Στη "σκιά" του τζιχαντιστή η Γερμανία, με την πλάτη στον τοίχο η Μέρκελ


Στη... "σκιά" του τζιχαντιστή, που "έπνιξε" σε λουτρό αίματος χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου την περασμένη Δευτέρα, βρίσκεται η Γερμανία, με τις Αρχές σε επιφυλακή και την Άγγελα Μέρκελ με την πλάτη στον τοίχο, δεχόμενη τα "βέλη" κοινωνίας και αντιπάλων για τη φιλελεύθερη πολιτική της ως προς το φλέγον ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Η Γερμανία βιώνει τον τρόμο στον ύψιστο βαθμό, καθώς ο δράστης του μακελειού στη γερμανική πρωτεύουσα με 12 νεκρούς και 45

τραυματίες, οι 18 εκ των οποίων σε πολύ σοβαρή κατάσταση, κυκλοφορεί ελεύθερος και οπλισμένος, γεγονός το οποίο εντείνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενο νέο "χτύπημα" εντός των ημερών.

Η χώρα "κλειδώνεται" ενόψει και της κορύφωσης των εορτών των Χριστουγέννων. Ωστόσο, το θλιβερό λάθος της αστυνομίας να συλλάβει άλλον άντρα για την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Δευτέρας, καθώς ο μακελάρης κατάφερε να δραπετεύσει, προκαλεί πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης. Σε επιφυλακή δε την ίδια ώρα βρίσκονται και οι αρχές στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωπεριφέρειας, με τα υπουργεία Εσωτερικών σε Γαλλία και Ιταλία να κλιμακώνουν τις συσκέψεις, προκειμένου να αποτιμήσουν τον κίνδυνο και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Ειδικά, στο Παρίσι ο φόβος και ο πανικός είναι διάχυτος, καθώς οι μνήμες από τη "μαύρη" 13η Νοεμβρίου είναι ακόμα ζωντανές και σοκάρουν!

Το ανθρωποκυνηγητό της γερμανικής αστυνομίας συνεχίζεται, αλλά δεν αποδίδει καρπούς. Ο δράστης ακόμη δεν έχει συλληφθεί. Χθες, οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του πρώτου ενδεχομένως θύματος του μακελάρη, του "νόμιμου" οδηγού του φονικού φορτηγού, το οποίο εισέβαλε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου,"θερίζοντας" ζωές.

Ο 37χρονος Πολωνός βρέθηκε νεκρός στη θέση του συνοδηγού, έφερε τραύματα από σφαίρες και μαχαίρι, ενώ ενδείξεις μαρτυρούν ότι προηγήθηκε πάλη με τον δολοφόνο του. Τα ίχνη του άτυχου άνδρα χάθηκαν στις 4 το απόγευμα. Ο ιδιοκτήτης της πολωνικής εταιρείας, στην οποία ανήκει το φορτηγό, δήλωσε πως ο "νόμιμος" οδηγός επρόκειτο να βρεθεί στο Βερολίνο χθες το απόγευμα, προκειμένου να παραδώσει φορτίο χάλυβα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το φορτηγό με μεγάλη ταχύτητα κατευθύνθηκε πάνω στο πλήθος, ενώ τελικά η πορεία του ανακόπηκε από ένα δέντρο. Είχε προλάβει να διανύσει μία απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων και να παρασύρει δεκάδες άτομα, πριν ακινητοποιηθεί. Ο οδηγός, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, φορούσε μάσκα στο πρόσωπο και είχε σβήσει τα φώτα του φορτηγού.

Τρίβουν τα χέρια τους οι αντίπαλοι της Μέρκελ

Ο πανικός στη χώρα δεν περιορίζεται μόνο στους δρόμους..., στους Γερμανούς, οι οποίοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν, μήπως και οι τρομοκράτες, οι φανατικοί Ισλαμιστές, "χτυπήσουν" δίπλα στα πόδια τους. Σε πανικό φαίνεται πως βρίσκεται και η πολιτική σκηνή του Βερολίνου. Η "παγωμάρα" της Άγγελα Μέρκελ, στον απόηχο της πληροφορίας ότι ενδεχομένως ο δράστης να είναι Πακιστανός πρόσφυγας, "βύθισε" την καγκελάριο σε σκέψεις για την επόμενη μέρα με το "βλέμμα" στην εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου φθινοπώρου.

Ταυτόχρονα, όμως, έδωσε και την ευκαιρία στους πολιτικούς της αντιπάλους να την "αδειάσουν" για τις συνέπειες, που έχει η επιμονή της να αφήσει ανοιχτά τα σύνορα, εν μέσω μίας ιστορικής προσφυγικής κρίσης και μάλιστα ενώ η κόντρα με τον Ταγίπ Ερντογάν για τη βίζα ολοένα και εντείνεται. Η κυρία Μέρκελ, η "σιδηρά κυρία" όλης της Ευρώπης, αναμφισβήτητα βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων, καθώς οι "κακές γλώσσες" επεκτείνονται σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Από την άλλη η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΣ, Τόμας ντε Μεζιέρ, να κλείσουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές, αποδεικνύει μία κυβέρνηση εκτός ελέγχου... Μία κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί "μουδιασμένη" τις τραγικές εξελίξεις, ενώ βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση.

Τα δημοσιεύματα, που θέλουν την τραγωδία στο Βερολίνο να είναι το μεγάλο "χτύπημα" για την καγκελάριο, έχουν πάρει φωτιά και μάλιστα πολλά από αυτά ανήκουν και στον γερμανικό Τύπο. Τα σχόλια όμως δεν αφορούν μόνο την ίδια την Μέρκελ, αλλά και τη γενικότερη στάση της χώρας απέναντι στην τζιχαντιστική απειλή. Ας μην ξεχνάμε ότι οι φανατικοί ισλαμιστές είχαν προειδοποιήσει πως θα βάψουν με αίμα την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εορτών. Συνεπώς, ο διεθνής Τύπος ρίχνει "βολές" για έλλειψη σχεδίου κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, "η επίθεση του Βερολίνου συγκλονίζει τη γερμανική πολιτική. Η Άγκελα Μέρκελ λέει αυτά που πρέπει να ειπωθούν. Όμως πρέπει να φοβάται ότι εξαιτίας του τρομοκρατικού συναγερμού οι πιθανότητές επανεκλογής της το 2017 λιγοστεύουν".

Η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου κυριάρχησε χθες στα πρωτοσέλιδα και στα σχόλια του γερμανικού Τύπου.

"Δεν είμαστε απροστάτευτοι" απέναντι σε τέτοιες πράξεις, έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αντικρούοντας το επιχείρημα ότι "όποιος σχεδιάζει επίθεση αυτοκτονίας είναι ασταμάτητος". Όπως επισήμανε η εφημερίδα, "αυτό ανοίγει διάπλατα τις πύλες στη μοιρολατρία και στην αμέλεια". H FAZ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι "στο Βερολίνο θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα" προκειμένου να αποτραπεί η τραγωδία.

"Στο Βερολίνο συνέβη κάτι για το οποίο εκφράζονταν φόβοι εδώ και καιρό. Μια πράξη κτηνώδους βίας" ανέφερε από την πλευρά της η Tageszeitung, προσθέτοντας: "Εφόσον ο δολοφόνος της χριστουγεννιάτικης αγοράς είναι όντως ισλαμιστής, αυτό δεν λέει τίποτα για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που αναζητούν εδώ προστασία. Πίστευε κανείς πριν από την επίθεση στο Βερολίνο ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοί άνθρωποι που μοιράζονται τις αξίες μας; Όχι".

"Η τρομοκρατία δεν είναι ιδεολογία. (…) Η τρομοκρατία αναπτύσσεται εκεί που το μίσος υπερισχύει της λογικής", παρατήρησε η Süddeutsche Zeitung, η οποία στο πρωτοσέλιδό της χαρακτήρισε την προχθεσινή επίθεση ως "το σοκ του Βερολίνου".

Keywords
Τυχαία Θέματα