Πέθανε ο Χένρικ της Δανίας, ο σύζυγος της Βασίλισσας αλλά όχι...Βασιλιάς


Ο πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας, Γάλλος αριστοκράτης, λάτρης της αμπελουργίας και της ποίησης, πέθανε χθες βράδυ σε ηλικία 83 ετών χωρίς ποτέ να φορέσει το βασιλικό στέμμα μετά τον γάμο του με τη διάδοχο του θρόνου της Δανίας Μαργκερίτ.

Ο Ανρί Μαρί Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην Ταλάνς, κοντά στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ο κόμης παντρεύτηκε

τον Ιούνιο του 1967 τη διάδοχο του θρόνου της Δανίας Μαργκερίτ, η οποία ενθρονίστηκε τον Ιανουάριο του 1972.

Χθες βράδυ έσβησε στον πύργο του Φρέντενσμποργκ, τη βασιλική κατοικία βορείως της Κοπεγχάγης, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του και τους δυο γιους τους. Ο Χένρικ είχε διαγνωστεί πριν από δύο εβδομάδες με καλοήθη όγκο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο Χένρικ είχε συνταξιοδοτηθεί και κατά συνέπεια απελευθερωθεί από τα επίσημα καθήκοντά του τα οποία εκπλήρωνε ανάλογα με τις διαθέσεις του: μερικές φορές έδειχνε να πλήττει φοβερά, άλλοτε κατσούφιαζε σαν παιδί αν δεν είχε λάβει πρόσκληση.

"Οι αντιφάσεις σημάδεψαν την ιστορία του στη Δανία και τη σχέση του με τον λαό της Δανίας", σύμφωνα με τη βιογράφο του Στεφανί Σιρίγκ.

Τον Απρίλιο του 2015, στους εορτασμούς των 75ων γενεθλίων της βασίλισσας είχε δηλώσει ασθένεια, αλλά μερικές ημέρες αργότερα εθεάθη στη Βενετία, προκαλώντας τον χλευασμό και την αγανάκτηση του Τύπου. Ο ίδιος μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι δεν ήθελε να ταφεί δίπλα στη Βασίλισσα καθώς εκείνη δεν τον έχρισε Βασιλιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα