Πολιτικό "χάος" στην Καταλονία: "Πραξικόπημα" η απόφαση Ραχόι (pics &vids)


Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές αποτελεί «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.

«Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε η Κάρμε Φορκαντέλ σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Για αυτόν

τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας», είπε.

Directo | La presidenta del Parlament, Carme Forcadell: "No daremos ningún paso atrás" https://t.co/1n8GhSCzQN pic.twitter.com/GyjVKHNNuX

— EL PAÍS (@el_pais) October 21, 2017

Πουτζδεμόν: Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ δήλωσε με τη σειρά του ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.

Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

Ο Καταλανός ηγέτης, πρώην δημοσιογράφος ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την απόσχιση, είχε αρνηθεί να αποκηρύξει την ανεξαρτησία, επικαλούμενος ένα συντριπτικό ποσοστό υπέρ της απόσχισης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου.

Barcelona wants democracy. #LlibertatJordis #21Oct #Catalonia #Democracy pic.twitter.com/0uD4DLdZwr

— Carla CV (@CarlaCasVa) October 21, 2017

Τέλος στην αυτονομία της περιφέρειας έβαλε ο Ραχόι

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μαριάνο Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 με το οποίο και προχωρά στην άρση της αυτονομίας της περιφέρειας.

Σε διάγγελμά του έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι είπε ότι εφαρμόζει το άρθρο 155 «επειδή καμία δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί την παραβίαση του νόμου».

Ο Iσπανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών. Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας -τη Γερουσία- όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Ο Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε δε, ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι ανησυχητικά, και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία. Ο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας και ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική επαρχία.

TV en DIRECTO https://t.co/5ismRTJqoV Rajoy: "No se suspende el autogobierno ni la autonomía de Cataluña" pic.twitter.com/bvWNcB00te

— EL PAÍS (@el_pais) October 21, 2017

Χιλιάδες κάτοικοι της Βαρκελώνης έχουν ξεχυθεί στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού να διαλύσει το κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές κρατούν σημαίες της Καταλονίας και φωνάζουν συνθήματα κατά του Ραχόι και της Μαδρίτης, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα.

Τι προβλέπει το άρθρο 155 του συντάγματος της Ισπανίας

Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους - τμήματα και έχει ως εξής:

«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η Κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.

2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η Κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις - διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες εξ αυτών, όπως η Γαλικία, η Βασκική Χώρα και η Καταλονία, να απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών - πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων. Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του ισπανικού κράτους έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης - απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Η Γερουσία είναι το άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, με 266 μέλη: 208 εκλέγονται απευθείας στις γενικές βουλευτικές εκλογές και 57 διορίζονται από τα τοπικά κοινοβούλια των Αυτόνομων Κοινοτήτων (Περιφερειών). Στο σώμα πλειοψηφεί απόλυτα το κυβερνών, κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, με 149 γερουσιαστές, πράγμα που σημαίνει ότι η έγκριση της πρότασης της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι σχεδόν βέβαιη.

Διαβάστε επίσης: Πουτζδεμόν: Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα