Σημίτης προς κυβέρνηση: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι

14:23 3/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σχετικά με τη διαπραγμάτευση Αθήνας - δανειστών, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως υποστήριξε, υπάρχει η άποψη κάποιων ότι βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για τα θέματά της, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν περαιτέρω συγκρούσεις και προβλήματα ενόψει των εκλογών.

«Διαφωνώ. Υποχώρηση σε επίπεδα που

επιθυμεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει».

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, το πρώτο που πρέπει να κάνει η χώρα είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη. Είμαστε στο τρίτο μνημόνιο και πάλι αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έπρεπε να είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Το Grexit πλανάται ακόμα, αυτή είναι η αλήθεια», τόνισε.

Αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, μίλησε για μια περίοδο που κάποιες ομάδες χωρών θα κινηθούν με τη δική τους ταχύτητα.

Εκτίμησε ότι οι χώρες που ίδρυσαν την Ενωση μαζί με την Ισπανία θα κάνουν περισσότερα βήματα προς την ενοποίηση και υποστήριξε ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες συζητήσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Είναι ανόητοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει έναν δικό της δρόμο. Δεν γίνεται σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης να μην ανήκεις κάπου και να μη συνεργάζεσαι.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές για απόψεις που έχει διατυπώσει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «οι φαντασιώσεις που επικρατούσαν ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από αυτό που μπορούμε να κάνουμε».

Τα προβλήματα είναι δύσκολα, γιατί τα κόμματα δεν θέλουν να χάσουν ψηφοφόρους. Η ΝΔ από το 2004-2009 αγνόησε το ασφαλιστικό και δεν έπρεπε να το κάνει αυτό. Από το 2010 έγιναν προσπάθειες και δεν έχουν καταλήξει σε λύση.

Πρέπει να υπάρχει προεργασία για τα θέματα, τόνισε.

Βολές κατά Παπανδρέου

Μπορούσαμε να αποφύγουμε το πρόβλημα, τόσο το 2008, όσο το 2009 και το 2010, ώστε να μην είναι καταπιεστική η κατάσταση για την Ελλάδα όταν μπήκαμε στο μνημόνιο, ανέφερε.

Σημείωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου έκανε προϋπολογισμό που είχε στόχο να ανταποκριθεί στις προεκλογικές υποσχέσεις και το 2009 έδωσε παροχές. Θεωρούσε τότε ότι χρειάζονται μόνο ήπια μέτρα και θεσμικές αλλαγές, αποκλείοντας πολιτική όπως αυτή που ακολουθήθηκε το 1985 και το 2003.

Θύμισε ότι Γκαλμπρέιθ και Στίγκλιτς, που λειτούργησαν ως σύμβουλοι, ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, πρακτική που ακολουθήθηκε και αργότερα. Εχω άλλη αντίληψη: πρώτα πρέπει να συζητούν τα επιτελεία για να προετοιμάζουν το έδαφος και μετά να συναντώνται αυτοί που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Δεν μπορούμε να πούμε πότε θα τελειώσει η κρίση. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%. Θα πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα και αυτό θα γίνει το 2030. Προϋπόθεση να πάμε «ομαλά», αλλά αυτό δεν είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα.

Εκτίμησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι μάλλον ανέφικτος, ειδικά όταν ζητείται για τόσα χρόνια. Καμία χώρα δεν είχε πέρυσι πλεόνασμα 3,5%.

Η κύρια επιδίωξη πρέπει να είναι η ανάπτυξη, αλλά η υψηλή φορολογία δεν συμβάλλει. Πρότεινε να παράσχουν οι εταίροι περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, για να οδηγηθεί σε καθοδική πορεία. Όπως είπε, έχουν και αυτοί ευθύνες για την κατάσταση, γιατί δεν έδωσαν προσοχή στην ανάγκη να προωθηθεί η ανάπτυξη. Όπως είπε, η σημερινή κυβέρνηση δεν μείωσε τις δαπάνες για να μη δυσαρεστήσει ανθρώπους. Αλλά οι εταίροι δέχτηκαν την υψηλή φορολογία.

Οι εταίροι έπρεπε να έχουν κύρια έγνοια να μη χρειαστεί η χώρα άλλη βοήθεια. Ένα χρόνο πριν το τέλος του προγράμματος, όμως, φαίνεται ότι θα χρειαστεί νέα βοήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα