"Παίζουν" με μέτρα-αντίβαρο για να περάσουν στα "μαλακά"... τον "κόφτη"


Σε σοβαρή εμπλοκή, η οποία απειλεί το στόχο για ανάπτυξη 2,7% το 2017, έχει οδηγηθεί η διαπραγμάτευση, μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Οι θεσμοί έλυσαν ορισμένες από τις διαφορές τους και σέρβιραν στην ελληνική κυβέρνηση πρόταση take it or leave it, προκειμένου αφενός η αξιολόγηση να κλείσει άμεσα και η Αθήνα να προλάβει το "τρένο" του QE της ΕΚΤ και αφετέρου το ΔΝΤ

να συμμετάσχει και σε αυτό το πακέτο διάσωσης.

Ωστόσο, η Αριστερά λέει πως απορρίπτει το ενδεχόμενο της λήψης επιπρόσθετων και πιο επώδυνων μέτρων, ως εγγύηση για τη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων και όρο του Ταμείου για την ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Προσβλέπει σε πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, με "συνοδεία" την παρέμβαση της 'Αγγελας Μέρκελ, δεδομένου ότι η καγκελάριος δεν θα θέλει να ασχολείται εσαεί με το ελληνικό ζήτημα ενόψει μάλιστα των εκλογών στο Βερολίνο το ερχόμενο φθινόπωρο και ενώ οι δημοσκοπήσεις τη φέρνουν μόλις μία "ανάσα" μακριά από τον Μάρτιν Σουλτς.

Μάλιστα, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας προέβλεψε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με... «άνωθεν παρέμβαση» από το Βερολίνο και όχι μέσα από την οδό της τεχνικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και τους υπουργούς Οικονομικών. «Θέλει η Άνγκελα Μέρκελ να πάει στις γερμανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό; Δεν θέλει. Κάποια στιγμή, θα παρέμβει», είπε η ίδια πηγή χαρακτηριστικά.

Επίσης, στην ομιλία του στην ΚΕ, ο πρωθυπουργός κάλεσε ευθέως τη Γερμανίδα καγκελάριο να «μαζέψει» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα σε μια αποθήκη με πυρομαχικά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε: «Παρακαλώ θερμά την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της από τη διαρκή επιθετικότητα κατά της Ελλάδας».

Με βάση όλα τα παραπάνω, κορυφαίοι αναλυτές εγείρουν ένα νέο σενάριο τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Τσίπρα θα παίζει καθυστέρηση, ελπίζοντας σε πολιτική λύση έως και το «παρά΄5», όσο τα ταμεία αντέχουν.
Citi, BofA, Morgan Stanley σημειώνουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει όταν η Ελλάδα ξεμείνει από μετρητά!

Οι επενδυτές ανησυχούν και πάλι για τον κίνδυνο του Grexit, ωστόσο η BofA Merrill Lynch δεν αναμένει να υπάρξει φέτος έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και οι ανησυχίες αυτές δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει το ευρώ, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές του ευρώ.

Η BofA προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ότι η β' αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα. Η αμερικάνικη τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει μια συμφωνία πριν από τον Ιούλιο και πριν τις βαριές πληρωμές που έχει η Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Η Citigroup αν και δεν εκτιμά ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε μια πλήρη ναυάγιο της συμφωνίας, οδηγώντας σε χρεοκοπία και σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο διάστημα, δεδομένης της έλλειψης του "επείγοντος" για τους πιστωτές να κάνουν οποιαδήποτε νέα παραχώρηση προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η λύση του αδιεξόδου, στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις, είναι πιθανή, αλλά θα χρειαστεί οπωσδήποτε περισσότερος χρόνος και περισσότερη πίεση, σημειώνει η Morgan Stanley. Η Morgan Stanley εκτιμά πως η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο, αλλά από τον Ιούλιο μπορεί να παλέψει για να τα βγάλει πέρα χωρίς νέα κεφάλαια διάσωσης.

Την ίδια ώρα και ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκβιάζει την Αθήνα με χρεοκοπία, ενώ ρίχνει "δόλωμα" στην Κριστίν Λαγκάρντ, με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το υπουργείο Οικονομικών "τάζει" μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι για τον "κόφτη" σε συντάξεις και αφορολόγητο, "κόκκινες γραμμές", οι οποίες μάλλον έχουν ήδη σβηστεί, αν και η κυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου επί του θέματος.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, Κατερίνα Παπανάτσιου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι τόσο η μείωση του ΕΝΦΙΑ όσο και του ΦΠΑ και άλλων φόρων. Πρόκειται για μειώσεις φόρων, οι οποίες ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση μαζί με μείωση φόρου εισοδήματος στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα αλλά και των εισφορών.

Η υφυπουργός διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτό που ζητείται δεν είναι η μείωση του αφορολόγητου για το 2016 ή το 2017 και το 2018, αλλά από το 2019 και μετά. Αναφερόμενη στα στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ για τον αριθμό των φορολογούμενων, που είναι "αφορολόγητοι", η ίδια σημείωσε ότι συμπεριλαμβάνει σε αυτούς, ενώ δεν θα έπρεπε, και στους φορολογούμενους που δεν έχουν εισοδήματα και είναι άνεργοι.

Πάντως, τα "βλέμματα" τώρα στρέφονται στις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, από όπου θα απουσιάζει η κυρία Λαγκάρντ, αλλά θα δώσει το παρόν ο κ. Τόμσεν, γεγονός που επιβεβαιώνει πως δεν θα επιτευθχεί συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα