Ο Τσίπρας τηλεφώνησε σε Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ για το χρέος


Σε μαραθώνιο τηλεφωνημάτων επιδίδεται από χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Ο κ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμμανουέλ Μακρόν,

καθώς και σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά χθες, Δευτέρα 29.05.2017 με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ πριν λίγη ώρα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Ο Πρωθυπουργός τους μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Τουσκ αποκαλύπτει ότι το Μαξίμου δεν περιμένει λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22 Ιουνίου.

Σενάρια εθνικής συνεννόησης αν συνεχιστεί το αδιέξοδο για το χρέος

Την ώρα η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό και από μέσα ενημέρωσης όπως η Bild, αναζωπυρώνονται τα σενάρια για εθνική συνεννόηση. Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος απασχολούν τις τελευταίες ημέρες τόσο τα εγχώρια όσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με πολλά να κάνουν λόγο για αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και άλλα να μιλούν ακόμη και για ναυάγιο.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, φαίνεται ότι κάποιοι συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό να πάει σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να βρεθεί μία λύση για το χρέος. Ένας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με τον οποίο ο πρωθυπουργός συνομιλεί τακτικά.

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα περίμενε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσει με Σόιμπλε και Μέρκελ για να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνεννόηση και συμβούλιο αρχηγών.

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να το διαψεύσουν: Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ακόμη και σε αυτές που πριν λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος οτι η μάχη για την απομείωση είναι εθνικού χαρακτήρα». Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν «σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών».

Keywords
Τυχαία Θέματα