Πολιτική "θύελλα" στην Τουρκία μετά το αιματοκύλισμα στο Reina

14:37 3/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Πολιτική-ακόμη και οικονομική-"θύελλα" έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, μετά το "μακελειό", που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο διάσημο νυχτερινό κέντρο Reina στο Βόσπορο, με την αυγή της νέας χρονιάς.

Την ώρα που ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης, ο οποίος "έπνιξε" τη χώρα σε ακόμη ένα λουτρό αίματος, παραμένει ασύλληπτος, προκαλώντας πανικό και τρόμο, ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται τα "βέλη" της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου εξαπολύει βαρύτατες κατηγορίες κατά του Τούρκου

προέδρου, καταγγέλλοντάς τον ότι βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με το ισλαμικό κράτος.

Οι κατηγορίες αυτές του αντιπάλου του έρχονται σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για τον Ερντογάν, μετά και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο. Την ίδια ώρα δε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ρίχνουν επίσης "βολές" κατά του "σουλτάνου", επισημαίνοντας πως "έσπειρε ανέμους, θερίζει θύελλες".

Στο μεταξύ, στον απόηχο της τραγωδίας στην Κωνσταντινούπολη, με 39 νεκρούς και 69 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται ακόμα σε σοβαρή κατάσταση, η τουρκική λίρα "βυθίζεται" σε νέα χαμηλά. Το νόμισμα είναι αυτή τη στιγμή κατά 1,27% πιο αδύναμο σε σχέση με το αμερικανικό και η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 3,5891 λίρες/δολάριο.

Οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε πάνω από 20% πέρυσι. Το τρομοκρατικό χτύπημα της Κυριακής διέλυσε τυχόν ελπίδες η νέα χρονιά να προσφέρει ένα φρέσκο ξεκίνημα στη χώρα.

Σημειώνεται δε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις διαφωνίες του με την τουρκική κεντρική τράπεζα και έχει ζητήσει χαμηλότερα επιτόκια για να τονωθεί η οικονομία.

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

Την Τρίτη το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Ο μακελάρης, που κυκλοφορεί ελεύθερος, ταυτοποιήθηκε. Πρόκειται για έναν 28χρονο από τον Κιργιστάν, με όνομα Ιάκχε Μασράποφ.

Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους, η γυναίκα του Μασράποφ είναι μέσα στα 12 άτομα που έχουν συλλάβει οι δυνάμεις της αστυνομίας. Ακόμα, τουρκικά media αναφέρουν πως ο Μασράποφ έφτασε στην Τουρκία στις 20 Νοεμβρίου και πως εισήλθε στη χώρα με τη σύζυγο του και τα δύο τους παιδιά.

Είχε εκπαιδευτεί στη Συρία μόνο για το χτύπημα στο Βόσπορο

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές εφημερίδες μεταδίδουν και νέες αποκαλύψεις για τον μακελάρη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δράστης είχε πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία. Στο γεγονός αυτό οφείλεται όπως φαίνεται και το γεγονός ότι «χειρίζεται πολύ καλά τα πυροβόλα όπλα», γράφει η Hurriyet.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος της εφημερίδας που πρόσκειται στις αρχές Αμπντουλκαντίρ Σελβί, τονίζει ότι ο μακελάρης είχε «επιλεγεί ειδικά», για να διαπράξει την επίθεση αυτή στο Reina.

Όπως αναφέρουν οι Hurriyet και Haberturk, ο δράστης χρησιμοποίησε διπλούς γεμιστήρες, για να εξοικονομήσει χρόνο και έβαζε στο στόχαστρο το άνω μέρος του σώματος των θυμάτων του.

Σύμφωνα με την Haberturk, ο μακελάρης φέρεται ότι έφτασε τον περασμένο Νοέμβριο στο Ικόνιο, στη νότια Τουρκία, μαζί με την σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά «για να μην προσελκύσει την προσοχή». Η σύζυγός του βρίσκεται μεταξύ 12 ατόμων που έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε χθες σε ανακοίνωσή της την ευθύνη για την επίθεση στο Reina, σημειώνοντας ότι διαπράχθηκε από «έναν από τους στρατιώτες του χαλιφάτου».

Νέες συλλήψεις

Στο μεταξύ, νωρίτερα την Τρίτη συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο των ερευνών για την τρομοκρατική επίθεση στο Reina την πρωτοχρονιά.

Όπως μετέδωσαν το πρακτορείο Dogan και το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, οι δύο αλλοδαποί, η εθνικότητα των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστή, συνελήφθησαν στην είσοδο του τερματικού σταθμού των διεθνών αναχωρήσεων και μεταφέρθηκαν στη γενική αστυνομική διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα