Πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό: Νέες εξηγήσεις από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για το μαζούτ και τη βοήθεια από τον EMSA


Νέες εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, όσον αφορά τις δηλώσεις της εκπρόσωπου Τύπου του EMSA αναφορικά με τη βοήθεια μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ και τη ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας διαθέτει για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16 πλοία stand by και διαθέσιμα 24 ώρες μετά την

υποβολή αιτήματος».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αργοπορία στην υποβολή του αιτήματος, λέγοντας ότι κάναμε το αίτημα στις 12 Σεπτεμβρίου (την Τρίτη) γιατί τότε φάνηκε ο μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας.

«Το πιο κοντινό πλοίο του EMSA στην Ελλάδα, εκτός από αυτό που ήταν στην Ελλάδα, βρισκόταν στη Μάλτα», εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας στις επικρίσεις για ολιγωρία από τις ελληνικές αρχές, σε ότι αφορά την έκκληση για συνδρομή στις προσπάθειες, από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό.

Μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, ο υπουργός επανέλαβε πως ήταν «ατυχία για τη χώρα μας», που η βύθιση του δεξαμενόπλοιου έγινε νύχτα και υποστήριξε πως το πλοίο της EMSA ήταν δεσμευμένο με άλλη σύμβαση.

«Το πλοίο από τη Μάλτα ταξίδευε με 10 κόμβους και θα χρειαζόταν τρεισίμισι ημέρες για να φτάσει στην χώρα μας καθώς «το πλοίο δεν είναι αεροπλάνο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν οι επαγγελματίες ψαράδες μπορούν να ξαναρχίσουν το ψάρεμα στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να «κάνουν λίγη υπομονή». «Το ατύχημα έγινε ξημερώματα Κυριακής στις 10 του μηνός και στις 12 υποβάλαμε αίτημα», συνέχισε ο υπουργός.

Τι λέει η εκπρόσωπος Τύπου του EMSA για το αίτημα της Ελλάδας προς τον οργανισμό

Η εκπρόσωπος Τύπου του EMSA, Ραντίνα Ρούσεβα μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι το αίτημα της Ελλάδας προς τον Οργανισμό έφθασε αργά το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν πάντα 16 πλοία stand by και η έγκριση επιχειρήσεων δίνεται 24 ώρες μετά την υπογραφή συμβολαίου με την εκάστοτε χώρα μέλος.

Η κα. Ρούσεβα υπογράμμισε επίσης ότι το αίτημα από κάθε χώρα μέλος γίνεται μέσα από τον μηχανισμό Thesis ο οποίος έχει έδρα στις Βρυξέλλες και στην περίπτωση της χώρας μας το αίτημα κατατέθηκε από την ελληνική πολιτεία στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό το αίτημα μίας χώρας όταν το κοντινότερο διαθέσιμο πλοίο του EMSA είναι σε αποστολή η εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε πως δεν έχει καμία σχέση η αποστολή πλοίου με τις εργασίες που εκτελούνται, καθώς υπάρχουν 16 πλοία σε όλη την Ευρώπη πάντοτε διαθέσιμα.

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο τελικώς έγινε η επικοινωνία από την πλευρά της χώρας μας η κα. Ρούσεβα σημειώνει πως το ελληνικό αίτημα στον μηχανισμό Thesis μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO) κατατέθηκε την 12η Σεπτεμβρίου και στον EMSA έφτασε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας. Το συμβόλαιο με την ελληνική πλευρά για την χορήγηση πλοίου έχει υπογραφεί στις 01:17 τα ξημερώματα της 13ης Σεπτεμβρίου και το πλοίο ξεκίνησε να επιχειρεί στις 11:00 π.μ (ώρα Ελλάδος).

Ταυτόχρονα, η εκπρόσωπος τύπου του EMSA ξεκαθάρισε πως μετά την υπογραφή του συμβολαίου είναι απόλυτη ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης το πώς θα διαθέσει το συγκεκριμένο πλοίο και ποιο σχέδιο θα ακολουθήσει για την καταπολέμηση του ζητήματος που έχει προκύψει.

Η ΝΔ ζητάει την παραίτηση του υπουργού

Την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας ζητάει η ΝΔ. «Μετά την σημερινή (σ.σ. χθεσινή) επιβεβαίωση της Εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Θαλάσσιας Ασφάλειας (ΕΜSA), κυρίας Russeva, ότι η Κυβέρνηση έστειλε το αίτημα συνδρομής το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Κουρουμπλής είναι ψεύτης με σφραγίδα και αναμένουμε την παραίτησή του».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη θαλάσσια ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό.

Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η κ. Russeva ανέφερε πως το αίτημα της Ελλάδας προς τον Οργανισμό έφτασε στις 12 Σεπτεμβρίου αργά το βράδυ. Τόνισε παράλληλα πως υπάρχουν 16 πλοία πάντα σε αναμονή και άμεσα διαθέσιμα και η έγκριση επιχειρήσεων δίνεται 24 ώρες μετά την υπογραφή συμβολαίου με την εκάστοτε χώρα μέλος.

Διαβάστε επίσης: Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ζητεί παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την απορρύπανση του Σαρωνικού

Keywords
Τυχαία Θέματα