Πολυξένη Αδάμ - Βελένη: Νέα αναπληρώτρια προϊστάμενη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης


Την Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, προϊσταμένη, από το 2006, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, τοποθετεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη θέση της αναπληρώτριας προϊσταμένης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Όπως ενημερώνει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο, η τοποθέτηση πραγματοποιείται «με δεδομένο ότι οι εργασίες στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης

γίνονται πιο εντατικές βαίνοντας προς την ολοκλήρωσή τους, και επειδή η παρακολούθησή τους από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαιτεί καθημερινή, συστηματική, διαθεσιμότητα για την έγκαιρη παράδοση του έργου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών». Η κ. Αδάμ -Βελένη θα παραμείνει διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Το ΥΠΠΟΑ εξηγεί ότι «έως τώρα, χρέη αναπληρωτή προϊσταμένου στην Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης εκτελούσε ο προϊστάμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, Γιάννης Κανονίδης, ο οποίος φυσικά θα συνεχίσει από αυτήν τη θέση το σημαντικό έργο του στη Χαλκιδική και ιδιαίτερα αυτό στο ‘Αγιο Όρος».

«Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, είχε από καιρό συζητήσει με τον Γιάννη Κανονίδη αυτήν την εξέλιξη, η οποία υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες περάτωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης και αποτυπώθηκε σε σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η κ. Κονιόρδου «θα ήθελε να ευχαριστήσει και δημόσια τον Γ. Κανονίδη για τη φροντίδα και την προσοχή του στην εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του».

Το υπουργείο τονίζει ότι η «Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, η οποία παίρνει τη σκυτάλη αφού συνεννοήθηκε ήδη από τις 22 Ιουνίου και με τον Γιάννη Κανονίδη, έχει σχέση με το έργο του Μετρό από το παρελθόν. Ειδικά στο διάστημα 1992-2003 ήταν υπεύθυνη του έργου του Μετρό ως αρχαιολόγος της τότε Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Και από νωρίς, από το 1983 κιόλας, ανέσκαψε πολλά οικόπεδα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στο πολεοδομικό συγκρότημά της, παράλληλα με την επί 20 χρόνια ενασχόλησή της με την Αγορά των αυτοκρατορικών χρόνων. Επίσης, έφερε στο φως το θέατρο-στάδιο της πόλης Θεσσαλονίκης».

Τέλος, όσον αφορά τις δύο συμβασιούχους αρχαιολόγους που είχαν απολυθεί από εργοτάξιο του Μετρό, «πρόθεση της Πολυξένης Αδάμ-Βελένη είναι η επαναπρόσληψή τους σε άλλο εργοτάξιο», καταλήγει το ΥΠΠΟΑ.

Σημειώνεται, ότι πριν λίγες ημέρες, όταν έγινε γνωστή η απομάκρυνση του κ. Κανονίδη, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία τάσσεται εναντίον αυτής της εξέλιξης, πράξη που, κατά τον ΣΕΑ, «δηλώνει την πλήρη αποδοχή των αιτιάσεων Σπίρτζη (σσ. περί καθυστερήσεων στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης) και τη συνενοχή στην απόπειρα απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

«Το θέμα δεν αφορά στα ίδια τα πρόσωπα και στην αξία τους, αλλά στην ακολουθούμενη διαδικασία που αποδεικνύει πως η υπουργός Πολιτισμού και η κυβέρνηση συνολικά είναι για άλλη μία φορά πρόθυμοι να υποκύψουν στις κάθε λογής πιέσεις εξωγενών και αναρμόδιων παραγόντων για «επίσπευση» των αρχαιολογικών εργασιών που δήθεν καθυστερούν τα έργα, αγνοώντας τόσο τα αρχαιολογικά δεδομένα, όσο και τις εισηγήσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα