Ντόναλντ Τραμπ: “Ανάβει” φωτιά στη Μέση Ανατολή – Για κήρυξη πολέμου μιλούν οι Παλαιστίνιοι


Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ με ένα εξ ορισμού ιστορικό διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο θα σημάνει και την κατάρρευση των προσπαθειών της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

«Ο πρόεδρος εφαρμόζει μια κεντρική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας, μια υπόσχεση που είχε γίνει από πολλούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Για να υποστηρίξει το σκεπτικό του Τραμπ, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες «δεν

συνέβαλε σε τίποτε» ως προς τις προσπάθειες «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ειρήνης».

«Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή»

«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο Μάνουελ Χασανιάν, εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στη Βρετανία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC.

«Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Οι αντιδράσεις

Τις τελευταίες 24 ώρες οι εκκλήσεις προς τον Ντόναλντ Τραμπ είναι αλλεπάλληλες, καθώς η απόφαση αναμένεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε πως μια τέτοια κίνηση «θα κατέστρεφε την ειρηνευτική διαδικασία». Η Χαμάς εξήγγειλε μια «νέα Ιντιφάντα» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν μονομερώς να ανακηρύξουν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Για τον δεξιό εθνικιστή υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο Τραμπ έχει «μια ιστορική ευκαιρία να αποκαταστήσει μια αδικία». Αλλά για τον Ντάνιελ Μπέντζαμιν, έναν Αμερικανό πρώην αξιωματούχο με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο οποίος σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ, ο Ντόναλντ Τραμπ «παίζει με τη φωτιά».

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος να να προκαλέσει «την οργή των μουσουλμάνων» και τη χαρακτήρισε «επικίνδυνο βήμα».

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι μια κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και πρόσθεσε ότι συγκαλέσει έκτακτη σύνοδό των 57 κρατών μελών του μέσα σε «5 ως 10 ημέρες» εάν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε εναντίον μιας απόφασης που θα είχε «πολύ σοβαρές συνέπειες» και των κινδύνων «κλιμάκωσης» της έντασης.

Ίδιες φωνές και στην Ευρώπη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε πως «καθετί που συμβάλλει στην αναζωπύρωση της κρίσης είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή».

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει «καταστροφική» μία τέτοια επιλογή, η οποία θα οδηγήσει σε «μεγάλη σύρραξη».

«Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και του Όρους του Ναού έχουν καθοριστεί από διεθνείς συμφωνίες. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ για να προστατευθεί η ειρήνη στην περιοχή», τόνισε. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας «θα άνοιγε τον δρόμο για νέες συγκρούσεις, νέες διαμάχες, για περισσότερη αστάθεια στην περιοχή, για απρόβλεπτα γεγονότα», συνέχισε.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Μποζντάγ, το μέτρο αυτό «δεν θα έδινε κανένα πλεονέκτημα στο Ισραήλ, σε άλλες χώρες ή στην περιοχή" και το μόνο που θα έκανε θα ήταν "να σύρει την περιοχή στον δρόμο μιας νέας καταστροφής».

Keywords
Τυχαία Θέματα