ΜΚΟ Αίτημα: Καθυστερήσεις στη διαδικασία ασύλου, σε ενδοχώρα και νησιά


Μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία ασύλου διαπιστώνει η ΜΚΟ "Αίτημα", μετά από επισκέψεις σε γραφεία ασύλου και προσφυγικούς καταυλισμούς, αλλά και επαφές που είχε με θεσμικούς παράγοντες και άλλες οργανώσεις.

Σύμφωνα με την οργάνωση, διαπιστώνονται ελλείψεις στην πρωτοβάθμια διαδικασία στην ενδοχώρα και τα νησιά. Ειδικά στα τελευταία, οι καθυστερήσεις στην καταγραφή των αιτημάτων ασύλου φτάνουν μέχρι και τους επτά μήνες, ενώ διαπιστώθηκε και αυθαίρετη προτεραιοποίηση εθνικοτήτων "χωρίς να

λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος εκδήλωσης βούλησης και σε πολλές περιπτώσεις η ευαλωτότητα".

Σημειώνονται επίσης "ελλείψεις ως προς τον εντοπισμό των υποθέσεων ευάλωτων αιτούντων" ελλιπής ενημέρωση αιτούντων και συνηγόρων, και ελλιπής παροχή νομικής συνδρομής.

Σχετικά με τη δευτεροβάθμια εξέταση των προσφυγών επί απορριπτικών αποφάσεων επισημαίνεται ότι υπήρξε "σημαντικός αριθμός περιπτώσεων αιφνιδιαστικού επαναπροσδιορισμού της ημερομηνίας της δευτεροβάθμιας εξέτασης, πρακτική που δυσχεραίνει τη δυνατότητα υποβολής υπομνήματος", ενώ την ίδια ώρα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας (υποκαθίσταται μερικώς από πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).

Τέλος η ΜΚΟ εκφράζει την ανησυχία της για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιβάλουν διοικητική κράτηση όσων έχουν λάβει πρωτοβάθμια απορριπτική απόφαση, την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιστρέφει αιτούντες στην Ελλάδα βάσει του Κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙΙ", καθώς και την πρόθεση ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών να προχωρήσουν σε επανεισδοχή στην Τουρκία ακόμα και ευάλωτων ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα