Ντόναλντ Τραμπ: Η φιλία με τους Έλληνες είναι μακρά - Είχαμε μία εξαιρετικά καρποφόρα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα


Ξεκινώντας με τον έπαινο για την άνοδο του αμερικανικού Χρηματιστηρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το στίγμα για την έναρξη της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο.

Εξέφρασε μάλιστα την ευχή σύντομα το Ελληνικό χρηματιστήριο να παρουσίάσει αντίστοιχα ρεκόρ. Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος εξύμνησε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την φιλοσοφία, τη δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως λίκνο του

δυτικού πολιτιμού.

Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την κληρονομιά και η φιλία με τους Έλληνες είναι μακρά. Μημονεύοντας τα λόγια του Τόμας Τζέφερσον ότι δεν υπήρχε κανείς που να μην συμπαθεί τους Έλληνες,ο Τραμπ μίλησε για μία εξαιρετικά καρποφόρα συζήτηση, που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Ευχαρίστησε δε τους Έλληνες για τη φιλοξενία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Σούδα. Επεσήμανε μάλιστα ότι "οφείλω να συγχαρώ τη χώρα καθώς είναι μία εκ των δύο νατοϊκών χωρών που διαθέτει το 2% του ΑΕΠ της για αμυτικές δαπάνες".

"Οι ΗΠΑ είναι δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση" είπε ενώ τόνισε ότι πρέπει η χλώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις".

"Οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης του χρόνου όπου θα καταδείξουν την καινοτομία των αμερικανικών επιχειρήσεων" επεσήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ μίλησε για μία θερμή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα.

"Θα οικοδομήσουμε πάνω στην κοινή μας ιστορία" είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τσίπρας: Η φιλία είναι ισχυρή, στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές μας


Για επικοδομητική συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο έκανε λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Η φιλία είναι ισχυρή, στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές μας. Οι Ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από αρχαία ελλάδα και η ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε από αμερικανικό αγώνα για ανεξαρτησία¨είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Οι σχέσεις μας ίσως να βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει. Η στρατηγική βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη σημαντική στήριξη των ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η χώρα στις εποχές κρίσης" επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα εκπληρώνει 3 βασικούς στόχους που έχουν ιδιαίτερη σημασία συνέχισε.

Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, με σημαντικόυς ρθμούς ανάπτυξης, αυξάνοντας τις εξαγωγές και αφηνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή" είπε χαρακτηριστρικά.

Η Ελλάδα πλέον καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας. Μια χώρα με δυναμική πολυδιάστατη εσωτερική πολιτική, αξιοπιστος εταίρος και σύμμαχος για τις ΗΠΑ, εκπληρώνει τις νατοΪκές υποχρεώσεις της. ..Διατηρεί τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. γνωρίζοντας τη σημασία ευρωπαίκής πολιτικής της Τουρκίας" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επεσήμανε δε ότι "η Ελλλάδα καθίσταται σημαντικός παράγοντας στον κόσμο στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας".

"Προσβλέπουμε στην προσέλκυση ακόμα πιο σημαντικών επενδύσεων, αν η Ελλάδα απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της σε τομείς ασφάλειας και άμυνας" επεσήμανε ακόμα μιλώντας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού χωρίς εγγυητές και συμμαχικά στρατεύματα.

"Ωστόσο, η επικίνδυνη παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει τις σχέσεις δύο νατοϊκών συμμάχων σε μία επικίνδυνη περιοχή" είπε χαρακτηριστικά. ΚΛέινοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι οι δύο χώρες προχώρησαν στη δημιουργία μόνιμης ομάδας συνεργασίας στους Υπουργούς Οικονομικών των δύο χωρών, "για να παρακολουθούμε την ουσιαστική συνεργασία σε επενδύσεις, οικονομία και άλλους τομείς".

Keywords
Τυχαία Θέματα