Μάχη με τις φλόγες στα Καλύβια - Οι πυροσβεστικές δυνάμεις περιόρισαν την πυρκαγιά (upd)


Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανάβυσσο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά η οποία καίει από τις πέντε περίπου το απόγευμα της Δευτέρας, σε δασική έκταση στον Άγιο Παντελεήμονα, στον λόφο Σκορδί.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 5 μ.μ. της Δευτέρας, στην περιοχή Καλύβια Θορικού και λίγο πριν τις 22:00 έφτασε σχεδόν στην παραλία, στα σύνορα Σαρωνίδας- Λαγονησίου.

Το μέτωπο της Σαρωνίδας, που ανησύχησε περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής το βράδυ της Δευτέρας, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Διάσπαρτες εστίες παραμένουν

στο άλλο μέτωπο προς τη Σαρωνίδα ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή κάνουν τους πυροσβέστες να είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Λίγο μετά τις 11 τη νύχτα όμως, η φωτιά έφτασε τελικά μέχρι την παραλιακή στη Σαρωνίδα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων για περίπου μία ώρα. Ευτυχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και πλέον το συγκεκριμένο σημείο ελέγχεται επαρκώς.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου, η οποία είχε κλείσει το βράδυ της Δευτέρας λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή των Καλυβίων Θουρικού Αττικής και κατευθύνθηκε προς ακατοίκητη περιοχή ανάμεσα στο Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα.

Στο μεταξύ, ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να γίνει εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο, όσο το δυνατόν συντομότερα, η μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καλυβίων Θορικού Αττικής. Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τα όσα τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, είναι ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για τις κατοικίες όπου βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, κόπασαν οι δυνατοί άνεμοι πλέον, αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τώρα αρκετές διάσπαρτες εστίες.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 80 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ενίσχυσε παράλληλα τις πυροσβεστικές δυνάμεις και με 2 ειδικά μηχανήματα βαρέως τύπου, κατάλληλα για χωματουργικές εργασίες και διανοίξεις δρόμων.Παράλληλα, χθες μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 6 ελικόπτερα έκαναν ρίψεις νερού, ενώ σήμερα Τρίτη νωρίς το πρωί ξεκίνησε και πάλι η επιχείρηση των εναέριων μέσων με 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα να κάνουν χαμηλές πτήσεις στην περιοχή βοηθώντας αποφασιστικά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στη δύσκολη προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, που βρίσκεται αυτή την ώρα μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Όλη τη νύχτα επιχειρούσαν στην περιοχή 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 εθελοντικά οχήματα, 19 υδροφόρες των ΟΤΑ, 8 υδροφόρες από την περιφέρεια και 2 μηχανήματα. Μεχρι το τελευταίο φως της ημέρας 6 ελικόπτερα έκαναν ρίψεις νερού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και από υπηρεσίες της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

«Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων, και το ανάγλυφο του εδάφους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να οριοθετηθεί η περίμετρος της πυρκαγιάς και να περιοριστούν τα επικίνδυνα ενεργά μέτωπα, ώστε να αποφευχθεί η επέκτασή της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να μην κάνουν άσκοπές μετακινήσεις, με τις οποίες μπορεί να δυσχεράνουν το έργο των πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 17:00 της Δευτέρας από τα Καλύβια Θορικού και γρήγορα εξαπλώθηκε προς νότο, βοηθούμενη από τους δυνατούς βορειοανατολικούς ανέμους.

Λίγο μετά τις 19:00 το μέγεθος της αρχικής εστίας της πυρκαγιάς είχε περιοριστεί ωστόσο υπήρξαν αναζωπυρώσεις σε πολλά σημεία στο λόφο μεταξύ Καλυβίων και Σαρωνίδας.

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατήγγειλε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από κάτοικο που έβαλε φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα, παρά τις προειδοποιήσεις της Πυροσβεστικής για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου τόνισε ότι η παρέμβαση της πυροσβεστικής ήταν ουσιαστική και έκανε λόγο για ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν τη φωτιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και σπίτια. Ο κ Φιλίππου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το μέτωπο θα ελεγχθεί.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σοφρώνης, είπε πως για την περιοχή ξημέρωσε μια πολύ καλύτερη από τη χθεσινή μέρα και εκτίμησε πως πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί.

«Το σημαντιλότερο είναι ότι η πυρκαγιά δεν άγγιξε κατοικημένες περιοχές» σημείωσε. Ωστόσο όπως τόνισε όταν κοπάει η κατάσταση τότε θα ξέρουν με ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για σήμερα Τρίτη 01 Αυγούστου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Σαμοθράκη).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα