Πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας


ΣΑΒΒΑΤΟ 11/3

ΟΠΕΡΑ
«Λα Τραβιάτα» του Βέρντι. Η Metropolitan Opera στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Η Σόνια Γιόντσεβα φέρνει για πρώτη φορά στο κοινό της Met: Live in HD την περίφημη ερμηνεία της καταδικασμένης εταίρας Βιολέτα Βαλερύ, απέναντι στον ανερχόμενο τενόρο Μάικλ Φαμπιάνο στον ρόλο του εραστή της, του Αλφρέντο. Ο Τόμας Χάμπσον

ερμηνεύει έναν από τους πιο φημισμένους του ρόλους στη Met, τον Τζιόρτζιο Ζερμόν, τον κατηγορηματικά αντίθετο πατέρα του Αλφρέντο, σε μια επανάληψη της σκηνοθεσίας του Γουίλι Ντέκερ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Όπερας του Σαν Φρανσίσκο, Νικόλα Λουιζότι. Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34). Τηλ.:210 4143310, 210 4143320. Ώρα: 19:55. Εισιτ.: 15-25 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Thomas Monckton - Circo Aereo «Ο πιανίστας» στο Μέγαρο Μουσικής
Τελειομανής, αγέρωχος, γεμάτος αυτοπεποίθηση ετοιμάζεται να βγει στη σκηνή. Να κατακτήσει το σοβαρό και απαιτητικό κοινό του, και κυρίως το βασιλιά των οργάνων: Το Μεγάλο Πιάνο. Με κάθε κίνηση του θέλει να προκαλέσει το θαυμασμό, ενώ συγχρόνως αυτοθαυμάζεται. Ξεκινάει προσπαθώντας να ανοίξει πρώτα πρώτα την αυλαία, που απρόβλεπτα παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα… Αυτή είναι η αρχή μόνο μιας χιονοστιβάδας από εμπόδια που θα μετατρέψουν τη σκηνή σε ένα σουρεαλιστικό πεδίο μάχης, με ό,τι θα μπορούσε να προκύψει -και που τελικά… προκύπτει. Ο Thomas Monckton (11 Μαρτίου, 20:30 και 12 Μαρτίου, 17:00) και ο Courtenay Stevens (12 Μαρτίου, 11:30), μέλη του Circo Aereo, σε ένα απολύτως καταστροφικό και ανατρεπτικό ρεσιτάλ πιάνου. Ένα συναρπαστικό θέαμα, που έχει παρουσιαστεί με εξαιρετική επιτυχία σε πολλά μέρη του κόσμου και σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 10-25 ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/3

ΜΟΥΣΙΚΗ
Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico στο Half Note
Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico επιστρέφουν στη σκηνή του Half Note Jazz Club και για τρεις μοναδικές παραστάσεις (12-14/3) προτείνουν μία γοητευτική περιήγηση σε τόπο και σε χρόνο, μέσα από τα τραγούδια και τις μουσικές των χωρών της Μεσογείου. Τραγούδια σαν ηχητικές καρτ-ποστάλ που δημιουργούν σύγχρονες μουσικές αφηγήσεις πάνω σε παλαιούς μύθους. Τραγούδια ελληνικά, τούρκικα, αρμένικα, ισπανοεβραϊκά, βουλγαρικά, τραγούδια των προσφύγων από τον Πόντο και την Σμύρνη, ερμηνευμένα στις γλώσσες των κατοίκων κάθε περιοχής, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς). Τηλ.: 210 9213360. Ώρα: 21:30. Εισιτ.: 15-25 ευρώ.

«The Death of Recorded Music» από τη Στέγη στο AMP Gallery
Ένα διήμερο με διαλέξεις, συζητήσεις, περφόρμανς, dj sets και προβολές για το τέλος της ηχογραφημένης μουσικής και το μέλλον της. Με τους Daniel Miller (Mute/London), Bill Drummond (KLF, K Foundation), Adam Harper (μουσικολόγος, μουσικοκριτικός και συγγραφέας), Bill Kouligas (PAN), James Leyland Kirby (The Caretaker) και το media performanceσχήμα AUDiNT των Kode9 (Hyperdub), Toby Heys και Ελένη Ικονιάδου. Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά. Εκτός Στέγης Τεχνών και Γραμμάτων, στο AMP Gallery (Επικούρου 26 & Κορύνης 4, Αθήνα). Ώρα: 17:00-05:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13/3

ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΟΜΙΛΙΑ
Cycladic Talks: Ο Γιώργος Κουμεντάκης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Κατερίνας Ανέστη και του κοινού. Οι συνεντεύξεις του Cycladic Talks θα είναι ανοικτές στο κοινό και θα πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα στο Cycladic Café με ελεύθερη είσοδο. Oι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, με ένα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί, να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με προσωπικότητες που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στον πολιτισμό, έχουν φανατικό κοινό, παρουσιάζουν έργα που γίνονται talk of the town και για κάποιο λόγο είναι τώρα στην επικαιρότητα. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι). Τηλ.: 210 7228321-3. Ώρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη, υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση. Δεν γίνονται κρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Ο Rodin και η Ελλάδα». Διάλεξη της Μ. Λαμπράκη-Πλάκα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί από το καλοκαίρι του 2016 έργα του Ωγκύστ Ροντέν (Auguste Rodin) στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους, υποδέχεται την ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα για μια διάλεξη στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με θέμα τη συνομιλία της γλυπτικής του Ροντέν με την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας. Η διάλεξη θα συνδυαστεί με περιήγηση στις αίθουσες όπου εκτίθενται έργα του Ροντέν. Είσοδος ελεύθερη από την οδό Τοσίτσα 1. Δελτία προτεραιότητας θα δίνονται από τις 18:00. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44). Τηλ.: 213 214 4891.

ΤΡΙΤΗ 14/3

ΔΙΑΛΕΞΗ
«Αναζητώντας την Κορινθιακή ταυτότητα». Διάλεξη στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προσκαλεί όλους στη διάλεξη με θέμα «Αναζητώντας την Κορινθιακή ταυτότητα: Μια έκθεση με 'νέο πρόσωπο' στο Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου». Την παρουσίαση θα ανοίξει ο Δρ Κωνσταντίνος Κίσσας, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, με ομιλητές τους Σωκράτη Κουρσούμη, Aρχαιολόγο ΥΠΠΟΑ - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Αμαλία Τσιτούρη, Aρχαιολόγο - Μουσειολόγο ΥΠΠΟΑ - Δ/νση Μουσείων, Θάλεια Σπυριδάκι, Aρχαιολόγο - Mουσειολόγο, Θωμά Τσουκαλά, Αρχιτέκτονα Μηχανικό - Μουσειολόγο. Στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134). Τηλ.: 210 325 2214. Ώρα: 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Το ρώσικο τσέλο στο Μέγαρο Μουσικής
Ο Γιάννης Τσιτσελίκης και η 'Αι Μοτοχάσι ερμηνεύουν δύο μεγάλες σονάτες της μουσικής δωματίου του 20ού αιώνα μαζί με μια από τις διασημότερες σελίδες του Ραχμάνινοφ (γραμμένη αρχικά για γυναικεία φωνή χωρίς λόγια και πιάνο), σε μια μεταγραφή που αναδεικνύει με θαυμαστό τρόπο το βαθύ και ζεστό ηχόχρωμα του βιολοντσέλου. Σεργκέι Ραχμάνινοφ: Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 19. Από τις 14 Ρομάντσες, έργο 34: Vocalise, αρ. 14. Ντμίτρι Σοστακόβιτς: Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 40. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 4-15 ευρώ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/3

ΘΕΑΤΡΟ
«Ποιος είναι ο δολοφόνος;» στο Θέατρο «Το τρένο στο Ρουφ»
Ο Αναγνώστης και η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ παρουσιάζουν τρεις παραστάσεις - συζητήσεις αστυνομικού μυστηρίου. Τρεις Τετάρτες του Μαρτίου στον ατμοσφαιρικό χώρο του Τρένου στο Ρουφ, ανά δύο διακεκριμένοι πεζογράφοι της αστυνομικής λογοτεχνίας γράφουν από κοινού μια ανέκδοτη αστυνομική ιστορία. Δεν μας αποκαλύπτουν όμως το τέλος της. Οι θεατές θα κληθούν να βρουν τον δολοφόνο και τον μηχανισμό που οδηγεί σε αυτόν. Την Τετάρτη 15 Μαρτίου, φιλοξενούνται οι Μιράντα Βατικιώτη και Μάρκος Κρητικός. Συντονίζει εκ μέρους του Αναγνώστη ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης. Στην Αμαξοστοιχία - Θέατρο "Το Τρένο στο Ρουφ" (Λ. Κωνσταντινουπόλεως, Προαστιακός σταθμός Ρουφ). Τηλ.: 210 5298922, 6937604988. Ώρα: 20:00. Εισιτ.: 10 ευρώ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Έκθεση της Ευρυδίκης Βασιλικού - Παπαντωνίου στον Ιανό
O IANOS παρουσιάζει την έβδομη ατομική έκθεση της Ευρυδίκης Βασιλικού - Παπαντωνίου με τίτλο "Βάλτε λίγο χρώμα στη ζωή σας #2". Η Ευρυδίκη Βασιλικού - Παπαντωνίου (κόρη του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού και της υψιφώνου Βάσως Παπαντωνίου) κάλυψε το καλλιτεχνικό κενό της οικογένειάς της. Ζωγραφίζει από 7 ετών, ενώ στα 15 της πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί "Ζυγός" αποσπώντας θετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Διάρκεια έκθεσης ως τις 30 Μαρτίου. Στον Ιανό (Σταδίου 24). Τηλ.: 210 3217917. Ώρα εγκαινίων: 18:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΠΕΜΠΤΗ 16/3

ΘΕΑΤΡΟ
«Το γελοίο σκότος» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Δύο στρατιώτες, μία επικίνδυνη αποστολή στα τροπικά δάση του Αφγανιστάν, δύο Σομαλοί πειρατές, ένα Ιταλός κυανόκρανος, ένας Σέρβος ιθαγενής, ένας ιδιόρρυθμος πάστορας, ένας παπαγάλος που λέει τις ειδήσεις, ένας μυστηριώδης αντισυνταγματάρχης που αυτομόλησε στη ζούγκλα, ένας συγγραφέας ραδιοφωνικού έργου σε απόγνωση... Το «Γελοίο σκότος», το πλέον πολυμεταφρασμένο γερμανικό έργο των τελευταίων ετών, βασίζεται στην Καρδιά του Σκότους του Τζόζεφ Κόνραντ και στο Αποκάλυψη Τώρα του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Το έργο εξερευνά την αντίληψη των Ευρωπαίων σχετικά με το «ξένο», ασκεί κριτική στον οικονομικό και στρατιωτικό επεκτατισμό και συνδυάζει την υπαρξιακή αγωνία του μυθιστορήματος με την παρωδία. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου. Παίζουν οι Γιώργος Κισσανδράκης, Μάριος Παναγιώτου, Γωγώ Παπαϊωάννου, Βασίλης Σαφός. Στο Εθνικό Θέατρο-Θέατρο Rex - Σκ. Παξινού (Πανεπιστήμιου 48). Τηλ.: 210 3301881. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 5-10 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Πάνος Καράν - Ρεσιτάλ Πιάνου για «Το Πέταγμα» στο Ίδρυμα Κακογιάννη
Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Πάνος Καράν θα παρουσιάσει το έργο «ETUDES EXTRAVAGANZA» του Φρεντερίκ Σοπέν. Πρόκειται για 24 σύντομα έργα-μινιατούρες, καθένα από τα οποία παραθέτει στον πιανίστα μια διαφορετική δυσκολία τεχνικής, ακραίου επιπέδου. Αποτελούν ίσως το πιο δύσκολο έργο για σόλο πιάνο και η παρουσίασή του είναι ένα σπάνιο και ιδιαίτερο γεγονός για τον πιανίστα και για το κοινό. Το ρεσιτάλ δίνεται αφιλοκερδώς για τον Σύλλογο "Το πέταγμα", που ιδρύθηκε από γονείς ατόμων με νοητικές αναπηρίες με σκοπό να τους εξασφαλίσει μια ζωή με αξιοπρέπεια και σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Τηλ.: 210 3463333, 210 3418550. Ώρα: 20:30. Εισιτ. 12-15 ευρώ.

Keywords
ατζεντα, μουσείο κυκλαδικής τέχνης, half note, Μιχάλης Κακογιάννης, σαββατο, metropolitan, opera, θεατρο, live, πειραιας, τηλ, αθηνα, κυριακη, note, jazz, club, music, amp, bill, adam, james, kirby, media, ηλεκτρονική, δευτερα, town, ελλαδα, καλοκαιρι, τριτη, ρουφ, προαστιακος, ianos, πεμπτη, ειδήσεις, ζούγκλα, rex, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, συνταγμα live, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, γσ πατησιων, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, ianos, ελενη, ιθαγενης, ζούγκλα, ηλεκτρονική, αυλαια, αφγανισταν, εβδομη, εθνικο θεατρο, θεμα, σμυρνη, τραγουδια, ωρα, james, opera, αγωνια, αμαλια, αξιοπρεπεια, αποκαλυψη, αριστοτελης, αυτοπεποιθηση, γεγονος, γινονται, γωγω, γονεις, διευθυνση, διημερο, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εργα, επιτυχια, ετων, εφορεια, τεχνη, ζωη, ιδρυμα μιχαλης κακογιαννης, ιδρυμα, κακογιαννης, κινηση, κρασι, λογια, λογο, μεγαρο μουσικης, μουσείο κυκλαδικής τέχνης, παρουσιαση, πεδιο, πειρατες, πιανο, πλακα, ρεσιταλ, ρουφ, ρολο, σελιδες, συντομα, σειρα, σκηνοθεσια, σοπεν, σονια, ταυτοτητα, τηλ, τρενο, φεστιβαλ, φωνη, φορα, χρωμα, κωνσταντινος, amp, adam, bill, club, ελληνικα, ερωτησεις, εθνικο, γλωσσες, half note, ιδιαιτερο, jazz, kirby, καρδια, media, μια φορα, metropolitan, note, rex, σκηνη, σονατα, town, θωμα
Τυχαία Θέματα