Νόμπελ Οικονομίας 2017: Στον οικονομολόγο Ρίτσαρντ Θάλιρ, το ύψιστο Βραβείο της σουηδικής Ακαδημίας


Η σουηδική Ακαδημία των Βραβείων Νόμπελ απένειμε στον το ύψιστο Βραβείο των Οικονομικών Επιστημών για το 2017 στον Οικονομολόγο Ρίτσαρντ Θάλιρ.

Ο Αμερικανός Οικονομολόγος Καθηγητής Επιστημών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σικάγο είναι 72 ετών και είναι ίσως πιο γνωστός ως θεωρητικός στη συμπεριφορική χρηματοδότηση αλλά και για τη συνεργασία του με τον Ντάνιελ Κέινεμαν και άλλους για τον περαιτέρω προσδιορισμό αυτού του πεδίου.

Σε αντίθεση με τα άλλα βραβεία, το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών (ή Νόμπελ

Οικονομίας) δεν ζητήθηκε ποτέ από τον Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του. Θεσπίστηκε μάλιστα αυθαίρετα το 1968, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του από την Τράπεζα της Σουηδίας με αφορμή τη συμπλήρωση τριακοσίων χρόνων από την ίδρυσή της.

«Ο Ρίτσαρντ Θάλιρ κατάφερε να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και ψυχολογικής ανάλυσης στη λήψη αποφάσεων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Και συμπληρώνει πως «τα εμπειρικά ευρήματα και οι θεωρητικές γνώσεις του έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία του νέου και ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα συμπεριφορικής οικονομίας, η οποία έχει βαθιές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομικής έρευνας και της πολιτικής».

Ο Θάλιρ γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1945 και είναι Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής επιστήμης και οικονομίας του Πανεπιστημίου του Σικάγο.



Keywords
Αναζητήσεις
ρίτσαρντ θάλίρ
Τυχαία Θέματα