Παρουσίαση εικαστικών συλλογών της «Τέχνης» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη

23:58 5/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Σε μια σπάνια παρουσίαση των εικαστικών συλλογών του ιστορικού πολιτιστικού σωματείου της Θεσσαλονίκης «Τέχνη», που εκτίθενται σχεδόν στο σύνολό τους για πρώτη φορά, το Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159 Α - Θεσσαλονίκη) πραγματοποιεί την έκθεση «“Τέχνη” Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές», η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 6 Ιουνίου,

στις 8 το βράδυ.

Τη βραδιά των εγκαινίων, η Ρούλα Μανισάνου και ο Κώστας Βόμβολος θα ερμηνεύσουν τραγούδια από θεατρικές παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης».

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τα μέσα Οκτωβρίου, παρουσιάζονται περισσότερα από 400 έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής και χαρακτικά, που συμπυκνώνουν την πορεία 65 χρόνων της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», της οποίας η συλλογή - μακροχρόνιος δανεισμός προς το Τελλόγλειο - αποτελεί δημιούργημα πνευματικών ανθρώπων. Με έντονο πρωτοποριακό, ιδεολογικό, πνευματικό και κοινωνικό χαρακτήρα, η συλλογή περιλαμβάνει έργα, που συμβαδίζουν με την εικαστική πορεία της Θεσσαλονίκης και σηματοδοτούν κομβικές στιγμές της τέχνης του 20ού αιώνα στην Ελλάδα.

Τα περίπου 80 ζωγραφικά έργα της έκθεσης είναι, κυρίως, δωρεές καλλιτεχνών, που εξέθεσαν σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις στην «Τέχνη». Μια μεγάλη ενότητα καταγράφει όψεις της αναπαραστατικής τέχνης με έργα που καλύπτουν ευρύ φάσμα. Μεγάλος αριθμός σημαντικών έργων της συλλογής εντάσσεται στο κίνημα της αφαίρεσης, το οποίο αγκάλιασε η «Τέχνη» μέσα από τη διοργάνωση εκθέσεων ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, τοποθετώντας τη Θεσσαλονίκη στην αιχμή της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας.

Η συλλογή χαρακτικών της «Τέχνης», αποτέλεσμα συστηματικών αγορών, συγκροτεί ένα συμπαγές σώμα περίπου 400 συνθέσεων, ένα μοναδικό υλικό, το οποίο καταγράφει σχεδόν με πληρότητα τη διαδρομή της σύγχρονης χαρακτικής.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση, θα παρουσιαστούν έργα των: Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Κεφαλληνού, Δημητρίου Γαλάνη, Α. Τάσσου, Βάσως Κατράκη, Γιάννη Τσαρούχη, Λουκά Βενετούλια, Πολύκλειτου Ρέγκου, Όμηρου Γεωργιάδη, Ορέστη Κανέλλη, Χρήστου Λεφάκη, Χρόνη Μπότσογλου, Δημήτρη Μυταρά, Μποστ, Παντελή Ξαγοράρη, Νίκου Σαχίνη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Ιωάννας Σπητέρη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Γεράσιμου Στέρη, Όπυς Ζούνη, Πάρι Πρέκα, Κώστα Λαχά, Μαρίας Καραγιάννη, Ράλλη Κοψίδη, Πάνου Παπανάκου, Λυκούργου Κογεβίνα, Κωνσταντίνου Ξενάκη.

Πληροφορίες

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ: Αγίου Δημητρίου 159Α -Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 991610.

Keywords
Τυχαία Θέματα