Ποιες χώρες είναι πιο φιλικές για τους λάτρεις της ποδηλασίας


Η επιστροφή του ποδηλάτου στον αστικό τρόπο ζωής κερδίζει διαρκώς έδαφος! Σε ολόκληρο τον κόσμο οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ξανά τα οφέλη του ποδηλάτου και οι πόλεις (δεν μιλάω για την Αθήνα βέβαια!) ανταποκρίνονται με το να δημιουργούν υποδομές ώστε να "διευκολύνουν" τους ποδηλάτες και να τους παρέχουν ασφάλεια! Αυτή η στροφή προς το ποδήλατο ως μέσω μετακίνησης είναι μια μεγάλη παγκόσμια κίνηση με σκοπό την βελτίωση της ζωής στην πόλη και ταυτόχρονα πολύ φιλική προς το περιβάλλον.

Για πάνω από έναν αιώνα το αστικό

μοντέλο ήταν σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στην εξής ερώτηση: "ποσά αυτοκίνητα μπορούν ακόμα να βγουν στους δρόμους;".

Τώρα, πιθανότατα και λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η ερώτηση διαφοροποιήθηκε στο "πόσος κόσμος μπορεί να βγει στο δρόμο;"!

Το ποδήλατο, που έχει γίνει πια αγαπημένο μέσο ανά τον κόσμο, έρχεται να δώσει απάντηση και λύση στην αστική μετακίνηση. Στο συνέδριο που γίνεται στην Κοπεγχάγη για τις πόλεις οι οποίες είναι φιλικές προς το ποδήλατο (Copenhagenize Bicycle Friendly Cities Index 2017) 136 πόλεις "αναμετρήθηκαν" στο αν τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και κάπως έτσι βγήκε η λίστα με τις 20 πιο φιλικές πόλεις στον πλανήτη... Για να ποδηλατήσει κάποιος!

Με έργα να γίνονται συνεχώς, η λίστα αυτή αλλάζει από λίγο έως πολύ, αφού τα χρήματα που η κάθε πόλη διαθέτει την κάνουν κάθε χρόνο να ακολουθεί το ρυθμό εξέλιξης η όχι... Για το 2017 πάντως τα πράγματα διαμορφώθηκαν ως εξής:

1. Κοπεγχάγη (Δανία)

2. Ουτρέχτη (Ολλανδία)

3. Άμστερνταμ (Ολλανδία)

4. Στρασβούργου (Γαλλία)

5. Μάλμε (Σουηδία)

6. Μπορντό (Γαλλία)

7. Antwerp (Βέλγιο)

8. Ljubljana ( Σλοβενία)

9. Τόκιο (Ιαπωνία)

10. Βερολίνο (Γερμανία)

11. Βαρκελώνη (Ισπανία)

12. Βιέννη (Αυστρία)

13. Παρίσι (Γαλλία)

14. Σεβίλλη (Ισπανία)

15.Μόναχο (Γερμανία)

16. Νάντ (Γαλλία)

17. Αμβούργο (Γερμανία)

18. Ελσίνκι (Φινλανδία)

19. Όσλο (Νορβηγία)

20. Μόντρεαλ (Καναδά)

Με τη Γαλλία προφανώς να έχει τις περισσότερες πόλεις φιλικές προς τους ποδηλάτες... Θα ευχηθώ, κάποτε να τους μοιάσουμε!

Keywords
Τυχαία Θέματα