Σήμερα το τετ α τετ Τσίπρα - Καμμένου για να μπει τέλος στη ρήξη


Να μπει ένα τέλος στην ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μια ένταση που ξεκίνησε από το Σκοπιανό, συνεχίστηκε με την υπουργοποίηση Κουβέλη και κατέληξε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς θα προσπαθήσουν σήμερα Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος,

στη συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το μεσημέρι.

Επισήμως το θέμα συζήτησης αφορά τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, αλλά ουσιαστικά η συνάντηση θα αφορά συνολικά την περαιτέρω πορεία της κυβερνητικής τους συνεργασίας.

Στη συνέχεια το θέμα πήρε νέα τροπή με τον ορισμό του Φώτη Κουβέλη σε θέση αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, κάτι που πολλοί ερμήνευσαν ως προσπάθεια του Μαξίμου να φτιάξει μία διάδοχη κατάσταση, σε περίπτωση που ο κ. Καμμένος φύγει από την κυβέρνηση.

Κορυφώθηκε όμως στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών, αφενός με τις δημόσιες αποκλίσεις ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας, που μίλησε για ομηρία από τη μία και το Μαξίμου, αλλά και τον Φώτη Κουβέλη από την άλλη, που τήρησαν πιο ήπια στάση στο θέμα και αφετέρου με τις πληροφορίες ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο κάνει χειρισμούς εν αγνοία του κ. Καμμένου.

Παράλληλα τις τελευταίες εβδομάδες φούντωσε η φημολογία περί προσπάθειας του κ. Τσίπρα να αναζητήσει νέο κυβερνητικό εταίρο, κυρίως στο πρόσωπο του Σταύρου Θεοδωράκη, ή να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στην κυβέρνησή του με άλλες συμμαχίες, προκειμένου να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ.

Το όλο σκηνικό προκαλούσε πλέον σοβαρά προβλήματα στη συμβίωση, με τις δύο πλευρές να είναι εμφανώς σε απόσταση. Το δε δημοσίευμα (Φιλελεύθερος) ότι υπήρξε προ ημερών μία επεισοδιακή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας,καίτοι διαψεύστηκε επισήμως από τις δύο πλευρές, φούντωσε την αμφισβήτηση και τη συζήτηση περί κυβερνητικής αστάθειας.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ η κατάσταση άρχιζε να ξεφεύγει, τη Δευτέρα υπήρξαν συντονισμένες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές να «μαζευτεί» το θέμα, με τον κ. Καμμένο να επανέρχεται δριμύτερος, όπως φάνηκε.

Στο μεταξύ, το Μαξίμου τελεί σε κλοιό πολλαπλών πιέσεων λόγω όλων των ανοιχτών θεμάτων της ατζέντας. Και με στόχο να εκτονωθεί η όλη ένταση των τελευταίων ημερών και να επικοινωνήσουν την εικόνα ότι συγκυβέρνηση είναι ακλόνητη, ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση και απηύθυνε προσκλητήριο για κατ’ ιδίαν συνάντηση στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές οι δυο εταίροι θα συζητήσουν:

- Πρώτον, αν και κατά πόσο θα πρέπει να διεθνοποιήσουν το θέμα των δυο στρατιωτικών (ενόψει και της Συνόδου Κορυφής).

- Δεύτερον, τη χρονική στιγμή μιας τέτοιας πιθανής παρέμβασης

Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι ο κ. Καμμένος συγκαλεί για σήμερα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, πιθανόν για να περιγράψει το νέο πλαίσιο της πορείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα έχει επιβάλλει, μέχρι νεωτέρας, σιωπητήριο στους βουλευτές του, ώστε να μην οξυνθούν κι άλλο οι σχέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα