Ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα - Τι λένε οι ειδικοί


Ο σεισμός όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης.

Στην περιοχή της Σταμάτας το επίκεντρο του σεισμού

Στην περιοχή της Σταμάτας τοποθετεί το επίκεντρο του σεισμού ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

(ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Πρόκειται για το βόρειο άκρο του επικέντρου που έδωσε το σμήνος σεισμών της περασμένης εβδομάδας.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ.Χουλιάρα η σεισμική δόνηση προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 9 Ιανουαρίου, οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις που είχαν σημειωθεί, αν και ήταν ασθενείς, «ταρακούνησαν» την ανατολική Αττική, προκαλώντας σχετική ανησυχία στους κατοίκους που τις αισθάνθηκαν.

Οι σεισμοί αυτοί σημειώθηκαν ανατολικά της Ραφήνας και του Μαραθώνα, στο θαλάσσιο χώρο και έγιναν αισθητοί σε όλα τα προάστια της ανατολικής Αττικής, αλλά και στην Εύβοια. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είχε μετρηθεί στα 3 Ρίχτερ.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμου Παπαδόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρεθλόν.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι ήδη από τις 2 Ιανουαρίου είχε ξεκινήσει μια σεισμική ακολουθία, η οποία είχε μια ύφεση και «κορυφώνεται σήμερα με το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ».

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να ακολουθήσει», ωστόσο διευκρίνισε ότι «η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν».

«Οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν ψύχραιμοι. Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Ακούστηκε θόρυβος σαν βόμβα

Τις μαρτυρίες τους για τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Αθήνα το βράδυ της Δευτέρα, μοιράστηκαν στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου κάτοικοι που βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.

«Ακούστηκε ένας θόρυβος σαν κάποιος να πέταξε μία βόμβα και μετά όλα άρχισαν να κουνιούνται», έγραψε ένας κάτοικος από τον Άγιο Στέφανο. «Είχε βουητό», ανέφερε κάτοικος της Δροσιάς. Τέλος ένας κάτοικος από την Νέα Ερυθραία ανέφερε: «Ο σεισμός ήταν σύντομος, αλλά πολύ δυνατός. Έτριζαν τα τζάμια στον 3ο όροφο».

Keywords
Τυχαία Θέματα