Σε κλοιό πιέσεων οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος


Σημαντική προβληματισμοί υπάρχουν στους εργαζόμενους της Μαρινόπουλος για τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου (ύψους 9 εκατ. ευρώ) καθώς το σχέδιο διάσωσης της εταιρίας φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

Όπως αναφέρει το capital.gr, έξι μήνες μετά την αίτηση υπαγωγής της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99,

πάνω από τρεις μήνες από την υπογραφή από τα εμπλεκόμενα μέρη του MoU που άνοιξε τον δρόμο για το μεγαλύτερο deal διάσωσης επί ελληνικού εδάφους και κοντά δύο μήνες από την εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Πειραϊκόν και Express M στο άρθρο 106β&θ του πτωχευτικού κώδικα, ακόμη φως στην άκρη του τούνελ δεν διακρίνεται.

Αντιθέτως το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί η απόφαση από το Πρωτοδικείο, (σ.σ. εισηγητής στην υπόθεση ορίσθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, δηλαδή 50 ημέρες μετά την εκδίκαση της αιτήσεων) έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, προβληματισμό στους εμπλεκόμενους και ανησυχία στους εργαζόμενους.

Και αυτό γιατί τα χρονικά περιθώρια φαίνεται ότι στενεύουν.

Τα πρώτα σημάδια φαίνονται στην αδυναμία να καταβληθεί η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, ύψους άνω των 9 εκατ. ευρώ (σ.σ. το δώρο των Χριστουγέννων καλύπτεται από τα λεφτά της ενδιάμεσης χρηματοδότησης). Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο και το οποίο δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να καλύψει η οικογένεια Μαρινόπουλου.

Με βάση την ενημέρωση του Σωματείου προς τους εργαζόμενους της αλυσίδας Μαρινόπουλος, κανένας από όσους συνάντησαν οι εκπρόσωποί του την περασμένη εβδομάδα, "δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.” Ειδικότερα και σε ότι αφορά τη συνάντηση στην Ευελπίδων, το Σωματείο στην επιστολή του σημειώνει πως υπήρξε "καθησυχαστική διαβεβαίωση εκπροσώπων της δικαιοσύνης, ότι αφιερώνουν όλους τους πόρους που χρειάζονται για να κατανοηθεί η υπόθεση σε βάθος και να μπορούν να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό σε ένα τελικό πόρισμα.”

Η ουσία είναι ότι ο χρόνος πιέζει τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης εξαντλούνται και χωρίς τελικές αποφάσεις από το Δικαστήριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν μπορεί να ξεκλειδώσει το βασικό σκέλος της χρηματοδότησης που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και να ξεκινήσει η αναμόρφωση του δικτύου της Μαρινόπουλος και πάνω απ’ όλα η αποπληρωμή των προμηθευτών της αλυσίδας. Εν τω μεταξύ στις 30 Ιανουαρίου λήγει η τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές, ενώ εκτός από αυτό το dead line υπάρχει και ένα ακόμη ορόσημο. Ο λόγος για την 14η Φεβρουαρίου, που αποτελεί το dead line που έχει θέσει ο στρατηγικός επενδυτής, ήτοι η αλυσίδα Σκλαβενίτης. Σημειώνεται πως στο MoU που είχε υπογράψει ο στρατηγικός επενδυτής, ήτοι η αλυσίδα Σκλαβενίτης, οι Τράπεζες και η πλευρά Μαρινόπουλος, μια από τις ουσιώδεις αρνητικές μεταβολές της συμφωνίας, ήταν να μην έχει εκδοθεί απόφαση για το σύνολο των συμφωνιών εξυγίανσης, μέχρι την 14η Φεβρουαρίου του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα