Σαν σήμερα: Ο ΠΑΟΚ «λυγίζει» Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ (pics - vid)


Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, με την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την σπουδαία Μπαρτσελόνα στις 16 Σεπτεμβρίου του 1975, όταν ο Δικέφαλος του Κούδα τέθηκε αντιμέτωπος με τους Καταλανούς του Κρόιφ.

Η κληρωτίδα του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1975-1976, παίζει… άσχημο παιχνίδι στον ΠΑΟΚ, φέρνοντας στον δρόμο του την μεγάλη Μπαρτσελόνα, που διέθετε

στο ρόστερ της πλειάδα αστέρων, αφού πέρα του «ιπτάμενου Ολλανδού», Γιόχαν Κρόιφ, διέθετε και τους επίσης σπουδαίους Ρεσάκ και Νέεσκενς.

Το πρώτο ματς των δύο ομάδων ορίστηκε στην Τούμπα στις 16 Σεπτεμβρίου. Μια Τούμπα που γέμισε με ΠΑΟΚτσήδες από νωρίς, αφού ο ενθουσιασμός των φιλάθλων που στο γρασίδι της Τούμπας θα πατούσαν τα πόδια τους οι φημισμένοι παίκτες των «μπλαουγκράνα» ήταν διάχυτος από το πρωί της ημέρας της αναμέτρησης.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ ξεκίνησαν το ματς πολύ παθιασμένα, δείχνοντας από το πρώτο σφύριγμα του Ρουμάνου διαιτητή της αναμέτρησης, πως δεν τους φοβίζει το όνομα και οι παίκτες της Μπαρτσελόνα.

Το πρώτο ημίχρονο έληξε ισόπαλο, με τον Δικέφαλο να παρουσιάζει μια εξαιρετική εικόνα, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου, Γκιουλα Λόραντ, δημιουργώντας την εντύπωση στους οπαδούς του πως μπορεί να κάνει την… ζημιά στη Μπαρτσελόνα.

Η στιγμή που όλοι θα ξεσπούσαν σε δάκρυα χαράς ήρθε στο 72’. Έπειτα από κεφαλιά-πάσα του Σαράφη, ο Κούδας έστειλε την μπάλα στη γωνία του Μόρα με δυνατό σουτ, γράφοντας το 1-0!

Το κλίμα που επικράτησε στις κερκίδες δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια… Η νίκη του ΠΑΟΚ επί της Μπαρτσελόνα δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει θαυμασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το όνειρο του ΠΑΟΚ ωστόσο μετατράπηκε σε εφιάλτη στον επαναληπτικό, καθώς στο «Καμπ Νου» οι «ασπρόμαυροι» δεν άντεξαν γνωρίζοντας βαριά ήττα με 6-1, μένοντας εκτός συνέχειας του –τότε- Κυπέλλου UEFA.

Οι συνθέσεις του αξέχαστου αγώνα της Τούμπας:

ΠΑΟΚ: (Γκιούλα Λόραντ): Φούρτουλα, Γκουερίνο, Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αναστασιάδης, Παρίδης, Σαράφης, Κερμανίδης, Κούδας, Ασλανίδης.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: (Χένες Βαϊσβάιλερ): Μόρα, Ντε Λα Κρους, Μαρίνιο, Μαρσιάλ, Μιγκέλ, Κορμίνας, Ασένσι, Κρόιφ, Σοτίλ, Ρέσακ, Νέεσκενς.

Υποκλίθηκε και η Άρσεναλ στη Τούμπα

Εκτός της Μπαρτσελόνα, την ίδια ημερομηνία στην Τούμπα υποκλίθηκε και η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ (στο πρώτο του ευρωπαϊκό ματς στον πάγκο των κανονιέρηδων), μόνο που αυτή την φορά ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το… έπος του, αποκλείοντας την αγγλική ομάδα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1997 στην πρεμιέρα της πρώτης φάσης του Κυπέλλου UEFA, οι Θεσσαλονικείς υποδέχονται στην κατάμεστη Τούμπα τους «κανονιέρηδες». Οι γηπεδούχοι αποδείχθηκαν κακοί οικοδεσπότες, αφού επικράτησαν των Λονδρέζων με τέρμα του Κώστα Φραντζέσκου στο 61'. Ο Έλληνας άσος είχε εκπληκτική απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού με το γκολ να είναι απλά η επιβράβευση.

O ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το έργο του στις 30 Σεπτεμβρίου, αφού παρά το γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ στο 22ο λεπτό, ο Δικέφαλος βρήκε την δύναμη να αντιδράσει και με τον Ζήση Βρύζα να ισοφαρίζει σε 1-1 στο 88’, έστειλε τους οπαδούς του στα ουράνια, γράφοντας μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην ευρωπαϊκή του ιστορία.

ΠΑΟΚ (Αναστασιάδης): Μιχόπουλος, Ζαγοράκης, Ολιβάρες, Τασιόπουλος, Κολομπούρδας, Ζαφειρίου, Νάγκμπε (74' Βελλής), Φραντζέσκος, Βρύζας (59' Καπετανόπουλος), Τουρσουνίδης (71΄Σιδηρόπουλος), Ζουμπούλης.

Αρσεναλ (Βενγκέρ): Σίμαν, Ντίξον, Γουίντερμπερν, Άνταμς, Μπουλντ, Πετί, Βιεϊρά, Όφερμαρς (70' Μπόα Μόρτε), Πάρλορ (70' Πλατ), Ανελκά (80' Ρεχ), Ράιτ.

Πηγή: sdna.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα