«Ο Πυροσβέστης»: ένα μυθιστόρημα για το τέλος του κόσμου


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κανείς δεν ξέρει πώς και από πού ξεκίνησε η πανδημία. Το FOX έλεγε ότι ο μύκητας εξαπολύθηκε από το ISIS, με τη χρήση σπορίων που είχαν παρασκευαστεί από τους Ρώσους τη δεκαετία του 1980. Το MSNBC έλεγε ότι είχε δημιουργηθεί από βιολόγους της Χαλιμπάρτον και τον είχαν κλέψει φανατικοί Χριστιανοί κολλημένοι με την Αποκάλυψη. Το CNN ανέφερε και τις δύο θεωρίες. Οι γιατροί το αποκαλούν Draco incendia trychophyton.

Για όλους τους υπόλοιπους είναι απλώς το Δρακόστιγμα. Ένα ιδιαιτέρως μεταδοτικό σπόριο που σημαδεύει το σώμα όποιου προσβληθεί από αυτό με μαύρα και χρυσά στίγματα –μέχρι την αυτανάφλεξη.

Δεν υπάρχει θεραπεία. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Η Χάρπερ Γκρέισον είναι σχολική νοσοκόμα. Είναι έγκυος και έχει μολυνθεί από το Δρακόστιγμα. Και καθώς ο κόσμος γύρω της μετατρέπεται σε στάχτες, το μόνο που θέλει είναι να ζήσει. Έστω μέχρι να καταφέρει να γεννήσει το παιδί της. Και τότε, ο Πυροσβέστης έρχεται…
Ο πολυβραβευμένος Joe Hill επιστρέφει με ένα καθηλωτικό δυστοπικό μυθιστόρημα που ανέβηκε στην κορυφή της λίστας των best sellers των New York Times. Η Warner Bros έχει προγραμματίσει τη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Neil Jordan.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Στο νοσοκομείο οι μολυσμένοι ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες: τους “συμπτωματικούς φυσιολογικούς” και τους “καπνίες”. Οι καπνίες έβγαζαν καπνό κατά διαστήματα, έτοιμοι συνέχεια να αναφλεγούν. Έβγαινε καπνός από τα μαλλιά τους και τα ρουθούνια τους και τα μάτια τους δάκρυζαν. Οι ρίγες στο σώμα τους έκαιγαν τόσο πολύ που μπορούσαν να λιώσουν λαστιχένια γάντια. Καψάλιζαν τα νυχτικά του νοσοκομείου και τα κρεβάτια τους. Επιπλέον, ήταν επικίνδυνοι.

Εύλογα ίσως, οι καπνίες βρίσκοντας συνέχεια στα πρόθυρα υστερίας. Αν και υπήρχε το στοιχείο της κότας και του αυγού: Πανικοβάλλονταν επειδή κάπνιζε το σώμα τους ή κάπνιζε το σώμα τους επειδή βρίσκονταν συνέχεια σε κατάσταση πανικού; Η Χάρπερ δεν ήταν σίγουρη. Το μόνο που ήξερε ήταν ότι έπρεπε να προσέχει όταν ήταν κοντά τους. Ούρλιαζαν και δάγκωναν. Κατέστρωναν έξυπνα σχέδια για να αρπάξουν τον ήλιο από τον ουρανό. Πίστευαν ότι ήταν δράκοι και προσπαθούσαν να πηδήσουν από τα παράθυρα και να πετάξουν. Πίστευαν ότι οι γιατροί έκρυβαν περιορισμένες ποσότητες κάποιου γιατρικού και προσπαθούσαν να τους πάρουν ομήρους. Έφτιαχναν στρατούς, κογκρέσα, θρησκείες, διοργάνωναν εξεγέρσεις και προσδοκίες, δημιουργούσαν αιρέσεις.

Οι υπόλοιποι ασθενείς ήταν μολυσμένοι από το στίγμα, αλλά κατά τ’ άλλα ήταν σωματικά και συναισθηματικά φυσιολογικοί, μέχρι τη στιγμή που αναφλέγονταν. Ήταν τρομοκρατημένοι και δεν είχαν που να πάνε· ήθελαν να πιστεύουν ότι κάποιος μπορεί να έβρισκε μια θεραπεία πριν έρθει το τέλος τους.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Joe Hill είναι ο συγγραφέας της πολυβραβευμένης συλλογής διηγημάτων 20th Century Ghosts. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Κουτί σε Σχήμα Καρδιάς» απέσπασε το 2007 το βραβείο Bram Stoker της Ένωσης Συγγραφέων Τρόμου για το καλύτερο μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Επίσης το 2007, μπήκε στις λίστες των καλύτερων βιβλίων της χρονιάς της Village Voice, του Publishers Weekly, του Amazon, του Book Sense κ.ά. Το 2008 τιμήθηκε με το Thriller Award 2008 της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων Θρίλερ, για το καλύτερο μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Ο συγγραφέας μεγάλωσε στο Μπάνγκορ του Μέιν. Σήμερα ζει στο Νιου Χαμσάιρ με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους.

ΤΙΤΛΟΣ: Ο Πυροσβέστης
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Joe Hill
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιώργος Μπαρουξής
Εκδόσεις Bell
Σελ.: 640
Τιμή: 23,30 €

Keywords
Τυχαία Θέματα