Ο Τσίπρας έστειλε μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας μέσω... Μπελογιάννη (vid)


"Για την αριστερά ο Μπελογιάννης είναι ένας ήρωας, η ευρύτερη παρακαταθήκη του όμως αφορά την ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Αμαλιάδα, όπου εγκαινίασε τη μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» στο πατρικό σπίτι του στελέχους του ΚΚΕ."Καλωσορίζουμε την έκθεση «Ν. Μπελογιάννης», με την πεποίθηση ότι η επαφή με την ιστορία μας μόνο κέρδος μπορεί να είναι για

την Δημοκρατία" είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Αμαλιάδα.

Ο Ν. Μπελογιάννης ήταν αντιπροσωπευτικός μιας γενιάς αγωνιστών, που συνδύασε την πολιτική της στράτευση με την πνευματική αναζήτηση. pic.twitter.com/BLc5NpMVAk

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 27, 2017

Στην ομιλία του εγκαινιάζοντας την έκθεση "Νίκος Μπελογιάννης" στο πατρικό του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, ο Πρωθυπουργός δήλωσε με νόημα: "Όλοι σήμερα γνωρίζουν ότι οι εκατοντάδες Μπελογιάνννηδες δεν εκτελέστηκαν γιατί αποτελούσαν κίνδυνο, αλλά για να συνεχίσουν να κυβερνούν οι ξένοι και όχι οι νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις". Όπως ανέφερε, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί απόδοση τιμής σε έναν άνθρωπο που έγινε συμβολο του αγώνα για ειρήνευση και δημοκρατία στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ενώ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο Μπελογιάννης δεν αρνήθηκε στο στρατοδικείο την ιδεολογία του, παρόλο που αυτό θα μπορούσε να του σώσει τη ζωή.

Στην Αμαλιάδα βρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και αρχών κ.ά.

Αιχμές Κουτσούμπα: Κάποιοι πλασάρουν τον συμβιβασμό ως επανάσταση

Από την πλευρά του, στο χαιρετισμό του, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας άφησε σαφείς αιχμές κατά του κυβερνώντος κόμματος, κάνοντας λόγο για "ριψάσπιδες" του κινήματος οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να εμφανίσουν τον εαυτό τους "ως συνεχιστές της εαμικής παράδοσης και των ταξικών αγώνων. Να φανούν συνεχιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ".

Και υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ: "Κάποιοι προσπαθούν να καπηλευτούν αγώνες και να πλασάρουν τον συμβιβασμό ως επανάσταση".

Οπως τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας "οσοι έριξαν το ανάθεμα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ου αιώνα, απαρνήθηκαν τη σοσιαλιστική προοπτική, συνθηκολογούν με τον καπιταλισμό και σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στο λαό, στο όνομα του ρεαλισμού της υποταγής και του αρνητικού συσχετισμού, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο της διάψευση των υποσχέσεων, τον ευτελισμό των προσδοκιών."

Επίσης σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, αφού αναφέρθηκε στη δράση του εαμικού κινήματος, του ΕΛΑΣ αλλά και του ΔΣΕ, ότι αυτό που δείχνει ο Νίκος Μπελογιάννης με τη θυσία του είναι το "να μην υποτάσσεσαι".



Ποιος ήταν ο Μπελογιάννης

Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1915 και εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952. Ήταν ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, στο οποίο εντάχθηκε στα 19 του. Κυνηγήθηκε από τη μεταξική δικτατορία και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου. Υπήρξε σημαντικό στέλεχος του ΔΣΕ, καθώς ήταν πολιτικός επίτροπος μεραρχίας. Η δίκη του στο στρατοδικείο τον έκανε ευρύτερα γνωστό ως "ο άνθρωπος με το γαρίφαλο" λόγω μιας φωτογραφίας του, όπου κρατούσε ένα γαρίφαλο από την - επίσης φυλακισμένη έγκυο γυναίκα του - την Ελλη Παππά.

Εγινε σύμβολο ηρωισμού για την Αριστερά, σκίτσο έμπνευσης για τον Πικάσο, τραγούδι και κινηματογραφική ταινία. Ενα χωριό ολόκληρο στην Ουγγαρία πήρε το όνομά του, ανδριάντας του στήθηκε σε κεντρικό δρόμο του Βερολίνου.

Ο τάφος του Νίκου Μπελογιάννη βρίσκεται στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα