Ο περίφημος Φονιάς στη Σαμοθράκη που μαγεύει τους επισκέπτες (vid)


Η Σαμοθράκη στο βορειοανατολικό Αιγαίο είναι ένα νησί πλούσιο σε γλυκό νερό με εκατοντάδες μικρά ρυάκια και ποταμάκια, που αναβλύζουν από το όρος Σάος και κυλούν ορμητικά προς την θάλασσα.

Το νερό καθώς προχωρά προς την θάλασσα σχηματίζει σε πολλά σημεία καταρράκτες και τις περίφημες βάθρες, δηλαδή φυσικές πισίνες μέσα στα ανοιχτόχρωμα βράχια. Φημισμένες είναι οι βάθρες του ποταμού Τσιβδογιάννη, κοντά στα Θερμά, από όπου ξεκινά και η ανάβαση στο όρος Φεγγάρι.

Τα μικρά και μεγάλα ρυάκια σχηματίζουν

επίσης πολλούς καταρράκτες, το μεγαλύτερο ρέμα του νησιού είναι ο Φονιάς με ψηλότερο καταρράκτη του την Κλείδωση ύψους 35 μέτρων.

Ο Φονιάς βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού και απαιτεί μια μικρή πεζοπορία (χρόνος διαδρομής 30 λεπτά) κατά μήκος του χειμάρρου μέσα από πλούσιο πλατανοδάσος. Το μονοπάτι συνεχίζει προς την Κλείδωση και απαιτείται προσοχή, γιατί το έδαφος και τα βράχια είναι γλιστερά και οι κλίσεις απότομες (βαθμός δυσκολίας 3, ώρες πορείας 2).

Από την αρχή του μονοπατιού, και ακολουθώντας τον Φονιά προς την εκβολή του, μπορούμε να επισκεφθούμε την Βδελολίμνη. Είναι μια ρηχή λίμνη δίπλα στην θάλασσα που καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από δάσος σκλήθρου, μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το mygreekholiday.gr, στην παραλία όπου εκβάλλει ο χείμαρρος, βρίσκεται ο Πύργος του Φονιά, του οποίου το όνομα «φονιάς» δεν αφορά τον πύργο αλλά το ποτάμι, είναι μεσαιωνικό κτίσμα, έργο των Gattilusi.

Keywords
Τυχαία Θέματα