεδίου αυτού, ένα επιπλέον ποσοστό 25% του ΑΔΜΗΕ θα μεταβιβαστεί σε εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου και το υπόλοιπο 51% σε εταιρία συμμετοχών με αρχικό μέτοχο αρχικά τη ΔΕΗ και στη συνέχεια των μετόχων της.

Η ΔΕΗ αναμένεται να εισπράξει 333 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση του 25% το επόμενο έτος και άλλα 93 εκατ. ευρώ περίπου από την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Η εταιρία συμμετοχών που θα κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Μάρτιο, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα