Πέφτουν κεφάλια στην Σαουδική Αραβία - Συλλήψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς


Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι πάνω από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των άνευ προηγουμένου διώξεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς που ξεκίνησαν πρόσφατα στο βασίλειο με τις αρχές να βάζουν στο στόχαστρο τους πρίγκιπες και υπουργούς.

Όπως προκύπτει, τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν ανέρχονται στο πόσο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (86,1 δισεκατομμύρια ευρώ) σε διάστημα δεκάδων ετών.

"Βάσει της έρευνάς μας τα τελευταία τρία χρόνια, υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια υπεξαιρέθηκαν μέσω συστηματικής διαφθοράς

και κατάχρησης για αρκετές δεκαετίες" τόνισε ο σεΐχης Σαούντ αλ Μοτζέμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 208 άνθρωποι συνελήφθησαν κι ανακρίθηκαν, οι επτά εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τους.

Συνολικά 1700 τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν «παγώσει» μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της επιχείρησης πάταξης της διαφθοράς, ενώ σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί.

Η Κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να κατανομάσει τα πρόσωπα που έχουν τεθεί υπό κράτηση, λέγοντας ότι βασικός στόχος σε αυτή τη φάση είναι να προστατευθεί το προσωπικό απόρρητο όσων εμπλέκονται.

Ο γενικός εισαγγελέας επανέλαβε τις δηλώσεις που έχουν κάνει άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ότι οι εμπορικές δραστηριότητες δεν έχουν επηρεαστεί από το κύμα διώξεων και ότι μονάχα προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν "παγώσει", όχι εταιρικοί.

"Οι εταιρείες και οι τράπεζες μπορούν ελεύθερα να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους, ως συνήθως".

Keywords
Τυχαία Θέματα