Ο Μοσκοβισί συνεχίζει να "αβαντάρει" τον Τσίπρα


Τις προσπάθειες πολιτικής στήριξης του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς μια μέρα μετά από τις δηλώσεις του για το χρέος, ο Γάλλος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζει να "αβαντάρει" την Αθήνα, με άρθρο του στου Financial Times

που δημοσιεύεται σήμερα.

Στην παρέμβαση του στους FT, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει πως "δεν πρέπει να έχουμε "πολιτικά αδύνατες" απαιτήσεις από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μία "απροσδόκητη προσπάθεια", εφαρμόζοντας "σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ".

Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της "μετα-αλήθειας" είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απαντήσεις ορισμένοι ισχυρισμοί" ξεκινά την επιστολή του ο κ. Μοσκοβισί υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει "τεράστιες προσπάθειες" στις οποίες περιλαμβάνονται "οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις το ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος".

Συνεχίζοντας τις απαντήσεις στο ΔΝΤ και το άρθρο Τόμσεν ο Ευρωπαίος επίτροπος παραθέτει μια σειρά στοιχείων για το έλλειμμα και το δημοσιονομικό πλεόνασμα αλλά και τις συντάξεις προσθέτοντας ότι "εν συντομία η Ελλάδα εφαρμόζοντας ένα απαιτητικό πρόγραμμα, επιτέλους γυρίζει σελίδα".

"Τελικά, είναι η Κομισιόν πολύ πολύ επιεικής με την Ελλάδα σε αντίθεση με τις φαινομενικά πιο ρεαλιστικές θέσεις του ΔΝΤ; Σε καμία περίπτωση. Ενώ έχει εργαστεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να οικοδομήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, έχει επίσης πιέσει τις αρχές της χώρας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Επιτροπή υπήρξε ένας έντιμος μεσολαβητής, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ευρωζώνης στο σύνολό της" συνεχίζει ο κ. Μοσκοβισί.

Το επόμενο βήμα είναι, κατά τον Γάλλο επίτροπο, να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση που εξαρτάται από μια συμφωνία για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά, όπως σημειώνει, αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο οι θέσεις καθορίζονται από δογματικές ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνουν.

"Είναι ζωτικής σημασίας η συμφωνία για βιώσιμους δημοσιονομικούς στόχους να επιτευχθεί γρήγορα" για τα χρόνια μετά το 2018 προσθέτει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Οι στόχοι, όμως, κατά τον κ. Μοσκοβισί "δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί για μεγάλο χρονικό διάστημα - δεν μπορεί να καταδικαστεί η Ελλάδα σε λιτότητα για πάντα - και δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να τους πετύχει χωρίς να υπονομεύει την ανάπτυξη ούτε όμως θα πρέπει να βασίζονται σε ηθελημένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να είναι συνδεδεμένες με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατοες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά μη αποδεκτές".

"Ας σταματήσουμε τα σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. Η τεχνική δουλειά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί" καταλήγει ο κ. Μοσκοβισί και καλεί τους πολιτικούς ηγέτες της ευρωζώνης και των πιστωτών θεσμών της Ελλάδας να αναλάβουν τώρα την πρωτοβουλία προκειμένου αναλαμβάμοντας όλοι την ευθύνη η Ελλάδα να πετύχει τη βιώσιμη επιστροφή στις αγορές και σε ένα σταθερό μέλλον στην Ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα