Μέτρα ή εκλογές


Σε αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ καθώς οι δανειστές έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο ζητώντας της νέα μέτρα, με τα σενάρια εκλογών να επανέρχονται και πάλι δριμύτερα, καθώς είναι δύσκολα αυτά να περάσουν από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυριακάτικου τύπου υπάρχουν περίπου 30 με 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

οι οποίοι δεν ψηφίζουν νέα μέτρα και φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα για να μην κατηγορηθούν ότι ρίχνουν τη κυβέρνησης της Αριστεράς.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι εξετάζουν πολιτικό εκβιασμό στην αντιπολίτευση καθώς σκέπτονται να ζητήσουν ψήφιση των μέτρων με 180 ψήφους ή πρόωρες εκλογές, πετώντας το μπαλάκι στη νέα κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα είναι η Ν.Δ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον «Έθνος» αφού κάνει επίθεση σε ΔΝΤ και Σόιμπλε, τονίζει ότι το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι αυτό του κλεισίματος της αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τις εκλογές.

Οι επόμενες εβδομάδες έως τις 20 Φεβρουαρίου θα είναι κρίσιμες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος.

Η τελική ημερομηνία για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική περιδίνηση είναι η 20η Φεβρουαρίου, καθώς μετά η χώρα μας θα απολέσει τη δυνατότητα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εάν δεν έχουμε θετικές εξελίξεις στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου είναι πολύ πιθανό, στις 24 Φεβρουαρίου οι οίκοι Moody’s και Fitch που θα δημοσιεύσουν τις εκθέσεις τους για την Ελλάδα, να υποβαθμίσουν την ελληνική οικονομία.

Στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και εάν έχουμε συμφωνία, η ΕΚΤ δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 27 Απριλίου, εάν δεν έχει έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το μεθεπόμενο Eurogroup θα γίνει τον Μάρτιο και εάν τότε συμφωνήσουμε, η ποσοτική χαλάρωση θα έλθει με απόφαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο!

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χάσει πολύτιμο χρόνο για να μπορέσει να προετοιμάσει την συντεταγμένη έξοδό της στις αγορές μέχρι το 2018, που ολοκληρώνεται το σημερινό οικονομικό πρόγραμμα. Και εάν δεν μπορέσει να βγει στις αγορές και εάν δεν υπάρξει νέο μνημόνιο τότε θα μιλάμε για το απευκταίο σενάριο: χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα