Proof του Ντέιβιντ Όμπερν στο Από Μηχανής Θέατρο


Τι μπορεί να είναι αυτό που κρατά ζωντανή την παρουσία του σεβάσμιου μαθηματικού πατέρα, για την χαρισματική πνευματικά Κάθριν, μέσα στο άδειο πλέον σπίτι και λίγο προτού τον αποχαιρετήσει για το τελευταίο του ταξίδι; Πιθανότατα ένα από τα χιλιάδες σημειωματάρια στα οποία είναι καταχωρημένοι μυριάδες τύποι, ολοκληρώματα και πράξεις και που οδηγούν στην καταξίωση. Την επαγγελματική όμως ή την συναισθηματική;

Γράφει η Έπη Τρίμη

Η «Απόδειξη» (Proof) δεν αναφέρεται στα μαθηματικά, παρ' όλο που όλη η «κουβέντα», γύρω από αυτά περιστρέφεται! Η «Απόδειξη» αναφέρεται στις αποδείξεις,

με τη γενική έννοια του όρου. Θίγει αποδείξεις για τα προσωπικά, για τα συναισθηματικά, για τα οικογενειακά, που όλοι, σε καθημερινή βάση, καλούμαστε να προσκομίζουμε!

Από την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 η Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει, παρουσιάζει στο Από Μηχανής Θέατρο, το έργο του Ντέιβιντ Όμπερν, «PROOF» , σε μετάφραση Άννας Ελεφάντη και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.

Γιατί αξίζει να το δείτε;

Το PROOF είναι η συναρπαστική ιστορία μιας αινιγματικής νέας γυναίκας, η οποία βασανίζεται από το παρελθόν του πατέρα της και την αμφίβολη πορεία του δικού της μέλλοντος, καθώς εξερευνά την απόσταση ανάμεσα στην ιδιοφυία και την τρέλα, τις τρυφερές σχέσεις ανάμεσα σε πατέρα και κόρη, και τη βαθύτερη ουσία της αλήθειας και της οικογένειας.

Ένα έργο που αντικατοπτρίζει τη φύση της διάνοιας και τη δύναμη της αγάπης, την αφοσίωση και τη συμφιλίωση με την οικογένεια. Η θεματική κινείται στην κόψη του ξυραφιού, ανάμεσα στο φανταστικό και στο πραγματικό, στο θρίλερ και στο ψυχολογικό δράμα!

Βραβεία:

Το «Proof» έχει κερδίσει τα βραβεία Pulitzer Prize for Drama και Tony Award for Best Play το 2001, ενώ το 2005 μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο με την Γκουίνεθ Πάλτροου και τον Άντονι Χόπκινς πρωταγωνιστές. Οι παραστάσεις του σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο γνώρισαν τεράστια επιτυχία και γράφτηκαν για αυτές εξαιρετικές κριτικές.

Υπόθεση:

Η Κάθριν ζει με τον πατέρα της Ρόμπερτ, μαθηματικό, ο οποίος είναι διανοητικά διαταραγμένος . Η ίδια, έχει διακόψει τις πολλά υποσχόμενες σπουδές της στα μαθηματικά κι αφοσιώνεται εξολοκλήρου στη φροντίδα του πατέρα της. Λίγο πριν τα εικοστά πέμπτα γενέθλιά της έρχεται στο σπίτι της, η μεγαλύτερή αδελφή της Κλερ, με την οποία έχει αποξενωθεί και τον Χαλ παλιό φοιτητή του πατέρα της, ο οποίος εργάζεται μανιωδώς πάνω στα 103 τετράδια με τις σημειώσεις που έχει αφήσει ο σπουδαίος μαθηματικός ελπίζοντας πως θα κάτι σημαντικό. Όταν η Κάθριν και ο Χαλ έρθουν κοντά, εκείνη θα του εμπιστευτεί ένα κρυμμένο τετράδιο με την απόδειξη ενός εξαιρετικά σημαντικού μαθηματικού προβλήματος. Κι ενώ οι δυο ήρωες αναρωτιούνται για την υπογραφή του σημαντικού αυτού εγγράφου, η Κάθριν προσπαθεί να λύσει το πιο αγωνιώδες απ’ όλα τα ερωτήματα: μήπως μαζί με το ταλέντο έχει κληρονομήσει και την τρέλα του πατέρα της και έχει την ίδια τύχη;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Άννα Ελεφάντη Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς Σκηνικά-κοστούμια: Αμαλία Αντώνη Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου Βοηθοί σκηνογράφου: Ιωάννα Γιαννακοπούλου, Ανριέττα Γκιώνη Αφίσα – Banner: Θωμάς Παπάζογλου Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει

ΠΑΙΖΟΥΝ:


Ρόμπερτ: Χρήστος Βαλαβανίδης Κάθριν: Ελεάνα Στραβοδήμου Κλερ: Άννα Ελεφάντη Χαλ: Χρήστος Καπενής

Συμμετέχει ο Genti Kushi

Πληροφορίες:

Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 10436

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 20:00 (από 17 Νοεμβρίου 2017 έως 14 Ιανουαρίου 2018)

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 13 ευρώ

Φοιτητικό, Άνω των 65: 10 ευρώ & Ανέργων: 8 ευρώ & Ατέλεια: 5 ευρώ

Τηλέφωνο Ταμείου: 210 5232097

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Keywords
Τυχαία Θέματα