Ολάντ σε Μέι: Πρώτα πληρώστε για το Brexit και μετά συζητάμε για τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας


Δεύτερη ψυχρολουσία για την Τερέζα Μέι, καθώς μετά την Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ της διεμήνυσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τους μελλοντικούς δεσμούς Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να αρχίσουν μόνο όταν ολοκληρωθούν εκείνες για τους όρους του Brexit εξέφρασε στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.


Αντιθέτως,

η Βρετανή πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του Brexit και για τους μελλοντικούς δεσμούς Βρυξελλών - Λονδίνου να διεξαχθούν παράλληλα.

Την Τετάρτη, η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε στην ενεργοποίηση των διαδικασιών του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με βάση το οποίο μία χώρα μπορεί να αποχωρήσει εθελοντικά από την Ε.Ε., μέσω επιστολής της κ. Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα οδηγήσει, το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου 2019, στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση των 28 χωρών, που πλέον θα γίνουν 27.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα θα αποχωρήσει και από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, καθώς προϋπόθεση για τη συμμετοχή της εκεί είναι η ελεύθερη κίνηση προσώπων, γεγονός που δεν θα επέτρεπε στο Λονδίνο να ελέγξει τη μετανάστευση πολιτών των υπόλοιπων 27 χωρών - μελών της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Μέι: Αποχωρούμε αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το Brexit, η Τερέζα Μέι δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο σε επτά ευρωπαϊκές εφημερίδες για να εξηγήσει το διαζύγιο της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι επέλεξε την ιρλανδική εφημερίδα The Irish Times, την πολωνική Rzeczpospolita, τη σουηδική Dagens Nyheter, την ισπανική El Pais, την ιταλική La Repubblica, τη γαλλική Le Parisien και τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung για να επαναλάβει ότι η Βρετανία αποχωρεί «από την ΕΕ, αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η απόφαση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι απορρίπτουμε τις κοινές μας αξίες ως Ευρωπαίοι», τονίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας σε αυτό το άρθρο τα βασικά επιχειρήματα που παρουσίασε και στην επίσημη επιστολή που επέδωσε χθες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία του Brexit.

«Δεν πρόκειται ούτε για μια προσπάθεια να πλήξουμε την ΕΕ», προσθέτει η Μέι, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία «επιθυμεί η ΕΕ να πετύχει και να ευημερήσει».

«Θέλουμε να παραμείνουμε στενοί σύμμαχοι και εταίροι της Γαλλίας και όλων των φίλων μας στην ήπειρο», σημειώνει η Μέι στο άρθρο της στην Le Parisien, απευθύνοντας σε κάθε χώρα αυτή τη διαβεβαίωση πίστης.

Keywords
Τυχαία Θέματα