Μάθιου Νίμιτς: Η ελληνική πλευρά δεν αρνείται την ταυτότητα της ΠΓΔΜ
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ρωτήθηκε εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ.
«Από τότε που θέσατε το θέμα της ταυτότητας, δεν έχω ακούσει τίποτε από την ελληνική πλευρά, που θα
Είμαι πολύ αισιόδοξος. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν διαφορές στις στάσεις των δύο χωρών στις θέσεις, αλλά στην Αθήνα δεν άκουσα άρνηση, άρνηση της ταυτότητας».
Ανέφερε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος έχει αποκτήσει δυναμική και πως έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Ο κ. Νίμιτς σημείωσε επίσης ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και πρόσθεσε πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων ή λίγων μηνών.
Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι αν θιχτεί το ζήτημα της ταυτότητας, δεν μπορεί να υπάρξει λύση.
Υπουργός Εξωτερικών ΠΓΔΜ: "Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε μακεδονικά"
«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς. «Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε.
Και συμπλήρωσε: «Τον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε “μακεδονικά” ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση.
Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ.Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες ...» δήλωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δείχνει αδιάλλακτος σε κρίσιμα ζητήματα που η ελληνική πλευρά απαιτεί να αλλάξει, διακινδυνεύοντας να βάλει «φρένο» σε ενδεχόμενη συμφωνία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι γιατροί νόμιζαν ότι είναι τρελή μέχρι που ζωγράφισε αυτό σε ένα κομμάτι χαρτί - Τότε κατάλαβαν την φρικτή αλήθεια [photos]
- Ποιός είναι ο Νο1 Κανόνας για να αρχίσετε να βάζετε χρήματα στην ακρη!
- Ρουβίκωνας: Όσοι πάτε στα συλλαλητήρια αφήστε τις αυταπάτες στο σπίτι και πάρτε τη σφουγγαρίστρα
- Ο Πάσσαρης θέλει να μονάσει στο Άγιο Όρος
- Κρατούσαν παιδί κλεισμένο σε διαμέρισμα στα Πατήσια και ζητούσαν χρήματα
- Εισαγγελική παρέμβαση για το ακροδεξιό παραλήρημα της Παυλίδου και το «Μία σφαίρα για τον εχθρό, δύο για τους προδότες»
- Οι τροφές που «γερνάνε» πρόωρα το συκώτι
- Ειρήνη Λαγούδη: Τα πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών ενισχύουν το σενάριο της δολοφονίας
- Εντυπωσιακές εικόνες από το φαινόμενο της άμπωτης σήμερα στο Ναύπλιο
- Προκήρυξη ΑΣΕΠ 3Κ/2018: 8.166 θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Pagenews
- Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη σε γραφεία εταιρείας στην Άγκυρα (pics &vid)
- Τέλος στη συνεργασία ALPHA - NOVA
- Μάθιου Νίμιτς: Η ελληνική πλευρά δεν αρνείται την ταυτότητα της ΠΓΔΜ
- ΥΠΕΞ: Αχαρακτήριστες οι δηλώσεις του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου
- Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα υιοθετήσει μέτρα για τον περιορισμό των καταναλωτικών δανείων
- Facebook: Μείωση του χρόνου χρήσης του
- ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Λος Άντζελες
- ΠΑΣΟΚ: Αδιάλλακτη η στάση των Σκοπίων - Τι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση;
- ΔΝΤ: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προυπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα
- Νίκος Κοτζιάς στο Reuters: "Το Σκοπιανό θα λυθεί μέχρι τον Ιούνιο"

- Τελευταία Νέα Pagenews
- Μάθιου Νίμιτς: Η ελληνική πλευρά δεν αρνείται την ταυτότητα της ΠΓΔΜ
- ΔΝΤ: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προυπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα
- Facebook: Μείωση του χρόνου χρήσης του
- Με αρνητικό πρόσημο το κλείσιμο στις Ευρωαγορές
- ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Λος Άντζελες
- Συρία: Τουλάχιστον 20 άμαχοι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές
- Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη σε γραφεία εταιρείας στην Άγκυρα (pics &vid)
- Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα υιοθετήσει μέτρα για τον περιορισμό των καταναλωτικών δανείων
- Τέλος στη συνεργασία ALPHA - NOVA
- ΥΠΕΞ: Αχαρακτήριστες οι δηλώσεις του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- LIVE: Ολυμπιακός-Φενερμπαχτσέ 38-23 (Β' περίοδος)
- Νέος αρχηγός στο Πυροσβεστικό Σώμα ο αντιστράτηγος Σωτήρης Τερζούδης
- Ξεκίνησε η δίκη τα «χαμένα» 5,6 εκατ. ευρώ της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»
- Επέτειο γάμου γιόρτασαν στην Καλαμάτα ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη -Δείπνο με το ζεύγος Σαμαρά [εικόνες]
- Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη [βίντεο]
- «Εγκαινιάζουμε τη μεγαλύτερη Agrotica όλων των εποχών»
- Μητσοτάκης: ΕΝΦΙΑ, φόρος μερισμάτων και ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν
- O Alpha εξηγεί τους λόγους που αποχωρεί από τη Nova
- Πάτρα: Υπόμνημα με τα προβλήματα του Ρίου