Ο Τραμπ θα τραβήξει την… πρίζα;

07:59 3/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Του Αλέξη Ρωμανού

Είναι απολύτως σαφές ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει τη στάση που τελικά θα τηρήσουν οι ΗΠΑ και στο ζήτημα του ελληνικού προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τη νέα στάση που θα κρατήσει ο Ντόναλ Τραμπ και τη "γραμμή" που θα επιλέξει να δώσει στο ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι

ο κύριος χρηματοδότης

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να παρέμβει ώστε το Ταμείο να αποστασιοποιηθεί από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις ή τουλάχιστον να μη συμμετέχει στα προγράμματα χρηματοδότησης.

Το ΔΝΤ θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα καθώς το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Το ΔΝΤ, η Ελλάδα και οι δανειστές υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας έχουν όλοι πολύ διαφορετικές προτεραιότητες.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ -που δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο- θέλει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από τη Ελλάδα.

Οι βασικοί δανειστές της Ελλάδας συμφωνούν ότι η Αθήνα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ενώ έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους.

Θα τραβήξει την… πρίζα;

Μερικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να είναι το «ιδανικό εργαλείο» ώστε ο Τραμπ να πλήξει την Ευρώπη.

Ο Λευκός Οίκος είναι σε θέση, να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο επηρεάζοντας καθοριστικά τη γραμμή που ακολουθεί το Ταμείο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δίσταζε να δώσει το πράσινο φως για την συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα επειδή θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο κράτησε την πόρτα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ανοιχτή προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα στην μοίρα της.

Ο Τραμπ δεν έχει παρά να τραβήξει την πρίζα και η ελληνική κρίση θα επανεμφανιστεί στον ορίζοντα κάνοντας την ζωή δύσκολη στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σημειώνεται πως εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο το ΔΝΤ ταλανίζεται από το ερώτημα κατά πόσον θα λάβει μέρος ή όχι το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που αντανακλά το μεγάλο χάσμα απόψεων που το χωρίζει από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τους τρόπους επίτευξης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ενώ δηλαδή το ΔΝΤ θεωρεί το χρέος αυτό «μη βιώσιμο» εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν προχωρήσουν σε μια σημαντική αναδιάρθρωση ή και κούρεμα του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαϊκές χώρες κωφεύουν. Σύμφωνα με την μακρά εμπειρία που έχει το ΔΝΤ, δεν είναι δυνατό μια χώρα να συνεχίσει να εφαρμόζει επί μακρόν μια πολιτική σκληρής λιτότητας.

Χρειάζεται να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;

Ίσως όχι, αλλά τα πράγματα θα καταρρεύσουν χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Άλλωστε, ήταν πάντα μια προϋπόθεση για κάποιες χώρες που δεν έχουν πλήρη πίστη στα πεπραγμένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε περίπτωση που το ΔΝΤ πράγματι αποχωρήσει, τότε θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο και θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Φύγετε από το ευρώ, ελάτε στο ΔΝΤ!

Την ίδια ώρα ο υποψήφιος Αμερικανός πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Τεντ Μάλοκ, δηλώνει πώς η Ελλάδα θα χρειαστεί το ΔΝΤ ακόμα και εκτός ευρώ.

Ο Μάλοκ υποστηρίζει πως η χώρα μας πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να επαναχαράξει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει, είναι να αποφύγει τη σύγκρουση με τους πιστωτές της Ευρωζώνης και να συμφωνήσει ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ έως ότου ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της και βγει στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα