Προς σχηματισμό κυβέρνησης η Ισλανδία


Διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισλανδία έλαβε ο επικςφαλής του κόμματος "Ανεξαρτησίας", Μπιάρνι Μπένεντικτσον, που κατέλαβε την πρώτη θέση στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισλανδία το περασμένο Σάββατο, έδωσε ο Ισλανδός πρόεδρος Γκούντνι Γιόχανσεσον.

Ο Μπένεντικτσον, το κόμμα του οποίου κατέλαβε τις 21 από τις 63 έδρες της ισλανδικής Βουλής, δείχνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες

να συγκροτήσει κυβέρνηση πλειοψηφίας και άρχισε αμέσως τις διαβουλεύσεις και τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των άλλων έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων από το βράδυ της Τετάρτης. Σε περίπτωση που οι προσπάθειές του δεν οδηγήσουν στη συγκρότηση κυβέρνησης, τότε ο Ισλανδός πρόεδρος μπορεί να ζητήσει από τον αρχηγό άλλου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής. Η απερχόμενη κυβερνητική συμμαχία της δεξιάς, που είχαν συγκροτήσει το Κόμμα της Προόδου και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας συγκέντρωσε 29 έδρες χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε. Η συμμαχία της κεντροαριστεράς υπό την ηγεσία κόμματος των Πειρατών εξασφάλισε 27 έδρες. Από την άλλη το κεντροδεξιό κόμμα της "Μεταρρύθμισης", που προέρχεται από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, συγκέντρωσε το 10,5% των ψήφων και επτά έδρες.

Keywords
Αναζητήσεις
ισλανδια σχηματησμοσ κυβερνησησ
Τυχαία Θέματα