Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί


Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που –όπως αναφέρουν- ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους και σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο καθημερινός χρόνος εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών θα είναι 12 ώρες και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο υπολογισμός των ωρών δεν

θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο συνολικής αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα συνεχώς.

Άλλο γκρίζο σημείο του νέου ωραρίου των γιατρών είναι η ρήτρα εξαίρεσης (opt out), μια πατέντα του υπουργείου ώστε να έχει διαθέσιμους γιατρούς και πέραν του 48ωρου εβδομαδιαίου ωραρίου. Στα ελληνικά νοσοκομεία λόγω των δραματικών ελλείψεων ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες, από 60 έως και 90 την εβδομάδα.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα